Laisvės alėjoje padvelkė sovietmečiu

  • Teksto dydis:

Visą savaitgalį dalis Laisvės al. atrodo lyg sugrįžusi keletą dešimtmečių atgal – čia filmuojamas režisieriaus Donato Ulvydo filmas „Emilija".

Filmas nukelia į Kauną aštuntajame dešimtmetyje, kai po Romo Kalantos susideginimo žmonės spontaniškai plūstelėjo į gatves. Masinės scenos buvo filmuojamos sekmadienį, tad sovietmečiu dvelkė ne tik dekoracijos, bet ir alėjos praeiviai, apsirengę taip, kad atitiktų tų dienų madas.

„Visą mėnesį prašėme atsiliepti tuos, kurie norėtų ir galėtų nusifilmuoti atkurtoje istorinėje masinėje eitynių scenoje. Sulaukėme per dviejų tūkstančių savanorių laiškų. Ir tik dar kartą įsitikinome, kad Kaunas nepaprastai patriotiškas ir vieningas miestas. Tą kauniečiai pademonstravo prieš keturias dešimtis metų, nepabijoję represijų ir išėję į gatves reikalauti laisvės. Tą matome ir dabar, kai paprašyti pagalbos jie neįtikėtinai greitai sureagavo ir atsiliepė. Išgirdome be galo vertingų ir įdomių istorijų iš tikrose eitynėse dalyvavusių kauniečių, sulaukėme skambučių iš šiuo metu užsienyje gyvenančių ir dėl filmavimo ketinančių parvykti į savo gimtą miestą žmonių. Drąsiai sakome – tokio reiškinio Lietuvos kine dar nebuvo! Todėl lenkiamės jūsų solidarumui ir sakom – ačiū“, – skelbiama filmo kūrėjų pranešime.

Kauno filmų biurui atstovaujantis Aurelijus Silkinis portalui prieš filmavimą sakė, kad geranoriškai į filmavimo sukeltus laikinus nesklandumus reagavo ne tik alėjos gyventojai, bet ir čia dirbantys verslininkai. „Visos parduotuvės labai geranoriškai sutiko kelioms dienoms pasikeisti pavadinimus. Jokių problemų nekyla nei susitarti dėl įvažiavimo į Laisvės al., nei dėl kitų darbų“, – pasakojo A. Silkinis.

Gerų žodžių kauniečiams negailėjo ir filmo kūrybinė komanda.

„Viskas vyksta labai sklandžiai“, – sekmadienį po pietų tikino jos atstovė Aistė Stonytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ha ha

ha ha portretas
sovietmečiu tikriausiai 'kvepia" savivaldybėje.

to škac

to škac portretas
Merkurijaus ir dabar nėra proto bokšte,tad nufilmuoti jo ir nepavyks. dėl "oranžinių bobų"-čia ne dokumentika

Rega

Rega portretas
Per PANORAMĄ mačiau ištraukėlę iš to filmavimo.Kažkaip jaunimas tada neatrodė tokiais šviesiais veidais,kaip čia filmuojami.Uždarumas,visokie draudimai buvo uždėję tam tikrą antspaudą ir jauno žmogaus išvaizdai.Bet jie buvo drąsūs ir gana gerą humorą turintys.Prisimenu,kaip prieš Lenino šimtmetį kažkas prie Muzikinio teatro tualete užrašė,,Čia š....mas ne eilinis-šimtmetinis lenininis''.Juokėsi iš to visoj Lietuvoj.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių