Koks majonezas geriausias?

Lietuvaičiams virtus kiaušinius vis dar sunku įsivaizduoti be majonezo. Nors šiuolaikiniai mitybos specialistai nevengia kritikuoti riebaus gaminio, tačiau Velykų stalo rikiuotės be šio pagardo vis dar sunkiai apsieina.

Kaip išsirinkti majonezą, kokių priedų vengti ir kaip atskirti sveikiausią variantą, pataria Kauno kolegijos Maisto technologijos katedros lektorė Lina Vaičiulytė.

– Kokia yra klasikinė majonezo sudėtis?

– Bazinė produkto versija paprasta: iš augalinio aliejaus pagaminama emulsija, į kurią įdedama kiaušinių arba jų produktų, garstyčių. Skoniui sustiprinti naudojamas cukrus, druska. Kai kuriuose receptuose naudojami kiaušinių milteliai, garstyčių milteliai arba pasta. Klasikinis majonezas būna gana skystos konsistencijos, bet riebus – sudėtyje gali būti net iki 80–85 proc. augalinio aliejaus.

– Ką į jį deda šiuolaikinės maisto pramonės gamintojai?

– Dabartinio majonezo gamyboje atsiranda naujų sudėtinių dalių, kurios pakeičia produkto konsistenciją, skonį, kvapą. Pramoninėje gamyboje naudojami maisto priedai, kuriuos galime rasti gaminių etiketėse. Visa tai yra reglamentuota, taigi išvardyti priedai nedraudžiami, į produktus dedamos nustatytos jų normos. Etiketę skaitydami nuo pabaigos, matysime medžiagos, kurių kiekis yra mažiausias. Čia rasime sacharino, sorbo rūgšties, gali būti benzoatų ir pan. Rasime visko, ką galima naudoti pagal leistinų maisto priedų sąrašą. Taip pat majonezui naudojamos struktūrą stabilizuojančios medžiagos, tirštikliai.

– O kam reikalingi tie tirštikliai?

– Tirštikliai reikalingi tam, kad gaminys būtų tinkamos konsistencijos. Gali būti naudojamas pupenių tirštikliu, gaminamas iš augalų. Arba dedama ksantano gumos, išgaunamos fermentuojant gliukozę. Visa tai yra natūralios kilmės polisacharidinės dervos. Šios medžiagos leidžia ne tokį riebų majonezą padaryti tirštesnį. Reikia suprasti tokį principą: kiek bendroje masėje yra riebalų, tiek ir bus tirštas gaminys, visą kitą darbą atlieka priedai. Jeigu nedidelę dalį majonezo sudaro riebalai, tai visa kita dalis pakeičiama vandeniu. Natūraliai toks produktas bus per skystas. Štai kodėl dedama tirštinančių priedų. Dabar naudojama nemažai technologijų produktams tirštinti. Štai todėl net ir 15 proc. riebumo majonezas būna tokios konsistencijos, kokią natūraliai galima išgauti tik dedant riebalų.

– Tai liesesnis majonezas nėra sveikesnis?

– Supraskime, kad visi liesi produktai gaminami panašiai. Jeigu perkame tokią pačią masę kaip ir riebaus varianto, tai klausimas, ką gamintojai deda, kad produkto konsistencija liktų tinkama. Kita vertus, tirštinantys priedai nėra chemiškai susintetinti, jų kilmė – augalinė. Pupenių tirštiklis ar ksantano guma nėra toks baubas, kaip kartais įsivaizduojama. Pavyzdžiui, mūsų kraštui būdingas tirštiklis – iš obuolių gaminamas pektinas. Ar jis irgi baubas? Ne. Jeigu visa tai atliekama pagal teisės aktus, iš esmės pažeidimų nėra, žalos nebus padaryta.

– Tai patarkite eiliniam pirkėjui, kuris dairosi parduotuvėje po lentynas ir pasiklysta produktų gausybėje. Kaip išsirinkti majonezą?

– Žinoma, kad pirmiausia reikia vertinti sudėtį. Atsakykite patys sau į klausimą, kurių priedų labiausiai nepageidaujate, tada skaitykite etiketes ir svarstykite, ar verta dėti į pirkinių krepšelį. Aš asmeniškai ieškau produktų be sacharino. Tyrimais pripažinta, kad ši medžiaga kaupiasi organizme. Aišku, gamintojai įdeda nustatytą kiekį, tai atitinka priimtas normas. Čia gal labiau psichologinis veiksnys. Dar man asmeniškai nepageidautini priedai – organinės rūgštys, benzoatai, cikliniai junginiai. Vis dėlto tvirtų mokslininkų įrodymų apie jų poveikį dar trūksta.

– Ką dar svarbu žinoti renkantis majonezą? Kaip įvertinti jame esančius riebalus?

 


Šiame straipsnyje: majonezasmaistasvalgiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

joks

joks portretas
majonezas - tai labai nesveikas maistas.

vartotojui

vartotojui portretas
Pasigaminti namie,tada bus ekologiskas? O kad ekologiskam produktui reikalingi ekologiski produktai,nepagalvojote? Kad namie gaminsite,dar nereiskia,kad ekologiska.

lialka

lialka portretas
"vartotojas "100% teisus....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių