Naujas „Akropolis“ Vingio parkui nepakenks?

Prie Vingio parko sostinėje planuojamas statyti "Akropolis" aplinkai nepakenks, kaip rodo statytojų užsakyta poveikio aplinkai studija. Tačiau prekybos magnatai statybas atidėjo neribotam laikui.

Žada pažaboti triukšmą

Kaip "Vilniaus dienai" teigė bendrovės "Akropolio grupė" Investicijų ir eksploatacijos departamento vadovas Robertas Mažeikis, naujas prekybos milžinas tebeprojektuojamas. Taip pat vyksta dialogas su miesto valdžia bei bendruomenės atstovais.

"Miesto atstovai, atsakingos institucijos supažindinamos su projekto sprendiniais, tyrimų rezultatais, išklausoma specialistų nuomonė", – vardijo R.Mažeikis.

"Akropolio" statytojai užsakė projekto poveikio aplinkai vertinimo studiją, kuri, pašnekovo teigimu, naujo prekybos centro statyboms yra palanki. "Buvo atlikta poveikio aplinkai studija, kurios rezultatai iš esmės teigiami – prekybos centro atsiradimas šioje vietoje poveikio aplinkai nedarytų", – teigė verslininkas.

Pasak jo, ieškoma būdų būsimojo "Akropolio" apylinkėse užtikrinti kiek įmanoma mažiau triukšmingą aplinką. Pastačius milžinišką prekybos centrą, aplinkinėse gatvėse smarkiai išaugtų transporto srautas – būtent jam pažaboti šiuo metu kuriami projektiniai sprendimai.

Statyti trukdo bankai

Nors poveikio aplinkai vertinimas projektui nekliudo, o statybos darbų kainos šiuo metu yra neregėtose žemumose, darbai prie Vingio parko nebevyksta. R.Mažeikio teigimu, minusų daugiau nei pliusų, taigi "Akropolio" statybas nuspręsta sustabdyti neribotam laikui.

Pašnekovo žodžiais, bankų politika tiek sugriežtėjusi, kad dabar pradėti statybas iš skolintų lėšų būtų netgi brangiau nei tuomet, kai projektas pradėtas įgyvendinti, o statybų kainos buvo pačiame zenite. Esą statybos stabdomos "dėl bankų skolinimo politikos ir kitų objektyvių priežasčių".

"Nors statybos sunkmečiu ir atpigo, išaugusios skolinimosi bankuose išlaidos galutinę objekto statybos kainą, palyginti su tuo, kas buvo prieš porą metų, tik padidina", – skundėsi R.Mažeikis.

Lig šiol planuota naują "Akropolį" atidaryti 2015-aisiais. Tačiau, regis, laikytis numatyto darbų grafiko nepavyks. "Akropolio" šeimininkai naujos įkurtuvių datos kol kas neįvardija.

Tyrimas – tik dėl akių

Statyboms oponuojančios "Gerosios vilties" bendruomenės pirmininkas Vladimiras Daričevas "Vilniaus dienai" teigė, esą "Akropolio" poveikio aplinkai vertinimas nėra pakankamai objektyvus. Esą už tyrimą sumokėjo patys objekto statytojai, dėl to jis iš esmės tampa bevertis.

"Bendrovė "Cowi Baltic" (poveikio aplinkai vertinimą atlikusi įmonė – red. past.) jau kelis tokius vertinimus atliko – objektai kenkia miestui, bet išvada tokia, kad aplinkai pakenkta nebus. Jie padarė kelias dešimtis vertinimų, ir tik pora atsakymų buvo neigiami. Labai blogai, kad vertinimą užsako ta pati organizacija, kuri stato objektą. Žinote, kas moka pinigus – tas ir muziką užsako", – ironizavo V.Daričevas.

Tačiau bendruomenė veikiausiai nustos priešintis "Akropolio" statyboms. "Priešintis turime vienintelį kelią – paduoti į teismą. Kai miesto taryba patvirtino detalųjį planą, kitų kelių nebeliko. Kreipėmės ir į miesto, ir į Generalinę prokuratūrą, kad būtų ginamas viešasis interesas, bet prokurorai atsisakė. Bendruomenė galėtų kreiptis į teismą, bet tai kainuotų daug pinigų, o mes tų pinigų neturim", – atsiduso bendruomenės vadovas.


Šiame straipsnyje: pc akropolisvingis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anatolijus

Anatolijus portretas
Aišku nieks nekreips demesio i zmoniu aimanas . Jieneturi kolkas lešu tai statybai . Atsiradus lešoms viskas prasides .Kaip sakoma šuo loja ,karavanas eina .Argi kas klauso liaudies balso?

labas

labas portretas
zmoniu nuomone paskutineje vietoje. o ten vieta tikrai grazi ir galima butu ne tik akropoli pastatyt

Mia

Mia portretas
o ne per daug prekybcentriu vilniui, ne?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių