Keliautojai kviečiami atrasti regioninius parkus

Atšilus orams keliautojai kviečiami keliauti po Lietuvos regioninius parkus bei dalyvauti pažintinių kelionių po gamtą konkurse.

Saugomose teritorijose lankytojai gali mėgautis ramybe, pamatyti gamtos ir kultūros vertybes.

Lankomų vietų sąraše - pažintiniam turizmui pritaikytos vietos, nauji lankytojų centrai su moderniomis ekspozicijomis, populiarūs gamtiniai maršrutai.

Pažintinių kelionių konkursą organizuoja Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos kartu su žurnalu „Kelionės ir pramogos“.  Projektas skiriamas Lietuvos regioninių parkų 20-mečiui.

Siūloma aplankyti saugomas  teritorijas, kuriose keliautojams reikės fotoaparatu užfiksuoti net 50  įdomių objektų,  unikalių vietovių, dalyvauti žygiuose pėsčiomis, dviračiais ir baidarėmis.  

Keliautojų laukia  nuo apžvalgos bokštų atsiveriančios nuostabios kraštovaizdžio panoramos, moderniai įrengti Lankytojų centrai, kiti unikalūs  atradimai gamtoje.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorės Rūtos Baškytės, jau ne vienerius metus Lietuvos saugomose teritorijose yra kuriama infrastruktūra, sudaranti galimybes keliautojams susipažinti su mūsų krašto įdomiais gamtos paveldo objektais, unikaliu kraštovaizdžiu, gausia biologine įvairove.

Žmogui svarbu žinoti, kokią vertybę jis mato, kodėl ji yra saugoma, kuo ji išskirtinė. Saugomos teritorijos mūsų šalyje užima apie 15 proc. visos krašto teritorijos.

Svarbu, ne tik išsaugoti unikalią šalies gamtą, kultūros vertybes, bet ir jas tinkamai pristatyti visuomenei.

Saugomų teritorijų sistema - labai įvairialypė. Nacionaliniai, regioniniai parkai, biosferos poligonai, draustiniai yra ir turi būti lankomi. Bet tas lankymas turi būti civilizuotas, ne chaotiškas.

Visuomenės poreikiams patenkinti yra sukurta aiški sistema, kaip lankytojai turi gauti informaciją, kaip turi elgtis gamtoje. Yra įkurta daugiau kaip 20 saugomų teritorijų lankytojų centrų, kuriuose teikiama informacija apie toje teritorijoje esančias vertybes: kas yra saugoma, dėl ko, ką galima daryti, ko ne.

Keliautojams norima pristatyti naujai įrengtas ar sutvarkytas vietas saugomose teritorijose.

Todėl raginama užlipti ant Bradeliškių ir Buivydų piliakalnių Neries regioniniame parke, aplankyti daugiau kaip dešimt naujų ekspozicijų regioninių ir nacionalinių parkų Lankytojų centruose, plaukti Šventosios upe Anykščių regioniniame parke, kur pakrantėse naujai įrengtos poilsiavietės, pasigrožėti atsiveriančiu kraštovaizdžiu nuo Rambyno kalno Rambyno regioniniame parke...

Dar viena šių metų ekologinių kelionių konkurso naujiena – keliautojus kviečiame dalyvauti dviračių žygyje „Dviem ratais - gamtos takais“ ir geriau pažinti savo krašto gamtą, keliaujant kartu su gamtos gidais.

Informacija, norintiems dalyvauti konkurse: reikia tiesiog nusifotografuoti prie aplankyto objekto. Kiekvienas dalyvis (ar grupė) registruojasi portale kelionesirpramogos.lt ir talpina nuotrauką, kuri byloja apie aplankytą objektą ar įveiktą maršrutą. Kuo daugiau lankytinų objektų, kuriuos siūlo konkurso organizatoriai,  keliautojai aplankys - tuo daugiau taškų gaus.

Konkursas tęsis nuo balandžio iki rugsėjo mėnesio. Konkursui pasibaigus, laimėtojai bus pakviesti į šventę ir apdovanoti diplomais. Surinkę daugiausiai taškų bus apdovanoti išskirtiniais prizais.

Lietuvos saugomose teritorijose dabar jau yra įrengta apie 100 pažintinių takų, apie 60 įvairių turizmo trasų -  automobilių, dviračių, vandens ir pėsčiųjų, apie 80 apžvalgos aikštelių, regyklų, kurios skirtos pamatyti įspūdingas panoramas. Yra pastatyta apžvalgos bokštų, nuo kurių kraštovaizdis atsiveria visu grožiu. Lietuvos nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose yra nemažai rekreacijos vietų, kur žmonės gali sustoti pailsėti - įrengta apie 500 poilsiaviečių ir kitų atokvėpio vietų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

viskas butu labai gerai

viskas butu labai gerai portretas
bet kur gauti informacijos apie tuos regioninius parkus?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių