- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nesvarbu, esate vegetaras ar valgote mėsą, mėgstate riebiau ar lengvą maistą, bet kurio patiekalo gamybą palengvinti ir patobulinti gali tinkamai parinkti prieskoniai. Kaip užpildyti savo prieskonių lentyną, kad galėtume skoniais papildyti bet kurį gaminamą patiekalą, pataria kulinaras Vytaras Radzevičius ir tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė.
1. Viskas prasideda nuo druskos
Pradėdamas vardyti, iš ko susideda jo prieskonių lentyna, V.Radzevičius visų pirma įvardija druską. „Nors pirmasis punktas gali pasirodyti akivaizdus, bet jo nevalia praleisti. Bet kuris patiekalas (net ir desertai!) neįmanomas be bent žiupsnelio druskos“, – teigia kulinaras.
Natūraliai druska paplitusi kaip nuosėdinė uoliena – akmens druska, arba ištirpusi vandenyje, jūroje – jūros druska. Prieš patekdama ant mūsų stalo ji dar yra išvaloma ir rafinuojama.
Nors pati druska yra įvairiausių rūšių (akmens, jūros, Himalajų, mėlynoji ar net juodoji), dar vienas virtuvėje pritaikomas druskų skirtumas yra kristalų dydis: smulkesnė druska tirpsta greičiau, todėl itin tinka maistui konservuoti, kepti, virti. Stambūs druskos dribsniai idealiai tinka patiekalui pabaigti: jie suteikia ne tik skonio, bet ir tekstūros, estetinio grožio.
2. Pipirai ir kitos džiovintos gėrybės
Bene geriausi druskos draugai – pipirai. Tiesa, rekomenduoti konkrečius pipirus nelengva, nes kiekvienas turėtų pasirinkti pagal savo skonį ir toleranciją aštrumui. Tačiau yra dvi pipirų rūšys, kurios atranda sau vietą bet kurioje virtuvėje: klasikiniai juodieji pipirai ir kvapnieji pipirai, kurie patiekalą papildo ne tik skoniu, bet ir aromatu.
Tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė A.Černė pataria, kad, be druskos ir pipirų, lentyną verta papildyti džiovintais prieskoniais. „Kasdieniams nesaldiems patiekalams universaliai tinka malti džiovinti česnakai (ar jų granulės), džiovinta rūkyta paprika, džiovintos prieskoninės žolelės: bazilikai, raudonėliai, čiobreliai, rozmarinai, kt. Net ir sudžiovinti, šie prieskoniai ir žolelės gavę drėgmės atsiskleidžia ir suteikia patiekalui naujų spalvų“, – pasakoja tinklaraštininkė.
3. Netikėti prieskoniai – riešutai
Prieskonių lentyną galite papildyti ir riešutais! Nors riešutus dažnai matome kaip užkandžius, bet verta į juos pažvelgti plačiau ir pritaikyti kaip ingredientą, kuris praverčia ne tik gaminant saldžius, bet ir pagardinant sūrius patiekalus.
Ypač universalūs malti riešutai – jie lengvai gali tapti ryškiu (ir sočiu!) prieskoniu. Pavyzdžiui, malti graikiniai riešutai gali būti puikiu wok patiekalų pagardu, smulkinti lazdynų riešutai puikiai dera su vištiena, o plikyti migdolai (tiek malti, tiek drožlės) itin tinka kario patiekalams. Maltų riešutų nauda patiekaluose triguba: jie suteikia traškios tekstūros, didina patiekalo maistingumą, bet dėl savo ryškaus skonio yra ir tikrų tikriausias prieskonis.
4. Šaltai žiemai – šilti prieskoniai
Nors su saldžiais kepiniais visų pirma asocijuojasi cukrus, bet iš tiesų desertams jaukaus skonio suteikia vadinamieji šilti prieskoniai. Jei norite savo prieskonių lentyną papildyti šiltais skoniais, tuomet jums pravers cinamonas, imbieras, muskato riešutas, anyžiai, kardamonas, gvazdikėliai. A.Černė atkreipia dėmesį, kad nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti netikėta, bet kvapieji pipirai taip pat yra šiltas prieskonis, ir dėl to puikiai dera desertuose.
Šilti prieskoniai ypač dera šaltuoju laikotarpiu, ne veltui vienas iš klasikinių Kalėdų kepinių yra imbieriniai meduoliai, talpinantys visą puokštę šiltų prieskonių. Norint išsikepti tokių meduolių, nebūtina visų prieskonių maišyti savarankiškai, į pagalbą galima pasitelkti specialų prieskonių mišinį.
5. Mišiniai – skoniui ir komfortui
Nors prieskoniai ir po vieną yra ryškūs ingredientai, bet, sujungus kelis į bendrą mišinį, galima sukurti ypatingus ir unikalius skonius. Tokius mišinius galite ir gamintis patys, ir pirkti jau sumaišytus, specialiems patiekalams skirtus derinius. V.Radzevičius teigia, kad iš anksto paruošti mišiniai gali padėti išvengti apsiskaičiavimo ir kulinarinių nesėkmių. „Mišiniuose yra įdėta patirtis ir žinojimas, kiek ko reikia. Mišiniai lengvina gyvenimą, suteikia komforto ir taupo laiką. To ypač prireikia, kai gaminama didžiosioms metų šventėms“, – sako žinomas kulinaras.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...