Butas su židiniu: ar jaukumas ir šiluma atperka didesnę kainą?

  • Teksto dydis:

Už lango siaučia pūga, o namuose spragsi židinys. Apie tokią žiemos vakaro idilę pasvajoja kiekvienas, tačiau kad ji išsipildytų, reikia… būsto su židiniu. Kiek šiuo metu Vilniuje parduodama ir nuomojama butų su šiuo privalumu ir kokios tokių butų kainos?

Ar lietuviams židinys yra prioritetas ieškant gyvenamosios vietos?

Nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt duomenimis, gruodžio viduryje Vilniuje buvo parduodami 262 butai, kuriuose galima mėgautis židinio teikiama šiluma. Senos statybos pastatuose butų su židiniais yra beveik dvigubai daugiau (169 butai) nei naujos statybos daugiabučiuose (93 butai).

„Natūralu, jog senos statybos namuose, kurių yra daug Senamiestyje, butai su židiniais dažnesni nei naujos statybos daugiabučiuose, kur dažnai įrengiama autonominė šildymo sistema, kai šilumą reguliuoja pats žmogus. Tokiu atveju žmogus gali įsigyti elektrinį židinį, kaip jaukią kambario dekoraciją, kuri primins natūralią liepsną, tačiau šildys tik elektra“, – sako Ieva Basokė, Domoplius.lt vadovė.

Natūralu, jog senos statybos namuose, kurių yra daug Senamiestyje, butai su židiniais dažnesni nei naujos statybos daugiabučiuose, kur dažnai įrengiama autonominė šildymo sistema.

Gruodžio vidurio duomenimis, butų su židiniais daugiausiai parduodama Vilniaus senamiestyje ir Naujamiestyje – atitinkamai 84 ir 31 butas. Šie rajonai lenkia kitas sostinės vietas ir butų su židiniais nuoma. Senamiestyje nuomininkų laukia 54, o Naujamiestyje – 10 butų su židiniais.

Butai su židiniais – brangesni

Nekilnojamojo turto brokeriai pastebi, jog lietuviai nors ir domisi didesnio ploto butais su židiniais, tačiau židinys nėra pagrindinis kriterijus renkantis būstą. Pasak jų, būstai su židiniais aktualesni jaunesniajai kartai, taip pat – didesnes pajamas gaunantiems lietuviams, kuriems toks būstas tampa investicija.

„Židinys ypač aktualus tiems, kurie perka, pavyzdžiui, kotedžą arba namą. O židiniai naujesnės statybos butuose – jau prabangos dalykas, nes naujai statybai taikomi aukštesni statybos reikalavimai, todėl statytojams butuose įrengti židinius tampa labai brangu“, – teigia Ona Ringaitytė, „DNB būstas“ brokerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių