Tradicinėje Tarptautinėje jurginų parodoje Kaune – per 800 veislių žiedų

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune tęsiasi didysis ne tik gausios, bet ir retomis, unikaliomis veislėmis besididžiuojančios jurginų kolekcijos žydėjimas – o dalis gražiausių žiedų šį savaitgalį atkeliaus į Kauno centrą: čia, VDU Didžiosios salės fojė (S. Daukanto g. 28), dvi dienas vyks Tarptautinė jurginų paroda, kurioje bus galima išvysti apie 800 jurginų veislių. Parodos lankymas nemokamas.

Jau tapo tradicija, kad rudens ir mokslo metų pradžią Vytauto Didžiojo universitete nuspalvina ryškūs ir puošnūs jurginų žiedai: Tarptautinėje jurginų parodoje eksponuojami šimtai įspūdingų jurginų, atvežtų tiek iš gausios VDU Botanikos sodo kolekcijos, tiek iš parodoje dalyvaujančių augintojų ir selekcininkų jurginynų. Čia galima ne tik susipažinti su gausia jurginų graižų spalvų ir formų įvairove, bet ir išvysti naujausias selekcininkų sukurtas veisles, pabendrauti su jų kūrėjais.

Tarptautinė jurginų paroda vyks paskutinį vasaros savaitgalį – rugpjūčio 30 ir 31 dienomis. Kaip visada, parodos metu mokslininkų, gėlininkų bei specialistų komisija išrinks ir apdovanos lietuviškas jurginų veisles, o publika galės balsuoti ir iš visų 800 veislių išrinkti Publikos jurginą.

Paskutinę parodos valandą visi eksponuoti jurginai bus išdalinti lankytojams.

Apie jurginus

Jurginai (Dahlia) yra astrinių (Asteraceae) šeimos gentis. Tai ypač populiarus dekoratyvinis augalas, vertinamas dėl graižų įvairovės, spalvų, dydžio, formų ir gausaus žydėjimo. Šios genties augalai kilę iš Belizo, Kolumbijos, Kosta Rikos, Salvadoro, Gvatemalos, Hondūro, Meksikos, Nikaragvos ir Panamos, tačiau kultūrinės jurginų veislės auginamos visame pasaulyje.

Beje, įdomu tai, kad kaip gentis jurginai pirmąkart buvo aprašyti ne laukinėje gamtoje, o botanikos sode: 1791 m. tą padarė Antonio José Cavanilles, Karališkųjų Madrido sodų botanikas, kuris gavo jurginų sėklų siuntą iš Meksikos. Naujai augalų genčiai vardas Dahlia buvo suteiktas garsaus švedų botaniko Anders Dahl garbei.

Šiuo metu žinoma daugiau nei 15 tūkst. jurginų kultivarų, kurie pagal žiedynų struktūrą suskirstyti į 14 skirtingų grupių: šių grupių atstovus galima pamatyti rinktinėje VDU Botanikos sodo jurginų kolekcijoje, kurios nemažą dalį sudaro ir Lietuvos selekcininkų išvestos veislės. Intensyvi jurginų selekcija jau ne vienerius metus vykdoma ir pačiame sode: nuo 2018 m. dr. Arūno Balsevičiaus išvestos veislės eksponuojamos ir pelno apdovanojimus prestižinėje gėlininkų parodoje Paryžiuje „Parc Floral de Paris“.

Keičiantis retomis jurginų veislėmis, vyksta bendradarbiavimas su kitų šalių botanikos sodais: pavyzdžiui, 23 lietuviškų jurginų veislės papuošė Vroclavo universiteto botanikos sodą ir net įkvėpė kolegas pirmą kartą organizuoti jurginams dedikuotą šventę.

Tarptautinės jurginų parodos lankymas nemokamas.

Ji veiks šiomis valandomis:

– 30 d., penktadienį, 11-18 val.

– 31 d., šeštadienį, 10-18 val. – nuo 17 val. jurginų žiedai bus išdalyti parodos lankytojams.

Adresas: VDU Didžiosios salės fojė, S. Daukanto g. 28, Kaunas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių