Šalia Zapyškio bažnyčios atidaryta unikali istorinių fotografijų paroda

  • Teksto dydis:

Šalia Senosios Zapyškio bažnyčios buvo atidaryta bažnyčios XX a. istorinių fotografijų paroda. Tokios lauko parodos poreikis buvo didelis, nes iki šiol prie bažnyčios nebuvo informacinio stendo apie paveldo objektą ar vaizdų, kurie supažindintų lankytojus su bažnyčios istorija ir joje buvusiais vertingais objektais.

Parodos kuratorė – Ežerėlio kultūros centro edukatorė ir ekskursijų vadovė Audra Sipavičienė. Ji dalijasi, kad rengiant parodą buvo peržiūrėti visi suskaitmeninti archyvai ir kreiptasi į muziejus dėl pasidalijimo skaitmenizuotais Senosios Zapyškio bažnyčios vaizdais.

„Labai džiaugiuosi atrastais M. K. Čiurlionio dailės muziejuje saugomais ir dar niekur neviešintais vaizdais. Juose užfiksuotas bažnyčios interjeras: matomas vargonų choras, skulptūros, judėjusios vargonams grojant, meliuzina, ant sienų ištapyti konsekraciniai kryžiai, kuklus altorius, pakeitęs iki tol buvusį puošnų barokinį“, – išskirtines nuotraukas apibūdina A. Sipavičienė.

I. Venslavičiaus nuotr.

Rengiant parodą buvo bendrauta su aktyviais bendruomenės nariais ir bažnyčiai prijaučiančiais asmenimis, savo archyvuose turinčiais nepublikuotų nuotraukų su Senąja Zapyškio bažnyčia. „Esu dėkinga Andriui Sarapinui, kuris pasidalijo nuotraukos, įsigytos antikvariate, skaitmeniniu vaizdu. Joje užfiksuotas vyrų būrelis, pozuojantis ant Kluoniškių kaimo kalno, o tolumoje matyti Zapyškio bažnyčia, ją supę medžiai ir sodybos. Ši nuotrauka ir pradeda mūsų parodą“, – bendruomenės įsitraukimu džiaugiasi parodos kuratorė.

Labai džiaugiuosi atrastais M. K. Čiurlionio dailės muziejuje saugomais ir dar niekur neviešintais vaizdais.

Vienoje parodoje eksponuojamoje nuotraukoje užfiksuotas 1931 m. pavasarinis Nemuno potvynis. Tokių potvynių metu iki bažnyčios buvo įmanoma priplaukti tik valtele.

„Tikiuosi, paroda padės lankytojams geriau suprasti, kodėl bažnyčia, kadaise stovėjusi miestelio centre, dabar stūkso vieniša pievoje. Lankytojai pamatys, kad dabartinis asketiškas interjeras kadaise buvo turtingas ir išskirtinis“, – šviečiamąją parodos reikšmę pabrėžia A. Sipavičienė.

I. Venslavičiaus nuotr.

Paroda bus kilnojamoji, o ekspozicinės nuotraukos joje keičiamos. Parodos išskirtinumas – įrengtas LED apšvietimas, kuris leidžia paroda grožėtis ir tamsiuoju paros metu. Parodą finansavo Kauno rajono savivaldybė, ją įrengė Ežerėlio kultūros centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių