Tęsiantis G. Žiemelio ir estų ginčui dėl klinikos nuomos įšaldytas milijoninis turtas

Gedimino Žiemelio netiesiogiai valdomai medicinos kliniką Taline steigusiai bendrovei ir patalpas jai nuomavusiai Estijos nekilnojamojo turto (NT) įmonei bylinėjantis teismuose, įstrigęs ir abiejų ginčo šalių turtas – 13-kos aukštų pastatas areštuotas ir daugiau nei metus neturi nuomininkų, o apie 3,5 mln. eurų kainavusi klinikos įranga nenaudojama laikoma sandėlyje.

Turtas įšaldytas Estijos teismui nagrinėjant šalies NT bendrovės „Hepsor P113“ (pastato adresas Pernu g. 113) inicijuotą ginčą su jos pastato buvusia nuomininke, G. Žiemelio netiesiogiai valdomos farmacijos ir medicinos produktų gamybos ir prekybos grupės „Pharmasanta Group“ įmonės „Concept 4 Clinic“ valdoma Estijos bendrove „Novel Clinic Assets“ (NCA) – pernai rugsėjį ji buvo iškraustyta iš pastato Taline, kuriame planavo atidaryti naują kliniką.

Dėl šio ginčo Talino teismuose taip pat pradėtos kelios bylos, kuriose NCA ir su ja susiję asmenys reikalauja atstatyti nuomos sutartį, atlyginti patirtus nuostolius ir, kol vyksta ginčai, apsaugoti klinikos įrangą.

Šiose bylose laikinai areštuotas „Hepsor“ priklausantis pastatas ir dalis kito turto – iš viso 7,6 mln. eurų vertės bendrovės turto, jai uždrausta disponuoti NCA įranga.

Be to, „Hepsor“ pateikė ieškinį ir Lietuvos teismui – rugpjūtį Vilniaus apygardos teismas laikinai areštavo 2,76 mln. eurų vertės „Concept 4 Clinic“ bei „Novel Clinic Assets“ turto – tiek nuostolių teigia patyrusi „Hepsor P113“ dėl negauto nuomos mokesčio, statybos mokesčių, išlaidų už likusias tuščias patalpas.

„Concept 4 Clinic“ vadovė Karolina Savickaitė BNS teigė, jog klinika Taline veiklą turėjo pradėti 2023 metų pradžioje, tačiau dėl „Hepsor“ kaltės – ji labai vėlavo perduoti naudoti patalpas – veiklos planuotu laiku klinika negalėjo pradėti.

„Klinikoje daugiau nei 6 mėnesius buvo įdarbinta beveik 100 darbuotojų, visą tą laiką mokami atlyginimai tikintis ir vis laukiant, kad patalpų savininkas sutvarkys dokumentus tinkamam patalpų naudojimui. Jam delsiant priduoti patalpas statybų inspekcijai „Novel“ patyrė daugiau nei 2 milijonus eurų papildomų nenumatytų ir neplanuotų nuostolių“, – komentare BNS teigė K. Savickaitė.

Tuo metu „Hepsor“ BNS teigė, kad pastatą NCA perdavė laiku – 2023 metų gegužę, tačiau klinika nemokėjo nuomos mokesčio, todėl tų pačių metų rugsėjį sutartis buvo nutraukta.

„NCA nerodė noro ar galimybių pradėti veiklą šiame pastate. Nuo 2023 metų vidurio bandėme su buvusia nuomininke „Novel Clinic Assets“ susitarti neteismine tvarka, deja, nesėkmingai“, – komentare BNS teigė „Hepsor“ vadovas ir bendrasavininkas Henris Laksas.

Anot K. Savickaitės, „Hepsor P113“ vienašališkai nutraukus sutartį ji nepagrįstai apribojo galimybes patekti į  patalpas ir pasiimti klinikai priklausantį turtą – medicinos įrangą, darbo priemones, kompiuterius.

„Investicijos vien į visą „Novel“ įrangą siekia daugiau kaip 3,5 mln. eurų, dar daugiau nei 2 mln. eurų buvo investuota į  pastato pritaikymą klinikos veiklai, dar apie 3 mln. eurų – veiklos išlaidoms, beveik 1 mln. eurų panaudota banko garantija ir šios sumos neapima papildomų ir kasdien toliau patiriamų nuostolių dėl neleidžiamos vykdyti klinikos veiklos“, – aiškino K. Savickaitė.

Jos teigimu, „Hepsor“ šį pavasarį savavališkai išmontavo visą NCA klinikos įrangą ir ją išsivežė.

„Taip „Hepsor“ sukėlė dar didesnę žalą, nes dėl tokių veiksmų įrangai nustoja galioti gamintojų garantija, dalis įrangos tampa nebetinkama naudoti. Iki šiol nesame susidūrę su tokiu akivaizdžiu teismo sprendimų nevykdymu ir ignoravimu“, – BNS teigė „Concept 4 Clinic“ vadovė.

Tuo metu „Hepsor“ vadovas teigė, kad jo įmonė su NCA nuo pat 2023 metų vidurio bando pasiekti susitarimą ne teismo būdu, o NCA nebendradarbiaujant patalpos Taline jau beveik metus stovi užkonservuotos.

„Kadangi „Hepsor“ yra vieša („Nasdaq“ biržoje kotiruojama – BNS) įmonė, o „Hepsor P113“ vadovybė yra atsakinga už įmonės veiklos tęstinumą, atsižvelgdami į teismų nustatytus apribojimus, iš patalpų perkėlėme įrangą ir baldus ir pradėjome ieškoti naujų nuomininkų“, – BNS teigė H. Laksas.

Anot jo, pastate taip pat yra lizingo bendrovių ir kitų asmenų turto, tuo metu asmeniniai NCA žmonių daiktai perduoti  įmonei, o įranga ir baldai perkelti į saugyklą. „Hepsor“ vadovas pabrėžė, kad teismai neuždraudė perkelti pastate esančios įrangos.

„Dėl likusios įrangos, baldų ir apstatymo NCA inicijavo draudimą parduoti ir grąžinti, todėl turime laukti teismo sprendimo arba NCA leidimo. Teismo nutartimis nebuvo uždrausta išvežti „Novel Clinic“ turto iš pastato Pernu g. 113, be to, „Hepsor“ niekaip kitaip nepažeidė „Novel Clinic“ nurodytų teismo nutarčių“, – teigė H. Laksas.

Estijos teismai – bendrovės nenori bendradarbiauti

Anot BNS turimų Estijos teismų nutarčių, abi bendrovės siekė pastate atidaryti kliniką, tačiau nenori bendradarbiauti: viena ieško projekto pirkėjų, kita – naujų pastato nuomininkų.

Nutartyse rašoma, jog NCA ir „Hepsor“ 15 metų trukmės patalpų nuomos sutartį pasirašė 2021 metų rugpjūčio 30 dieną, pagal ją pastatas nuomininkei turėjo būti perduotas ne vėliau kaip 2023 metų kovo 20 dieną. Šis terminas buvo svarbus, nes be jo NCA negalėjo pateikti paraiškos licencijai. 

Apie pastato Pernu gatvėje statybas „Hepsor“ pranešė 2020 metų rugsėjį. Tuomet ji teigė, kad į 4 tūkst. kv. metrų nuomojamo ploto projektą investuos apie 10 mln. eurų, iš jų 8,3 mln. eurų paskolino bankas LHV. Statybas planuota baigti 2022 metų pradžioje, o 2021 metų rudenį paskelbta, jog pastato nuomininkė bus NCA.

Pastatas baigtas statyti 2022 metų spalį. Klinikos puslapyje pradžioje skelbta, kad ji bus atidaryta 2022 metų lapkritį, vėliau – tų pačių metų gruodį. Bendrovių sutartyje buvo nurodyta, kad vėliausia pastato pripažinimo tinkamu naudoti data – 2023 metų kovas, tačiau tokiu jis pripažintas tik tų pačių metų gegužę.

Dėl to buvo atidėtas ir paraiškos bei licencijos gavimo laikas – pagal ją NCA galėjo veiklą pradėti tik 2023 metų birželio 2 dieną. Tų pačių metų rugpjūtį ji teigė veiklą pradėsianti rudenį.

NCA teismams teigė, jog dėl šios situacijos jai tapo aišku, kad ji nebenori tęsti bendradarbiavimo su „Hepsor“, todėl siekė projektą parduoti – pradėjo derybas dėl akcijų pardavimo su potencialiais investuotojais. 2024 metų kovo 7 dieną NCA informavo „Hepsor“ apie derybas su nauju potencialiu investuotoju „Affidea Group“ bei paprašė jos atstovams leisti apžiūrėti patalpas.

Kovo 20 dieną „Hepsor“ informavo NCA nesutinkanti įleisti „Affidea“ atstovų į patalpas, jei NCA neperduos „Hepsor“ jai priklausančio turto. Balandį „Hepsor“ NCA pranešė atlaisvinusi patalpas nuo pastarosios turto ir parengė jas naujam nuomininkui, be to, pasiūlė jose buvusią įrangą parduoti „Hepsor“ už 0,5 mln. eurų, kad ji galėtų šį turtą perparduoti naujam nuomininkui.

NCA savo įsipareigojimus „Hepsor“ buvo užtikrinusi beveik 1 mln. eurų garantija, kuria „Hepsor“ jau pasinaudojo.

Klinikoje buvo numatyta teikti įvairias medicinos paslaugas, įskaitant ausų, nosies, gerklės, neurologijos, pulmonologijos, kardiologijos, gastroenterologijos, chirurgijos, odontologijos, kompiuterinės tomografijos tyrimų, miego sutrikimų gydymo ir kitas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių