- Aistė Veverskytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuvaičiams virtus kiaušinius vis dar sunku įsivaizduoti be majonezo. Nors šiuolaikiniai mitybos specialistai nevengia kritikuoti riebaus gaminio, tačiau Velykų stalo rikiuotės be šio pagardo vis dar sunkiai apsieina.
Kaip išsirinkti majonezą, kokių priedų vengti ir kaip atskirti sveikiausią variantą, pataria Kauno kolegijos Maisto technologijos katedros lektorė Lina Vaičiulytė.
– Kokia yra klasikinė majonezo sudėtis?
– Bazinė produkto versija paprasta: iš augalinio aliejaus pagaminama emulsija, į kurią įdedama kiaušinių arba jų produktų, garstyčių. Skoniui sustiprinti naudojamas cukrus, druska. Kai kuriuose receptuose naudojami kiaušinių milteliai, garstyčių milteliai arba pasta. Klasikinis majonezas būna gana skystos konsistencijos, bet riebus – sudėtyje gali būti net iki 80–85 proc. augalinio aliejaus.
– Ką į jį deda šiuolaikinės maisto pramonės gamintojai?
– Dabartinio majonezo gamyboje atsiranda naujų sudėtinių dalių, kurios pakeičia produkto konsistenciją, skonį, kvapą. Pramoninėje gamyboje naudojami maisto priedai, kuriuos galime rasti gaminių etiketėse. Visa tai yra reglamentuota, taigi išvardyti priedai nedraudžiami, į produktus dedamos nustatytos jų normos. Etiketę skaitydami nuo pabaigos, matysime medžiagos, kurių kiekis yra mažiausias. Čia rasime sacharino, sorbo rūgšties, gali būti benzoatų ir pan. Rasime visko, ką galima naudoti pagal leistinų maisto priedų sąrašą. Taip pat majonezui naudojamos struktūrą stabilizuojančios medžiagos, tirštikliai.
– O kam reikalingi tie tirštikliai?
– Tirštikliai reikalingi tam, kad gaminys būtų tinkamos konsistencijos. Gali būti naudojamas pupenių tirštikliu, gaminamas iš augalų. Arba dedama ksantano gumos, išgaunamos fermentuojant gliukozę. Visa tai yra natūralios kilmės polisacharidinės dervos. Šios medžiagos leidžia ne tokį riebų majonezą padaryti tirštesnį. Reikia suprasti tokį principą: kiek bendroje masėje yra riebalų, tiek ir bus tirštas gaminys, visą kitą darbą atlieka priedai. Jeigu nedidelę dalį majonezo sudaro riebalai, tai visa kita dalis pakeičiama vandeniu. Natūraliai toks produktas bus per skystas. Štai kodėl dedama tirštinančių priedų. Dabar naudojama nemažai technologijų produktams tirštinti. Štai todėl net ir 15 proc. riebumo majonezas būna tokios konsistencijos, kokią natūraliai galima išgauti tik dedant riebalų.
– Tai liesesnis majonezas nėra sveikesnis?
– Supraskime, kad visi liesi produktai gaminami panašiai. Jeigu perkame tokią pačią masę kaip ir riebaus varianto, tai klausimas, ką gamintojai deda, kad produkto konsistencija liktų tinkama. Kita vertus, tirštinantys priedai nėra chemiškai susintetinti, jų kilmė – augalinė. Pupenių tirštiklis ar ksantano guma nėra toks baubas, kaip kartais įsivaizduojama. Pavyzdžiui, mūsų kraštui būdingas tirštiklis – iš obuolių gaminamas pektinas. Ar jis irgi baubas? Ne. Jeigu visa tai atliekama pagal teisės aktus, iš esmės pažeidimų nėra, žalos nebus padaryta.
– Tai patarkite eiliniam pirkėjui, kuris dairosi parduotuvėje po lentynas ir pasiklysta produktų gausybėje. Kaip išsirinkti majonezą?
– Žinoma, kad pirmiausia reikia vertinti sudėtį. Atsakykite patys sau į klausimą, kurių priedų labiausiai nepageidaujate, tada skaitykite etiketes ir svarstykite, ar verta dėti į pirkinių krepšelį. Aš asmeniškai ieškau produktų be sacharino. Tyrimais pripažinta, kad ši medžiaga kaupiasi organizme. Aišku, gamintojai įdeda nustatytą kiekį, tai atitinka priimtas normas. Čia gal labiau psichologinis veiksnys. Dar man asmeniškai nepageidautini priedai – organinės rūgštys, benzoatai, cikliniai junginiai. Vis dėlto tvirtų mokslininkų įrodymų apie jų poveikį dar trūksta.
– Ką dar svarbu žinoti renkantis majonezą? Kaip įvertinti jame esančius riebalus?
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...