Suskystintų gamtinių dujų tiekimo sutarties su „Statoil“ vertė – iki 3 mlrd. litų

  • Teksto dydis:

Lietuva išsiderėjo konkurencingas suskystintų gamtinių dujų kainas, teigia premjeras Algirdas Butkevičius. Pasak „Litgas“ vadovo Dominyko Tučkaus, kaina priklausys nuo Didžiosios Britainijos dujų indekso, o šiuo metu ji siekia 900-1000 litų už tūkstantį kubų, o preliminari penkerių metų vertė - 2,5-3 mlrd. litų.

„(„Litgas“ - BNS) išsiderėjo konkurencingas, žvelgiant pasauliniu SGD mastu, sąlygas“, - ketvirtadienį po sutarties tarp Norvegijos „Statoil“ ir „Litgas“ pasirašymo spaudos konferencijoje sakė premjeras.

D.Tučkus teigė, jog kaina priklausys nuo Didžiosios Britanijos dujų indekso.

„Jeigu kalbėti apie kainą ir kainodaros principą, dauguma kontraktų nėra pasaulyje fiksuota kaina, jie yra rišama prie tam tikros formulės. Šiuo atveju prie Didžiosios Britanijos dujų indekso. Importuojamų dujų kaina koreliuos su Europos Sąjunga. Jei žiūrėti į bendrą kainą (...) Jeigu žiūrėti paprastai, paskutinis keturis mėnesius, kaip tas indeksas kito, tai ta kaina tarp 900-1000 litų už tūkstantį kubinį metrų“, - ketvirtadienį sakė „Litgas“ vadovas.

Anot jo, penkerių metų preliminari sutarties vertė siekia 3 mlrd. litų: „2,5-3 mlrd. litų bendra kontrakto vertė penkerių metų“.

Tačiau jis teigė, kad tikslios formulės komentuoti negali. D.Tučkus taip pat nepatikslino, kiek dujų kaina siektų, jeigu būtų skaičiuojama pagal pastarųjų 12 mėnesių indekso kainas.

„Tai nėra metų vidurkis ar panašiai. Ji bus tampriau susijusi su europinėmis kainomis“, - aiškino D.Tučkus.

„Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas teigė, kad Lietuvos atveju svyruojantis indeksas yra gerai.

„Tai nėra tas pats indeksas, nuo kurio mes priklausėme pastaruosius dešimt metų. Mes turėsime du indeksus, kurie sudarys bendrą portfelį. Kas gerai, kad jie nėra tarpusavyje susiję. Vamzdinis indeksas susijęs su naftos produktų krepšeliu, šitas indeksas - su pasiūlos ir paklausos santykiu“, - sakė D.Misiūnas.

„Statoil“ SGD prekybos ir tiekimo veiklos viceprezidentas Geiras Heitmannas sakė, kad kasmetį terminalą atvyks 6-7 laivai, pirmasis dujų krovinys atvyks prieš naujuosius metus, o dar prieš jį - bandomasis krovinys.

D.Tučkus sakė, kad po penkerių metų bus skelbiamas naujas dujų tiekimo konkursas, dabartinė sutartis su „Statoil“ nebus pratęsiama. Šiuo metu dėl dujų teikimo yra pasirašyta dar 12 bendrųjų tiekimo sutarčių, kuriomis bus užtikrinamas dujų tiekimas, jei poreikis išaugtų.

„Statoil“ bendrovės „Klaipėdos nafta“ statomam SGD terminalui 5 metus tieks po 0,54 mlrd. kubų dujų kasmet - minimalų būtiną metinį dujų kiekį. Kokia bus SGD kaina, kol kas oficialiai neskelbiama, tačiau anksčiau užsiminta, kad ji bus maždaug per vidurį tarp buvusios ir dabartinės Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ Lietuvai tiekiamų dujų kainos - tai yra tarp 480 ir 370 JAV dolerių.

SGD terminalas pradės veikti gruodžio pradžioje - numatoma, kad pirmaisiais metais Lietuva per jį galės atsigabenti apie 1 mlrd. kubų dujų, o ateityje jo pajėgumas didės iki 4 mlrd. kubų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių