Kodėl sustojo „Pienocentro“ remontas?

Dar praėjusių metų rudenį pradėti buvusių „Pienocentro“ rūmų fasado tvarkymo darbai. Atėjus žiemai, jie sustojo ir iki šiol šiame objekte darbininkų nematyti.

Žada atnaujinti

Įprastai po šaltojo sezono darbininkai gan sparčiai grįžta į objektus ir atnaujina statybų darbus. Ties Laisvės alėjos fontanu stūksantys buvę „Pienocentro“ rūmai beveik pusmetį apstatyti pastoliais, tačiau realūs fasado remonto darbai nevyko.

„Kauno diena“ aiškinosi, kodėl darbininkai taip ir nesugrįžo į šį miestui reprezentacine prasme ypač svarbų objektą. Per tą laiką dalis pastolius dengiančio tinklo spėjo atplyšti nuo vėjo ir pradėti plaikstytis ties viršutiniais pastato aukštais.

„Kadangi keliuose pastato aukštuose veikia privati mokykla, nusprendėme vaikams netrukdyti. Laukiame, kai baigsis mokslo metai, ir tada darbus atnaujinsime. Pagal priimtus sprendimus pradėsime montuoti langus ir dirbti kitus darbus“, – komentavo projekto darbų techninis prižiūrėtojas ir vadovas Mykolas Nedašauskas.

Nedirba: kol kas reprezentacinį Kauno pastatą dengia pastoliai ir tinklas, kurio dalį jau plaiksto vėjas, o darbininkų nematyti. (Edgaro Cickevičiaus nuotr.)

Jis teigė, kad jau padaryti tinko tyrimai, su paveldo sergėtojais suderinti langų keitimo darbai, kad šie atitiktų tarpukario dvasią.

„Pati tinko struktūra bus labai artima prieškariu naudotam tinkui. Dabar viskas patvirtinta, tik laukiame, kol mažieji užbaigs mokslo metus, ir tada drąsiai galėsime vykdyti darbus. Mes dirbame ne pagal viešuosius pirkimus, o pagal komercinį projektą, todėl kartu su užsakovais norime restauruoti ir kiemo pusę. Ten vykdyti darbus lengviau, nes toje pusėje – dažytas fasadas. Padarėme polichrominius tyrimus, žinome dažų sudėtį. Visus darbus tikimės atlikti iki rugsėjo 1-osios, kai prasidės nauji mokslo metai“, – aiškino M. Nedašauskas.

„Pienocentro“ rūmai beveik pusmetį apstatyti pastoliais, tačiau realūs fasado remonto darbai nevyko.

Svarbiausia – kokybė

Dienraštis pasiteiravo ir Kauno miesto savivaldybės, ar nekyla baimių, kad, nesugrįžus darbininkams, „Pienocentras“ virs dar viena miesto piktžaizde pačiame Kauno centre?

„Rangovai yra informavę savivaldybę, kad fasado atnaujinimas laikinai sustabdytas, nes gautas pastate veikiančios ugdymo įstaigos prašymas darbų nevykdyti vykstant mokymosi procesuiu. Prasidėjus vaikų atostogoms, fasadų tvarkymą planuojama atnaujinti“, – komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo vedėjas Saulius Rimas.

Pasak jo, miestui svarbiausia, kad nacionalinės reikšmės architektūros objektas būtų renovuotas kokybiškai ir laiku, būtų atlikti visi sutartyje numatyti darbai.

„Suprantamas ir ugdymo įstaigos noras pamokas ir veiklas organizuoti kokybiškai, be trukdžių. Matome, kad vyksta dialogas tarp institucijų. Mūsų žiniomis, rangovas darbų užbaigimo datą yra suderinęs su Kauno kultūros paveldo departamento teritoriniu padaliniu, jau inicijavęs informacinio stendo atnaujinimo darbus. Tikimės, kad reprezentacinis tarpukario pastatas netrukus papuoš Laisvės alėją atnaujintu fasadu“, – pridūrė miesto paveldo specialistas.

Prisideda ir miestas

Buvusius „Pienocentro“ rūmus valdo bendrovė „Tranvia“. Pastato valdytojai pagal Kauno paveldotvarkos programą fasado tvarkybos darbams yra gavę dalinį finansavimą.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

„Savivaldybė šiam pastatui per paveldotvarkos programą skyrė 58,8 tūkst. eurų. Ši suma bus išmokėta, kai projektas bus visiškai įgyvendintas. Tvarkybos darbus privalu užbaigti iki 2024 m. lapkričio 30 d.“, – miesto paramos dydį ir terminus, kada darbai turi būti baigti, kad savivaldybė išmokėtų paramą, įvardijo S. Rimas.

Kiek anksčiau Kultūros paveldo skyriaus vedėjas „Kauno dienai“ buvo nurodęs, kad šiame objekte numatyta atnaujinti Laisvės alėjos (šiaurinio) ir S. Daukanto gatvės (vakarinio) fasadus su cokoliu, lietaus sistemą, apskardinimą ir kitus architektūros elementus.

XX a. 3-iojo dešimtmečio pradžioje žymaus architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio suprojektuotas pastatas laikomas vienu ryškiausių Kauno tarpukario modernizmo pavyzdžių. Tarpukariu šį pastatą valdė „Pienocentras“, kuris pirmame aukšte buvo įrengęs krautuvę, valgyklą ir užkandinę, o viršutiniuose – administracines patalpas ir butus. Sovietmečiu čia veikė populiarus pieno baras.

2018 m. įvyko Laisvės al. 55-uoju numeriu pažymėto pastato viešas aukcionas. Jį iš Kauno technologijos universiteto už 1,2 mln. eurų nupirko bendrovė „Tranvia“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas kad Šileikė rašo?

Kas kad Šileikė rašo? portretas
kaip norės,taip darys.

Šūdas,ne argumentai.

Šūdas,ne argumentai. portretas
Stovės apdangstytas skarmalais velniai žino kiek.

visa Gertrūdos gatvė

visa Gertrūdos gatvė portretas
kaio bomžų gyvenamasis rajonas. Net gėda prieš miesto svečius.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių