Kuriame Lietuvos didmiestyje gyventi pigiausia?

Kaip parodė „Pinigų kartos“ atliktas penkių didžiųjų šalies miestų kainų tyrimas, Panevėžyje – pigiausias benzinas, dujos ir būstas, bet čia daugiau tenka išleisti mokesčiams. 

Vilniečiai gauna didžiausius vidutinius atlyginimus, tačiau jiems brangiausiai atsieina būstas ir transportas. Kaune ir Klaipėdoje situacija panaši, tik didesnius atlyginimus gaunantys klaipėdiečiai mažiau moka už šildymą ir karštą vandenį.

Šiauliuose gaunami mažiausi atlyginimai, tačiau būstas, transportas ir mokesčiai – gana dideli.
Kad pavyktų išsiaiškinti, kas – vilniečiai, kauniečiai, klaipėdiečiai, šiauliečiai ar panevėžiečiai – sutaupo daugiausia, nustatytos kainos, kurios, „Pinigų kartos“ nuomone, geriausiai atspindi miesto brangumą jo gyventojui ir kainų skirtumus su kitais miestais.

Tyrime lyginamas vidutinis uždarbis, degalų ir viešojo transporto kainos, miegamojo rajono būsto nuomos ir pirkimo kainos, komunaliniai mokesčiai ir dienos pietų kaina miesto centre (arba senamiestyje).

Panevėžyje – pigiausias benzinas, dujos ir būstas

Nustatyta, kad didžiausią vidutinį atlyginimą gauna vilniečiai – 1 tūkst. 824 litus į rankas.
Tik 42 litais mažiau gauna klaipėdiečiai, o kauniečiai nuo sostinės atsilieka 254 litais. Dar mažiau gauna panevėžiečiai ir šiauliečiai – atitinkamai 1 tūkst. 480 litų ir 1 tūkst. 454 litus.
Degalų kainos didžiuosiuose Lietuvos miestuose labai panašios, tačiau pigumu kitiems miestams nė vienoje srityje nenusileidžia Panevėžys.

Brangiausias A 95 rūšies benzinas Vilniuje – čia litras jo kainuoja 4,06 lito, o pigiausias – Panevėžyje – 4,04 lito už litrą. Šiauliuose, Klaipėdoje ir Kaune kainos tokios pat – 4,04 lito. Dyzelinas taip pat pigiausiai atsieina panevėžiečiams – 3,59 lito už litrą. Brangiausiai už jį moka šiauliečiai – 3,63 lito už litrą. Kituose miestuose dyzelino kaina didesnė vienu centu.
Dujos vėlgi pigiausios Panevėžyje – 2,09 lito. Šiauliai ir Kaunas moka po 2,12 lito, o Vilnius ir Klaipėda – po 2,11 lito.

Skirtingai degalų kainų proporcijoms atsieina važiavimas viešuoju transportu. Pigiausią vienkartinį bilietėlį galima įsigyti Šiauliuose, kur kioske jis kainuoja 1,4 lito. Panevėžyje vienkartinis bilietėlis už važiavimą viešuoju transportu gyventojui atsieina 1,5 lito. Kaune ir Klaipėdoje – po 1,8 lito, o Vilniuje – 2 litus.

Pigiausiai būstą, pasak „Pinigų kartos“ tyrimo, galima įsigyti Panevėžyje – čia už miegamajame rajone esančio buto kvadratinį metrą sumokama po 1 tūkst. litų. Kiek daugiau – 1,5 tūkst. litų sumokama už panašaus buto kvadratinį metrą Šiauliuose. Kaune priklausomai nuo buto būklės kvadratinis metras gali kainuoti nuo 1,7 tūkst. litų iki 3,5 tūkst. litų.

Klaipėdoje vidutiniškai kvadratinis metras miegamajame rajone kainuoja 2,5 tūkst. litų. Ir, žinoma, savo aukštomis kainomis kitiems miestams nenusileidžia Vilnius – 3–5 tūkst. litų už kvadratinį metrą.

Jeigu žmogus nuspręstų butą nuomotis, geriausia tai daryti irgi Panevėžyje. Čia buto nuomos kaina miegamajame rajone – 5–6 litai už kvadratinį metrą. Panašios kainos svyruoja Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose – nuo 6 iki 14 litų už kvadratinį metrą. Ir vėl didžiausių kainų lyderiu išlieka Vilnius: 10–21 litas už kvadratinį metrą.

Didžiausių didmiesčių gyventojai sutaupyti gali iš komunalinių mokesčių

Už karštą vandenį pigiausiai moka Klaipėdiečiai – 16,70 lito už kubinį metrą. Kiek daugiau vilniečiai – 17,36 litai. Kauniečiai dar šiek tiek aplenkia uostamiestį ir sostinę – už karšto vandens kubą moka po 18,83 litus.

Pastebima, kad mažiausiųjų didmiesčių gyventojai už karštą vandenį moka brangiausiai: Panevėžyje jis kainuoja 20,10 lito, o Šiauliuose – 20,16 lito.

Panaši situacija, rodo tyrimas, ir su šaltu vandeniu. Pigiausiai iki šiol už jį moka sostinės gyventojai – po 4,22 lito. Laikinosios sostinės gyventojai atseikėja po 4,46 lito už kubinį metrą, klaipėdiečiai – po 4,74 lito. Panevėžiečiai priversti už šaltą vandenį mokėti po 5,87 lito, o šiauliečiai – net 6,63 lito.

Elektros kaina visuose miestuose ta pati – 0,45 lito už kilovatvalandę.

Šildosi kol kas pigiausiai klaipėdiečiai – po 19,63 litus už kilovatvalandę. Panevėžiečiai moka už šildymą po 22,56 lito, vilniečiai – po 23 litus. Kiek brangiau šildymo sezonas atsieina šiauliečiams, kurie už kilovatvalandę suvartotos šilumos energijos sumoka po 24,2 litus. Daugiausiai piniginę šis malonumas patuština kauniečiams – po 25,8 lito.

Visiškai skirtingi įkainiai ir mokėjimo tvarka galioja už buitinių atliekų sutvarkymą. Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje mokama nuo gyvenamojo ploto. Tuo metu Šiauliuose ir Panevėžyje moka kiekvienas gyventojas.

Kaip praneša „Pinigų karta“, apibendrinant galima pastebėti, kad nors vilniečiai gauna didžiausius vidutinius atlyginimus, jiems brangiausiai atsieina būstas ir transportas. Vienintelė galimybė sutaupyti – komunaliniai mokesčiai.

Tuo metu Panevėžyje situacija atvirkščia – čia gaunami bene mažiausi atlyginimai, sąlyginai pigūs butai ir transportas, tačiau daugiau tenka sumokėti mokesčių.

Dar nepalankesnė situacija Šiauliuose – čia gaunami mažiausi atlyginimai, tačiau būstas, transportas ir mokesčiai – gana dideli, lyginant su kitais miestais.

Beveik identiška situacija Kaune ir Klaipėdoje. Skirtumas tik tas, kad didesnius atlyginimus gaunantys klaipėdiečiai mažiau moka už šildymą ir karštą vandenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių