VERT įpareigojo „Perlas Energiją“ valstybei grąžinti 4,2 mln. eurų, ši sprendimą skųs

Atlikusi patikrinimą Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį nusprendė įpareigoti įsipareigojimų klientams nesugebėjusią įvykdyti ir veiklą sustabdžiusią elektros tiekėją „Perlas Energija“ per mėnesį į valstybės biudžetą grąžinti daugiau nei 4,2 mln. eurų (su PVM).

„Bendrovė turi grąžinti į valstybės biudžetą 4,2 mln. eurų dalinio tarifo kompensavimo, kuris buvo taikytas tam, kad vartotojai nepatirtų finansinio nuostolio dėl to, kad bendrovė baigė savo veiklą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Jo teigimu, „Perlas Energijai“ per 30 dienų nesumokėjus į valstybės biudžetą numatytos sumos, energetikos rinkos reguliuotojas kreipsis į teismą.   

„Tikimės, kad bendrovė įvykdys šitą sprendimą. Aišku, bendrovė visą laiką turi teisę jį apskųsti teismui, bet jeigu to nebūtų padaryta per atitinkamą laikotarpį,  tuomet VERT kreipsis į teismą dėl šitos sumos išieškojimo“, –  sakė R. Pocius.

Pasak jo, pernai pradėto „Perlas Energijos“ patikrinimo metu taip pat nustatyta, jog įmonė netinkamai informavo vartotojus apie veiklos nutraukimą, o bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pateikė neteisingus duomenis apie vartotojų 2022-ųjų metų rugpjūčio mėnesį suvartotą elektrą, dėl ko turėjo finansinės naudos.

R. Pociaus teigimu, taip pat nustatyta, jog pernai rudenį sustabdžiusi veiklą „Perlas Energija“ kitus nepriklausomus tiekėjus pasirinkusiems vartotojams padarė beveik 1,3 mln. eurų žalos – dėl to, pasak VERT pirmininko, vartotojai turi teisę kreiptis į teismą dėl jos atlyginimo.

„Perlas Energijos“ vadovas Vilius Juraitis teigė VERT posėdžio metu neišgirdęs, kuo remiantis nustatyta tokia žalos suma. 

Tarybos vertinimu, bendrovės interpretacija nėra teisinga.

„Visiems klientams, kurie pas mus kreipėsi, mes atlyginome žalą. Jeigu VERT suponuoja, kad yra kažkokia priemonė, tai visą laiką mes vartotojams sakydavome – rašykite mums ir mes tuos klausimus išspręsime“, – žurnalistams po VERT posėdžio teigė V. Juraitis.

Jis teigė, jog bendrovė skųs rinkos reguliuotojo sprendimą. 

„Bendrovei bauda yra skiriama atgaline data priimto įstatymo pagrindu, todėl su VERT sprendimu nesutinkame ir jį skųsime. Įstatymas, kurio pagrindu reikalaujama kompensacijos, yra priimtas nustatant jo galiojimą atgal, o tai, vadovaujantis Konstitucija ir bendraisiais teisės principais, yra neteisėta“, – komentare teigė V. Juraitis.

Jo teigimu, tai, kad valstybei grąžintina suma nustatyta remiantis tik pernai gruodį priimtomis Energetikos įstatymo pataisomis, posėdžio metu pripažino ir VERT.

„Į mūsų klausimą, ar teisinėje valstybėje turėtų būti taip elgiamasi, kad įstatymas priimamas gruodžio 13-ąją, o baudžiama įmonė sustabdžiusi veiklą nuo rugsėjo 1-os dienos, yra neatsakytas“, – sakė V. Juraitis. 

Pasak jo, energetikos rinkos reguliuotojas patikrinimo metu esą nerado nė vieno įmonės neteisėto sprendimo, už kurį būtų galima taikyti sankcijas pagal tuo metu galiojusį reguliavimą.

„Perlas Energijos“ vadovas teigė, jog VERT nutarimas teismui bus skundžiamas artimiausiu metu.

„Mes skųsime, administracinio teismo mes prašysime, kad būtų kreiptasi į Konstitucinį Teismą ir, kad jis atsakytų, ar Lietuvoje mes esame pasiekę, atsiprašau, tą lygį, kad įstatymą būtų galima taikyti atbuline data“, – kalbėjo V. Juraitis. 

Pasak R. Pociaus, į valstybės biudžetą grąžintina suma „Perlas Energijai“ skaičiuojama už laikotarpį nuo 2022-ųjų rugsėjo iki metų pabaigos, kai buvę bendrovės klientai gavo kompensacijas iš valstybės biudžeto. 

„Tarybos vertinimu, bendrovės interpretacija nėra teisinga. (...) Būtent šita įgyvendinimo nuostata ir leidžia priimti sprendimą bei nukrypti nuo bendros nuostatos, kuri būtų taikoma tik įsigaliojus įstatymui“, – teigė R. Pocius.

Anot VERT vadovo, praėjusių metų pabaigoje „Perlas Energija“ turėjo didesnį nei 1 mln. eurų pelną.

„Dalis tų pinigų yra, o visa kita, matyt, čia bendrovės reikalas, kaip ji įgyvendins VERT sprendimą“, – teigė R. Pocius.

Jis priminė, kad VERT pernai prašė prokurorų „Perlas Energijos“ atžvilgiu taikyti laikinąsias apsaugos priemones apribojant bendrovės turtą – pasak R. Pociaus, jei tai būtų buvę padaryta, įmonė lėšas į valstybės galėtų grąžinti iš karto.

Kiek „Perlas Energija“ šiuo metu turi turto, pasak jos vadovo, „sunku pasakyti“, tačiau V. Juraitis kartojo, kad įmonė būtų nepajėgi į valstybės biudžetą  sumokėti jai rinkos reguliuotojo paskaičiuotos sumos.

„Mes nemanome, kad mums baudą reikės mokėti. Mes manome, kad tai bus gana lengvas atvejis Lietuvos teisinėje valstybėje, kai įmonė baudžiama atgaline data“, – teigė V. Juraitis.

Pasak jo, šiuo metu vyksta praėjusių metų įmonės finansinių rezultatų auditas, juos bendrovė ketina paskelbti spalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Toks pat

Toks pat portretas
bus grazinimas,kaip Vagner "maistas".

Ha

Ha portretas
Tai reikejo iskart i semunu kisenes siusti.

buratinas

buratinas portretas
tikiu , kad grąžins ... ir su procentais ....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių