Kalėdų stalui – laiko patikrinti šventiniai patiekalai (receptai)

Jokių eksperimentų! Jei dar neapsisprendėte, ką patieksite ant šventinio stalo, verta imtis tų receptų, kurie jau išbandyti. Praturtinkite savo Kalėdų valgiaraštį šiais skoniais – artimieji ir svečiai padėkos!

Žuvies vyniotinis su žirneliais ir morkomis

1 kg šviežios žuvies,

2 riekelės batono,

2 kiaušiniai,

1 svogūnas,

100 ml pieno,

30 ml grietinėlės,

100 g konservuotų žirnelių,

100 g virtų morkų,

prieskonių žuviai,

druskos.

Gaminimas. Morkas apvirkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Žuvies minkštimą be odos sumalkite kartu su piene išmirkytu batonu ir svogūnu. Įmaišykite kiaušinius, grietinėlę, susmulkintas morkas, konservuotus žirnelius, pagardinkite prieskoniais ir druska. Masę sudėkite ant sviestinio popieriaus, apsukite juo suformuodami norimo dydžio vyniotinį, užriškite galus. Vyniotinį įsukite į foliją, įdėkite į kepimo formą ir 1 val. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį vyniotinį ataušinkite – geriausia per naktį palaikykite šaltai ir tik kitą dieną išvyniokite, pjaustykite.

Bešamelio padaže troškintas karpis

1 kg karpis,

75 g sviesto,

75 g miltų,

600 l pieno,

0,5 šaukštelio džiovintų bazilikų,

2 žiupsneliai tarkuoto muskato riešuto,

druskos.

Gaminimas. Padažui storasieniame inde ištirpinkite sviestą, pamažu berdami įmaišykite ir iki aukso spalvos pakepinkite miltus, paskui masę praskieskite pienu – jį pilkite iš lėto, nuolat maišykite, kad neliktų miltų kamuoliukų. Pagardinkite druska, muskatu, bazilikais ir virkite ant lėtos ugnies apie 7 min. Padažo konsistencija turi priminti trintų daržovių sriubą. Į troškinti skirtą formą sudėkite nuvalytą, gabaliukais supjaustytą, 10–15 min. su druska, pipirais pamarinuotą karpį, supilkite padažą. Žuvį kepkite apie 30–40 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.

Kepta višta su šonine

1,5 kg viščiukas,

12 siaurų šaltai rūkytos šoninės juostelių,

1 citrina,

1 česnako galvutė,

2–3 šakelės rozmarino,

džiovintų čiobrelių,

druskos,

pipirų.

Gaminimas. Vištą ištrinkite druska, pipirais, čiobreliais, keliomis sutrintomis česnako skiltelėmis, marinuokite bent 1–2 val. Citriną nuplaukite, nupilkite verdančiu vandeniu ir tankiai subadykite šakute. Ją, likusias česnako skilteles, rozmarino šakeles sukiškite į vištos vidų, angą sutvirtinkite mediniu dantų krapštuku, kojas suriškite. Kepimo rankovėje patieskite 4 šoninės juosteles, ant jų padėkite vištą, likusias juosteles perpinkite ant jos krūtinės. Vištą kepkite apie 1,5 val. iki 200°C įkaitintoje orkaitėje. Padažą darykite iš vištos įdarui naudotų česnakų: nulupkite lukštus, sutrinkite ir sumaišykite su citrinos minkštimu ir kepant išsiskyrusiais riebalais.

Vištienos suktinukai su kumpiu

2 vištienos filė,

8 riekelės karštai rūkyto kumpio ar nugarinės,

2 rauginti ar marinuoti agurkai,

200 ml pieno,

1 kiaušinis,

100 g maltų džiūvėsėlių,

75 g sviesto,

saldžios paprikos,

kario,

druskos,

paukštienos prieskonių.

Gaminimas. Kiekvieną filė perpjaukite pusiau, paskui visus keturis gabaliukus – pusiau horizontaliai. Mėsą lengvai išmuškite, pabarstykite prieskoniais. Ant kiekvieno gabaliuko dėkite po griežinėlį kumpio, 1–2 agurko juosteles, tvirtais susukite ir sutvirtinkite mediniais smeigtukais. Suktinukus pamirkykite pieno, kiaušinio, kario ir saldžios paprikos plakinyje, apvoliokite džiūvėsėliuose ir sudėkite į sviestu išteptą kepimo indą. Likusį sviestą ištirpinkite ir juo apšlakstykite mėsą. Vištieną kepkite 35 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.

Kalakutienos vyniotinis su špinatais ir sūriu

500 g kalakutienos filė,

250 špinatų,

100 g fetos,

50 g maltų džiūvėsėlių,

2 skiltelės česnako,

1 kiaušinio baltymas

50 g sviesto,

100 ml vištienos sultinio,

druskos,

saldžios paprikos,

pipirų.

Gaminimas. Špinatus 3–4 min. blanširuokite verdančiame vandenyje, nuvarvinkite. Sūrį susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite špinatus, sūrį, džiūvėsėlius, kiaušinio baltymą, sutrintus česnakus, pagardinkite prieskoniais. Peiliu kalakutienos krūtinėlę atverkite it knygą, gerai išmuškite. Į jos vidų sudėkite špinatų ir sūrio įdarą, mėsą susukite voleliu. Viršutinį sluoksnį sutvirtinkite virvele ar dantų krapštuku. Troškinimo inde įkaitinkite šiek tiek  aliejaus ir apkepinkite vyniotinį iš visų pusių. Tuomet supilkite sultinį, uždenkite ir troškinkite 40 min. 160 °C orkaitėje

Pyragas su marcipanais

275 g miltų,

200 g marcipanų masės,

125 ml pieno,

1 apelsinas,

1 kiaušinis,

150 g džiovintų spanguolių,

50 g razinų,

50 g cukatų,

50 g sviesto,

2–3 šaukštai brendžio,

7 g mielių,

0,5 šaukštelio cinamono,

žiupsnelis maltų gvazdikėlių,

žiupsnelis malto muskato,

truputis druskos,

25 g sviesto pyragui aptepti,

miltelinio cukraus pabarstyti.

Gaminimas. Nutarkuokite apelsino žievelę, išspauskite sultis. Puodelyje iki virimo pakaitinkite sultis ir brendį, suberkite apelsinų žievelę, razinas, cukatas, džiovintas spanguoles, išmaišykite ir palikite 2–3 val., kad produktai išbrinktų. Iki 40°C pašildykite pieną, į jį įmaišykite cukrų ir mieles, palikite kelioms minutėms, kad mielės suputotų. Į dubenį suberkite miltus, prieskonius, supilkite pieną su mielėmis ir išminkykite. Tada įmuškite kiaušinį, sudėkite minkštą sviestą ir minkykite tešlą, kol taps elastinga ir nelips prie rankų. Tešlą pridenkite švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad pakiltų – jos tūris turi būti dvigubai didesnis. Tada išverskite ant miltais pabarstyto paviršiaus, įminkykite nuspaustus vaisius ir iškočiokite neplatų pailgos formos stačiakampį. Išilgai ant jo patieskite marcipanų masės juostą, uždenkite ją tešlos kraštais. Kad kepant pyragas neatsivertų, labai gerai užspauskite kraštus. Pyragą padėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pridenkite rankšluosčiu ir vėl palikite 1 val., kad pakiltų. Kepkite 50 min. 180 °C orkaitėje. Dar karštą pyragą aptepkite sviestu, o atvėsusį  pabarstykite milteliniu cukrumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių