- Eglė Stankevičiūtė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio kraujyje, rekomenduojama valgyti 1 - 2 kiaušinius per savaitę. Nebijokite viršyti savaitės normą, nes juk šv. Velykos ne kasdien.
Kruopščiai saugantiems savo sveikatą teks keliauti pas ūkininkus: išsirinkę jaunos vištos kiaušinius gausite daugiau baltymų, o senos vištos kiaušiniuose - mažiau cholesterolio. Senos vištos kiaušinis sveria daugiau nei 60 gramų.
Nors kiaušinio trynyje, kaip ir kituose gyvulinės kilmės maisto produktuose, gausu cholesterolio, tačiau kiaušiniuose yra lecitino, kuris neleidžia cholesteroliui kauptis ant kraujagyslių sienelių. „Vieno vidutinio kiaušinio trynyje yra 0,3 gramai cholesterolio, o lecitino net iki 9 procentų viso kiaušinio masės. Labai bijantys valgyti kiaušinius turėtų prisiminti, jog lecitinas mažina nepageidaujamą cholesterolio kiekį. Jeigu nepiktnaudžiavote kiaušiniais visus metus, tai ir keli nepakenks per Velykas“, - sako Kauno medicinos universiteto klinikų dietologė Rūta Petereit.
Kiaušiniuose yra net 12 vitaminų rūšių, o mineralinių medžiagų santykis pats geriausias: juose gausu vitamino A, E ir D, geležies, fosforo, jodo ir seleno. Suvalgius kiaušinį 97 procentus jo naudingųjų medžiagų pasisavina organizmas. „Kiaušinių baltymuose yra visos amino rūgščių grupės, todėl jie pripažinti tarptautiniu etalonu. Jeigu bijote valgyti kiaušinio trynį, galite rinktis tik baltymą“, - dietologė R. Petereit juokavo, jog kiekvienas per Velykas privalo suvalgyti po 2 kiaušinius ir vėliau valgyti tik kiaušinių baltymus.
Skaičiuojantieji kalorijas turėtų apsidžiaugti - per Velykas valgydami vištos kiaušinius tikrai nepriaugsite svorio. Vieno vidutinio dydžio vištos kiaušinio energetinė vertė - 87 kcal. Tačiau besirūpinantys kūno linijomis turėtų vengti valgyti kaloringesnius - kalakuto, žąsies ar anties - kiaušinius.
Kiaušiniai naudingi ne tik suaugusiems, tačiau ir vaikams. Jeigu mažylis nėra alergiškas baltymams, jam per savaitę reikėtų suvalgyti 2 - 3 kiaušinius. Maistine verte kiaušinis prilygsta 40 gramų mėsos arba beveik 200 gramų pieno.
Putpelių kiaušiniai lyginant su vištų kiaušiniais turi daugiau cholino, fosfolipidų bei valino, kurie didina organizmo atsparumą, skatina augimą, gerina medžiagų apykaitą kepenyse. Putpelių kiaušiniuose daugiau vitaminų A ir B, tačiau juose nėra vitaminų D, E, B12. Putpelių kiaušinių nebūtina valgyti su lukštais, nes lukštas nedidina organizmo galimybių pasisavinti naudingųjų maistinių medžiagų.
Maistine verte pats vertingiausias pusiau kietas kiaušinis, virtas apie 5 minutes. Dietologė pataria kiaušinius gardinti krienais, daržovėmis ar duonos riekele. Lietuviai ypač mėgsta kiaušinius valgyti su majonezu, tačiau jo patariama suvartoti ne daugiau nei 2 -3 valgomuosius šaukštus ir rinktis neriebų majonezą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...
-
Ironiška mada – jaunųjų mados kūrėjų ginklas2
Jaunosios kartos lietuvių mados dizaineriai – Karina Panina, Lukas Svirplys ir Raimedas Latvys – laikomi ironiškos mados kūrėjais. Nors mados ironijos sąvoka nevisiškai nauja, lietuviškoje mados dizaino scenoje ji tapo laba...
-
„Lietuvos balso“ mokytojų stilius: talentingiausi dizaineriai ir drabužiai su istorija8
Šį sekmadienio vakarą LNK eteryje tęsis „Lietuvos balso“ aklųjų perklausų etapas. Penkių mokytojų komandose vietų liko vos kelios, tačiau stiprių balsų, kurie galėtų jas užimti, – dar ne viena dešimtis. ...
-
Tiesa – toli gražu ne visa – apie „Shein“2
Paprasta, greita ir, atrodo, labai skanu. Tai visai ne apie naujausią greitojo maisto užkandinę ar kokią nors supermaisto tendenciją, išpopuliarėjusią per socialinius tinklus. Tačiau apie tai, kas irgi daugelį mūsų (ypač Z kartą) taip pat l...
-
Kaip tinkamai rūpintis antakiais šaltuoju sezonu?1
Kai lauke atvėsta, o šildymo sezonas verčia odą ir plaukus sausėti, būtina rūpintis ne tik oda, bet ir antakiais. Antakiai – veido dalis, kuri diskusijose apie grožį ar mados tendencijas dažnai lieka nuošalyje, tačiau gali i&scaro...
-
Brandžiai veido odai – išskirtinis dėmesys2
Veido odos senėjimo procesas yra neišvengiamas, dėl to daugeliui moterų kyla abejonių, ar vyresniame amžiuje dar verta naudoti veido odos priežiūros priemones. Vaistininkė Gabija Kruopytė patikina, kad rūpintis savo odos sveikata niekada ne v...
-
Iš išaugtų vaikiškų drabužių – prisiminimų šiltukai
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina kasdienybėje, ieškome būdų, kaip prailginti daiktų naudojimo laiką ar suteikti jiems naują gyvenimą. Dviejų sūnų mama Greta Stankevičiūtė rado būdą panaudoti išaugtus vaikų drabužėlius ir ...
-
Auskarų vėrimo meistrė G. Balevičė – apie grožį, kantrybę, profesionalumą ir truputėlį skausmo10
Nėra nieko gražiau ir labiau įkvepiančio už žmogų, degantį tuo, ką daro. Dėl šios priežasties labai norėjau pakalbinti auskarų vėrimo meistrę Gintarę Balevičę, kurios gyvenimas pilnas auskarų vėrimo ir kitų gana aštrių poj...