Santaros klinikose – vėl neramu: keli vadovai tėškė prašymus išeiti iš darbo

  • Teksto dydis:

Po lapkričio pabaigoje supurčiusios perspektyvaus Santaros klinikų chirurgo savižudybės, dabar šioje įstaigoje tėkšti prašymai išeiti iš darbo, praneša LNK.

„Su manim parašė dar trys žmonės, kurie visi užėmė vadovaujančias pozicijas. Aš Santaros klinikose dirbau 20 metų“, – sakė Radiologijos ir branduolinės medicinos centro vadovas Artūras Samuilis.

„Šį kartą susitarimo pasiekti nepavyko ir tai tikrai nėra kažkoks sprendimas, kuris buvo priimtas labai emociškai, staiga“, – kalbėjo Santaros klinikų profesinės sąjungos pirmininkė Gabija Tomkutė.

Problemos nėra naujai nukritusios iš dangaus. Kalbama ir apie atlyginimus, ir apie krūvius.

„Kalba šiuo metu daugiau eina apie skubią pagalbą ir skubią radiologiją. Iš tikrųjų krūviai yra ženkliai išaugę ir darbuotojai yra stipriai persidirbę, tas nuovargis jaučiasi“, – aiškino A. Samuilis.

Anot A. Samuilio, pradedantis radiologas 2 tūkst. neuždirba. Aukšto lygio specialistų prisivilioti įstaigoms nelengva, jų išėjimas būtų didelė netektis. O į klinikas atvyksta patys sudėtingiausi pacientai. Profsąjunga priduria, jog ne tik krūviai ir finansai verčia specialistus trauktis.

„Turime suvokti, kad tokioje sistemoje kaip medicina psichologinis smurtas yra paplitęs labai plačiai ir labai plačiai yra paplitęs perdegimas, įtampa. Čia turbūt toks pagrindinis jausmas – apatija, perdegimas, nematymas, kad bus kažkaip geriau“, – problemas įvardijo G. Tomkutė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Puse lūpų kalbama ir apie galimą mobingą.

„Aš negaliu kalbėt už kitų centrus, bet tikrai esu girdėjęs, kad žmonės susiduria su panašiomis situacijomis“, – teigė Radiologijos ir branduolinės medicinos centro vadovas.

Anot A. Samuilio, šiuo metu su administracija vyksta įtemptos derybos, kaip būtų galima judėti į priekį, kadangi klausimas liečia ir visą A. Samuilio komandą – apie 150 darbuotojų.

Dar praėjusią savaitę Santaros klinikos skelbė, kad specialistus sunku išlaikyti, nes juos vilioja privatus sektorius.

„Minties šiuo metu tokios neturiu“, – tvirtino A. Samuilis.

Klinikų administracija situacijos plačiau nekomentuoja.

„Darbo krūviai turėtų būt kažkokiu būdu reglamentuoti. Ne tik įstaigos mastu, bet gal ir nacionaliniu. Dažnai tenka ateiti ir savaitgaliais, atlikti kokias nors paslaugas ar pakonsultuoti. Aišku, esu centro vadovas, tai turiu atsakyti už centrą. Savaitgalių ir naktų laisvų nėra“, – situaciją pakomentavo A. Samuilis.

Krūviai yra ženkliai išaugę ir darbuotojai yra stipriai persidirbę, tas nuovargis jaučiasi.

Sveikatos apsaugos ministerija šiuo atveju skundų iš Santaros klinikų darbuotojų nėra gavusi.

Tapatybės atskleisti nenorėjusi specialistė sutiko pasidalinti tuo, ką ji pamatė klinikose.

„Aš dirbu kaip praktikantė, nes studijuoju mediciną. Būna, kad iš vyresnio personalo jaučiam spaudimą, tokį žeminimą galbūt. Ir administracija nelabai kreipia dėmesio į tai, ką išsakai. Miršta žmogus ir turi jį kažkaip sutvarkyt, tai būna tiesiog, kad „eik ir daryk“. O ką daryt, nuo ko pradėt?“ – pasakojo mergina.

Specialistė pasakoja, kad kai kam nusivylimas atėjo greičiau nei jai.

„Aš esu girdėjusi tokių atvejų, kad tiesiog neatlaiko žmonės ir išeina net po pirmos dienos. Ypač reanimacijoj, sako, kad labai sunku. Tai tiesiog ateina ir daugiau nebepasirodo, nebegrįžta“, – kalbėjo specialistė.

„Įvertinti realią situaciją ir nustoti ignoruoti tai, ką šneka dirbantys specialistai, sakant, kad jie nesupranta ir nežino. Manau, kad čia yra pagrindinis dalykas – įvardyti, kokioj situacijoj esame, o ji nėra gera. Visa sistema byra“, – įsitikinusi Santaros klinikų profesinės sąjungos pirmininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aurėja

Aurėja portretas
Virginijai. Yra nuostabių neurochirurgų Klaipėdoje. Tikrai greitai pakliūtumėte.

Kazin

Kazin portretas
kodel tie gydytojai taskosi pareiskimais? Taigi iseina dirbt privaciai.. Eiles registracijoj neaiskios, greiciau iteisintu eutanazija, tai nors ramiau butu...

Virga

Virga portretas
Patyriau avariją, bet tik po gero pusmečio patekau pas neurochirurga santarose. Pusę valandos laukiau, kad pagal mano laiką ateitų daktaras. Tikrai visi koridoriai tušti nei vieno žmogaus. Atėjo daktaras ir tarp durų ėmė klausti ar aš atėjau operuotis. Net nepažiūrėjo mano ligos istorijos ir išsiuntė namo į reabilitaciją. Visa konsultacija užtruko viso labo tris minutes! Aš priešinausi bet jis mane išvarė iš kabineto. Blykst! blykst ! blykst! blykst! Atsiliepimuose apie šitą asmenį paskaičiau kad jisai dirba privačiai ir žmones pasodina ant nuolatinės adatos.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių