- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vytaras Radzevičius yra apkeliavęs kone visą pasaulį ir tai suteikė galimybę išvysti ne vienos šalies kalėdines tradicijas. Tad šįkart keliautojas dalijasi kelių šalių šventimo išskirtinumais ir lengvai pagaminamo kalėdinio užkandžio receptu, kuris taps jūsų kalėdinio stalo gurmanišku akcentu.
Originalios Kalėdų tradicijos užsienio šalyse
Mūsų laikais Kalėdos – krikščioniška šventė ir daugmaž ji panaši visose šalyse. Tačiau Kalėdų, kaip žiemos saulėgrįžos šventės, tradicijos kur kas senesnės. „Dėl to, o ir dėl pasaulio be sienų, ji švenčiama įvairiuose pasaulio kraštuose. Be Lietuvos, man įdomios Kalėdos pasirodė Danijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Australijoje ir Japonijoje“, – pasakoja keliautojas.
Pasak V. Radzevičiaus, danai švenčia panašiai kaip lietuviai. Bet turi ypatingą patiekalą flæskesteg – orkaitėje ar krosnyje keptą kiaulieną su traškia odele. Prancūzijoje kai kurie nepatingi paruošti 13 desertų stalo.
„Australijoje ypatingą aurą sukuria Kalėdų eglė, kuri būna papuošta net ir didžiuliame karštyje, žmonės pasidabina nykštukų kepuraitėmis ir šventiškais maudymosi kostiumais. Japonai kaip visuomet nustebina – per Kalėdas ne vienas užsisako vietas KFC tinklo restoranuose“, – kitų šalių keistenybes ir išskirtinumus atskleidžia žinomas gurmanas.
Ispanai kalėdinio stalo neįsivaizduoja be kumpio
Visgi šilčiausi įspūdžiai keliautojui kyla prisiminus Ispaniją – ten jį kartais vaikai palaiko ispaniškuoju Kalėdų seneliu „Papá Noel“. Įdomu tai, kad šioje šalyje vaikai laišką su savo dovanų norais rašo trims karaliams.
O koks gi tas žymusis šventinis ispanų stalas? Anot V. Radzevičiaus, ispanai Kalėdų neįsivaizduoja be saldumynų. Tai ne tik įprasti pyragėliai! Vienas be kurio šventė tiesiog negali įvykti – tai turonas. Jo skonis kiek primena chalvą, bet jį nesunkiai galima pasigaminti kiekvienuose namuose. Tereikia migdolų, medaus, kiaušinio baltymo ir želatinos. Šią masę sumaišyti su kiaušinio tryniu, kokoso drožlėmis bei mėgiamais cukruotais vaisiais ir palaikyti šaldytuve, iki tol, kol desertas pasieks norimą konsistenciją. Ispanai teigia, kad geriausias turonas yra gaminamas Alikantėje, tad jei ten lankysitės – galite palyginti su savo improvizacija.
Bet, žinoma, svarbiausia ant stalo patiekti Serano kumpį. „Ispanijos neįmanoma įsivaizduoti be vytinto kumpio. Tai – universalus užkandis. Jo visada užtenka ir yra daugybė variacijų kaip ir su kuo jį valgyti. Tai – tradicija, kurios neįmanoma užmiršti. Vytintas kumpis – Ispanijos kulinarijos vertybė, o ispanai vidutiniškai vienam žmogui suvalgo daugiausiai kumpio pasaulyje. Aš, nors ir ne ispanas, ir pats ramiau jaučiuosi, kai namie virtuvėje rymo geras vytintas ispaniškas kumpis, o šalia taikiai guli plonų ašmenų lankstus peilis. Ir pačiam skanu, ir pavaišinti svečius smagu“, – dalijasi kulinarijos ekspertas.
Kaip išsirinkti kokybišką ispanišką kumpį?
Renkantis ispanišką kumpį, reikia atkreipti dėmesį į kiaulės veislę ir kuo ji buvo maitinama. 100 procentų Iberijos kumpio reiškia, kad veislė yra visiškai gryna. Jei ji maitinta ąžuolo gilėmis – tai vėl kelia kumpio vertę.
„Bet man visgi svarbiausias akcentas renkantis kumpį yra skonis. Dėl to šio gaminio ieškau ne prekybos centruose, o specializuotose parduotuvėse. Čia kokybė nugali prieš kiekybę. Tai, manau, yra svarbiausia. Tiksliai žinoma kumpio gamybos vieta, gamintojai, kurie dažniausiai būna mažesni ir turintys galimybių kontroliuoti kokybės kartelę“, – teigia V. Radzevičius.
Jis siūlo išbandyti ir lengvai paruošiamą užkandį, kurį svečiai prašys patiekti ne tik ant šventinio stalo:
smulkiai supjaustykite kelis pomidorus, česnako skiltelę ar dvi.
Įdėkite kelis lapelius smulkinto rozmarino, šliūkštelėkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus.
Jei mėgstate – įberkite šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
Paskrudinkite prancūziško batono riekelių, prisipjaustykite plonai ir smulkiai vytinto kumpio.
Ant riekelės tepkite užtepo, apibarstykite kumpiu – ir sunku bus sustoti valgyti.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)2
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?11
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...