Kodėl reikia vartoti „geruosius“ riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti širdies kraujagyslių.

Sočiuosius riebalus pakeitę "geraisiais" riebalais tikimybė susirgti širdies ligomis sumažėja penktadaliu. Tokias Harvardo medicinos mokyklos mokslininkų išvadas paskelbė BBC. Mokslininkai, ištyrę  daugiau kaip 13600 žmonių,  teigia, jog polinesotieji riebalai padidina gerojo cholesterolio kiekius. Kaskart padidinus šių riebalų suvartojimo kiekius 5 procentais, tikimybė susirgti širdies ligomis sumažėja 10 procentų.

Tyrimo vadovas Dariushas Mozaffarian pastebi, kad mažinant sočiųjų riebalų vartojimą yra tikimybė, jog jų vietą gali pakeisti kiti blogieji riebalai, kurių gausu sausainiuose, pyragėliuose ar kitokiame perdirbtame maiste. Todėl mokslininkai ragina dažniau vartoti polinesočiųjų riebalų turinčius produktus: šaltavandenes riebias žuvis, saulėgrąžų, sėmenų ir sojos pupelių aliejų bei graikinius riešutus.


Šiame straipsnyje: polinesotieji riebalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių