G. Landsbergis liudijo riaušių byloje: buvau apsuptas minios prie savo kabineto

Teismui toliau nagrinėjant riaušių prie Seimo bylą, užsienio reikalų ministras trečiadienį nuotoliu liudijo, jog jis galimai agresyviai nusiteikusių žmonių apsuptas buvo prie savo kabineto.

Pasak Gabrieliaus Landsbergio, prie jo tądien buvo priėję maždaug 20–30 nepažįstamų žmonių, kurie galimai vėliau dalyvavo proteste.

„Vienintelis atvejis, kada aš buvau apsuptas minios, buvo prie mano kabineto, – liudijo Lietuvos diplomatijos vadovas. –  Mano interakcija prie kabineto buvo itin trumpa. Žmonės atrodė piktai nusiteikę, galimai agresyvūs, iš veido mimikų leido suprasti, kad užsibūti nebūtų gerai.“

Ministras teigė, jog protesto dieną dėl Seimo posėdžių trukmės ilgąją laiko dalį praleido parlamente. Iš jo išvykti galimybė buvo sudaryta apie 20 valandą.

„Tie žmonės, su kuriais teko susidurti, jų komentarai ir replikos leido susidaryti nuomonė, kad jie galėjo turėti agresyvių intencijų. (...) Atsimenu, kurį laiką Pašilaičiuose gyvenau, tai panašiai kaip prie mokyklos buvo, tik cigarečių neprašė“, – sakė jis.

G. Landsbergio teigimu teigimu Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT) informavo apie situaciją prie Seimo ir pateikė „pakankamai aiškų situacijos įvertinimą“.

„Pasibaigus posėdžiui tapo aišku, kad išeiti iš Seimo rūmų saugiai nepavyks. Apie tai įspėjo ir Seimo apsauga, VAT, kuri įspėjo, kad neabejotinas smurtas“, – sakė G. Landsbergis.

Tarp kaltinamųjų – kandidatas į Seimą

Tarp kaltinamųjų yra liepą liudijęs Antanas Kandrotas, žinomas Celofano pravarde, Andrius Lobovas, Astra Genovaitė Astrauskaitė.

A. Kandrotas Vilniaus apylinkės teismui tvirtino, jog posėdis negali vykti, nes tarp kaltinamųjų yra su Tautos ir teisingumo sąjunga (centristais, tautininkais) spalį vyksiančiuose rinkimuose į Seimą kandidatuojantis Žydrūnas Patašius.

„Kandidatai turi imunitetą ir tokio asmens atžvilgiu procesas negali vykti. Ir, mano nuomone, todėl teismas negali vykti toliau“, – kalbėjo jis.

Teisėjų kolegija nutarė tęsti posėdį, kadangi teismas neturėjo jokių duomenų apie minimą asmenį.

Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš jų 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Kaltinimai – pateikti 87 asmenims.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Kaltinimai daugiausia pareikšti dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką.

Pateikti keturi juridinių ir penki fizinių asmenų civiliniai ieškiniai bendrai 106,8 tūkst. eurų sumai atlyginti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jisai tada virtualiai apsisiko. Issigando kad pakars. Dabar Dzibraeliui labai geda del prisiktu kelniu ir buvo pas psichiatra sustiprinti savo psichine sveikata. Matot kaip pajuodo ir sukudo.

bbd

bbd portretas
Gaila kad į snukį negavo...

idomu

idomu portretas
Ar melagingas liudijimas nėra nusikaltimas?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių