Pajūryje siaubą kelia į laisvę ištrūkę vilkai

Pajūrio gyventojams nerimo dienos – Nemirsetoje savaitgalį užfiksuotas vilkas, kurio elgesys specialistams sukėlė daug įtarimų. Laukinis plėšrūnas pastebėtas poilsiautojų lankomame kelyje ir nesibaidė automobilio. Paaiškėjo, kad trys vilkai paspruko iš Karklės elnyno.

Ant kelio – plėšrūnas

Sekmadienį nufotografuoto vilko nuotrauka socialiniame tinkle pasidalijo klaipėdietė Jolanta (pavardė redakcijai žinoma).

Moteris tikino, kad žvėrį fotografavo jos namuose besisvečiavęs dukros uošvis. Žvėris bidzeno keliuku, automobiliui privažiavus arčiau, pasitraukė į šalikelę.

Tačiau į tankmę žvėris nenėrė ir automobilio labai nesibaidė.

Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis, įsižiūrėjęs į Jolantos pateiktą nuotrauką, padarė išvadą, kad "fotografijoje – akivaizdžiai vilkas".

Kitą dieną po to, kai parko teritorijoje buvo pastebėtas vilkas, vyriausiasis ekologas nuskubėjo apžiūrėti žvėries pėdsakų.

"Bet pėdų atspaudų kokybė nebebuvo tokios būklės, kad būtų galima tikrai patvirtinti hipotezę, jog parke lankėsi vilkas. Vilko ir kai kurių veislių šunų pėdsakus atskirti nėra paprasta. Tačiau neatmesčiau galimybės, kad iš Kretingos rajone esančių miškų, kur gali gyventi apie 10 vilkų, atklydo migruojantis individas. 30 kilometrų per naktį vilkui – ne atstumas", – tikino E.Paplauskis.

Tačiau parko ekologas tvirtino, kad didesnė grėsmė visuomenei būtų, jei paaiškėtų, kad miškuose klaidžioja vilko ir šuns mišrūnas.

"Sulaukėję šunys nebijo žmonių. Tai jie gali puldinėti gyventojus. Vilkas bėdų nekelia. Mums labai gerai, jei vilkas mūsų miškuose pasirodė. Išvalys sergančius žvėris", – kalbėjo specialistas.

Žinia sukėlė baimę

Socialiniuose tinkluose pasklidusi žinia, kad pajūrio miškuose, visai netoli uostamiesčio, gali blaškytis tokie plėšrūnai, sukėlė nerimo bangą tarp klaipėdiečių.

"Tai kur tuomet mums, miestiečiams, vaikštinėti su savo šunimis? Mieste negalima, nes šuo mieste, pasak valdininkų, – blogis. Prie jūros – taip pat negalima. Belieka pajūrio miškai. Tik ten žiemą ir vasarą galėdavau laisvai paleisti savo šunį palakstyti. Nuo šiol bijosiu ne tik dėl šuns, bet ir dėl savo gyvybės. Jau buvo atvejų, kai šiemet išbadėję vilkai puolė žmones Žemaitijoje", – piktinosi jauno biglių mišrūno savininkė Radvilė, dar užvakar su augintiniu leidusi laiką Karklės miškuose.

Paspruko naktį

Paaiškėjo, kad dar praėjusį ketvirtadienį iš Karklės kaime įsikūrusio elnyno aptvaro pabėgo trys vilkai. Šio mini zoologijos sodo įkūrėjas yra žinomas klaipėdietis Antanas Bosas.

"Penktadienį į darbą atėję darbuotojai pastebėjo, kad iš aptvaro dingo trys vilkai. Kada jie pabėgo, nėra aišku. Tikėtina, kad tamsiu paros metu", – situaciją nupasakojo A.Bosas.

Visi elnyne laikomi vilkai yra registruoti specialia mikroschema. Norint identifikuoti bėglius, reikėtų sugaudyti visus likusius žvėris ir patikrinti.

Krito po ratais

Pirmoji iš bėglių trijulės penktadienį krito dvimetė patelė. Vilkę Palangos kelyje kliudė pravažiuojantis automobilis.

Apžiūrėjus nugaišusį žvėrį buvo patvirtinta, kad tai viena elnyne augusių vilkių.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas aiškino, kad tokius žvėris auginančių įstaigų vadovams yra privaloma apie bet kokius incidentus pranešti policijai ir gamtosaugininkams.

"Tai ir buvo padaryta", – patvirtino V.Marozas.

Tačiau pajūrio gyventojai apie galimybę Nemirsetos ar Karklės miške sutikti vilkus nebuvo informuoti.

Pats elnyno įkūrėjas A.Bosas ėmė piktintis, kad incidentu domisi žiniasklaida.

"Tai dabar jau sukels skandalą", – nerimavo žinomas gyvūnų mylėtojas.

Savaitę – tyla

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas V.Marozas pripažino, esą nerimauti yra dėl ko.

"Jei žmonės matė, vadinasi, dar mūsų miškuose jie. Pranešimą gavome iš elnyno, kad pabėgo vilkų. Teks patikrinti, kokio lygio aptvaras ten buvo įrengtas", – tikino V.Marozas.

Gamtosaugininko manymu, negalima garantuoti, kad šie gyvūnai yra jau tokie nepavojingi.

"Sakyčiau, pagrindo nerimui yra. Niekas negali pasakyti, kaip šiems gyvūnams "pasisuks" smegenys, nors jie ir auginti nelaisvėje", – samprotavo V.Marozas.

Tikėtina, kad vilkai paspruko naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, tad jau savaitę yra laisvėje, tačiau gyventojai nėra apie tai perspėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALE

ALE portretas
Tai sena musu seimos istorija.Pokaris.Ziema,velus vakaras tetis rogese kurias tempia arkliukas.Dar vienas misko kalnelis ir namai cia pat,bet is misko issoko vilku gauja ir puole.Zinoma, jiems rupejo arklys,bet zmogaus kvapas ju neatbaide.Arkli apdraske, bet viskas baigesi gerai.Dabar tokiu vaizdu esu maciusi kino filmuose.

!?

!? portretas
Pastoviai matome sio zmogaus aptvare laikomus vilkus. Laskto sie guvunai purvini, uodegeles pabruke, kokiu tikslu jis juos ten uzdares? Kodel gyvunu apsaugos veikejai rupinasi tik sunimis, kurie laksti laisveje, katinais, o siems nelaimingiems laukiniams abejingi? Elniu banda, kaip girdime, kiti gyv. mesa valgoma, suprantama, bet vilku mesa manau nevalgoma ? O gal ju mesa ""jaunina""?

tai

tai portretas
Vasario 16 su vaikais lankėmės Nemirsetoje ,žaidėm slėpynes, gaudynes ir panašiai, o pasirodo ten slampinėja vilkų gauja.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių