Didįjį apuoką nuo pražūties atsitiktinai išgelbėjo žvejys

Itin retą, į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktą, didįjį apuoką nuo pražūties išgelbėjo į tinklus įsipainiojusį paukštį atsitiktinai radęs žvejys.

Itin retą, į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktą, didįjį apuoką nuo pražūties išgelbėjo atsitiktinai į tinklus įsipainiojusį paukštį radęs žvejys.

Nežinia kiek laiko sparnuotis kamavosi iki pusės mirkdamas vandenyje, nes paukščio kojos buvo tampriai apraizgytos tinklo liekanomis. Mingės kaime, Minijos upės pakrantėje išvargusį paukštį rado žvejys Artūras Bružas. Žmogus apie radinį pranešė Nemuno deltos regioninio parko direkcijai.

Parko specialistai Vykintas Augilius ir Jovita Stanionienė gavo neįprastą užduotį – vaduoti kone 4-5 kilogramus sveriantį sparnuotį iš mirties nagų.

Paukštį parko direkcijos darbuotojai perdavė Ventės rago ornitologinei stočiai.

„Kai išvydau, kad tai didysis apuokas, net pats nusistebėjau. Juk tai įspūdingo grožio paukštis. Jo sparnų skersmuo gali siekti iki pusantro metro ilgio“, – radiniu džiaugėsi ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Ornitologams teko išlaisvinti paukščio kojas iš tinklo ir patiems saugotis, kad nebūtų sužaloti didžiuliais apuoko nagais.

„Tačiau įdomiausia, kad apuokui labai patiko elektrinis džiovintuvas, kurį mes jam įjungėme, kad išdžiūtų jo plunksnos, nes jis buvo kiaurai peršlapęs“, – juokėsi V.Jusys.

Stoties darbuotojai džiaugėsi, kad vienai mokinukų ekskursijai jie spėjo parodyti itin retą paukštį.

„Visoje Lietuvoje peri tik iki 20 didžiųjų apuokų porų. Šis paukštis buvo išperėtas Nemuno deltoje, 2007 metų gegužę. Jauniklis buvo sužieduotas dar jam būnant lizde“, – tikino V.Jusys.

Šio paukščio tėvai Nemuno deltoje peri nuo 1995 metų. Kita pora čia peri nuo 1991m.

Didieji apuokai gausiausiai peri mūsų Nemuno deltoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaliausė

Kaliausė portretas
Koks gražus paukščiukas!

apuokas - jėga !

apuokas - jėga ! portretas
Aš tai kaifuočiau, jei mūsų miškuose gyventų kuo daugiau tokių fainuolių apuokų ! :)

Sveikintina

Sveikintina portretas
Myli gamtą tas žvejys ir nėra jai abejingas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių