Turguje prekiavusio trylikamečio tėvams – nemalonumai

Aleksoto turguje prekiavęs paauglys turėjo į policijos nuovadą atsivesti mamą, kuri teisme privalės aiškintis dėl vaiko nepriežiūros. Vaiko tėvai piktinasi, kad policija vaikosi ne tuos, kuriuos turėtų.

Aleksoto turguje reidą surengusiems policijos pareigūnams užkliuvo prekiavęs 13 metų paauglys. Tėvai pasipiktinę, nes, jų teigimu, sąžiningu darbu pinigų norėjęs užsidirbti berniukas turguje pardavinėjo paties užaugintas gėlės. Jis jas sodino prie namo esančiame sklype, o pardavęs ketino užsidirbti iki kelių šimtų litų.

Pagal Lietuvos įstatymus prekyba gali užsiimti asmenys sulaukę 14 metų. Vaiko tėvai pripažįsta pažeidę įstatymus, tačiau aiškina, kad jie netobuli, o policija užsiima ne tuo, kuo turėtų užsiimti.

"Mes pažeidėme įstatymus, bet pareigūnų pozicija nežmoniška. Matyt, jiems lengviau pagauti norintį sąžiningai užsidirbti paauglį, o ne sukčiaujančius ir plėšikaujančius", – piktinosi vaiko motina Edita.

"Aiškintis ėjome pas mokesčių inspektorius. Jie iš policijos juokiasi. Čigonai atvirai pardavinėja kontrabandines cigaretes ir narkotikus, o policija gaudo vaikus su gėlėmis", – sutuoktinei pritarė Edvinas (tikrieji pašnekovų vardai ir pavardės redakcijai žinomi).

Administracinių teisės pažeidimų protokolą surašiusi ir bylą dėl vaiko nepriežiūros teismui perdavusi laikinai Aleksoto nuovadai vadovaujanti Andžela Kečiorienė teigė, kad vaiką užkalbino ne dėl neturėjimo ką veikti. Anot jos, paauglys prekiavo ne gėlėmis, o vyriškomis kojinėmis.

"Jis neturėjo jokių dokumentų, aplink nebuvo nė vieno suaugusiojo. Iš kur tos kojinės? Vogtos, nevogtos? Dažniausiai vaikai į turgų ateina padėti tėvams ir, patikėkit, niekas iš jų jokių dokumentų neprašo – tai pagirtina, bet šiuo atveju vaikas be jokių asmens ir prekių įsigijimo dokumentų buvo paliktas vienas", – aiškino pareigūnė.

Nepilnamečio tėvai teigia, kad pareigūnai meluoja. Sako, kad jų vaikas prekiavo gėlėmis, tačiau dėl to teismuose teisybės greičiausiai neieškos, nes bet kokiu atveju paauglys prekiavo nelegaliai.

Per metus porą kartų turguje apsilankantys policininkai vadovaujasi ilgu prekybą turguose reglamentuojančiu sąlygų sąrašu. Griežtose taisyklėse numatyta ne viena išimtis, tačiau darbą reglamentuojantys įstatymai aiškiai nurodo, kad prekyba galima užsiimti tik nuo 14 metų. Toks įstatymas leidžia lengviau kontroliuoti vaikų išnaudojimą, tačiau apie jo netobulumą kalba ne tik užsidirbti norinčių vaikų tėvai ir verslininkai, bet ir darbo santykių inspektoriai bei vaiko teisių gynėjai. Ypatingai aštrios diskusijos užverda vasarą – per ilgąsias moksleivių atostogas.


Vanda Zabulionytė, Valstybinės darbo inspekcijos Teisės skyriaus vedėja

Vyriausybė yra numačiusi išimčių, kokius darbus gali dirbti ir nesulaukę 14 metų amžiaus paaugliai. Pavyzdžiui, jie gali ravėti daržus, rinkti vaistažoles, išnešioti laikraščius, bet prekiauti galima tik nuo 14 metų. Dėl to kyla daug diskusijų, bet kol kas jaunesnių asmenų, užsiimančių prekyba, darbas vertinamas kaip vaiko nepriežiūra. Asmuo savarankiškai dirbti gali nuo 16 metų, o iki to amžiaus reikalaujama leidimų iš tėvų, gydytojų ir mokyklos, kurioje jis mokosi.


Rimantė Šalaševičiūtė, Vaiko teisių apsaugos kontrolierė

Net sovietmečiu darbo kodeksas leido vaikams dirbti nuo 13 metų, o šiais laikais jų branda ankstyvesnė, daug šeimų gyvena sunkiai, todėl manome, kad būtų tikslinga leisti vaikams dirbti nuo 13 metų. Pernai Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigoje dirbo darbo grupė, kuri Seimui siūlė teikti įstatymų pataisą. Diskusija vyko labai ilgai. Pataisoms pritarė darbdaviai ir profsąjungos, tačiau valstybinių institucijų nuomonė buvo kitokia. Praėjo pusė metų ir mes pasiryžę prie to klausimo sugrįžti. Geriau būtų, jei atostogų metu norintys dirbti vaikai užsidirbtų sąžiningu darbu, o ne visai vasarai taptų vadinamaisiais asfalto vaikais. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, kur pragyvenimo lygis aukštesnis, vaikams leidžiama kai kuriuos darbus dirbti nuo 12 metų. Šiek tiek padidėtų vaikų išnaudojimo grėsmė, bet tam ir yra daugybė institucijų, kurios tai turi kontroliuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ajd

ajd portretas
NU jo geriau policiją preitų per kiemų pievas ir susirinktų baudas už parkavimą,jau šį savaitgalį abiejuose pusėse veiverių gatvėj pristatė,ir skersai ir išilgai, ir kone dviem aukštais.

nzn

nzn portretas
Kai vaikas saziningai uzsidirba sau pinigeliu sugalvodamas sau uzsiemima, tai reikia bausti, bet kai paaugliai vagiliauja, tada medalius pulkim iteikti,Sanciuose vien tik reida padarius kiek yra paaugliu nelankanciu mokyklos ir norinciu valgyti, o ka kito veikti jei ne vogti?

xl

xl portretas
Laisvės alėjoje čigonė tampo akordeoną, nė nenutuokia kas yra grojimas, o du vaikai laksto prie praeivių prašydami pinigų. Tai kur soc.rūpybos skyrius, gal nemato, savivaldybė panosėj. Va juo ir reikia pirmiausia išgaudyti
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių