Pasidairykite: Kauno rotušė atsinaujino! (vaizdo įrašas)

Kauno puošmena, baltąja gulbe tituluojama Rotušė po beveik dvejus metus trukusių darbų atsinaujino, tad dabar ji tapo prieinama kiekvienam. Ketvirtadienį vakare įvyks ir oficialus Rotušės atidarymas.

Miestui svarbus objektas

Senamiesčio puošmena – Kauno rotušė – po rekonstrukcijos atveria duris lankytojams. Atsinaujinusios ir patogios erdvės lauks kauniečių ir miesto svečių.

Neabejojama, kad tai bus ryškus traukos objektas, po savo stogu priėmęs Kauno miesto muziejų. Nuo kitų metų pradžios čia sugrįš ir santuokų ceremonija.

„Kaune pastaruoju metu yra daug kalbų apie paminklus, tad dabar galime pristatyti dar vieną, kuris miestui tikrai labai svarbus. Įrengėme ir liftą, kad visiems būtų patogu iš rūsio patekti į bet kuriuos aukštus“, – gero susipažinimo su atnaujinta Rotuše, linkėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Visvaldas Matijošaitis/Edgaro Cickevičiaus nuotr.

„Norėtųsi pasveikinti visus su istorine vieta – vienos iš trijų šalyje esančių rotušių atnaujinimo diena“, – sveikino Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Jis tikino, kad rekonstruojant erdves kilo iššūkių, mat paveldo statinys turėjo būti pritaikytas miesto ir muziejaus poreikiamms.

„Sutarėme sukurti ekspoziciją, kuri būtų verta Kauno, kuri atspindėtų tiek praeitį, tiek dabartį ir ateitį. Rotušė pati taip pat tapo eksponatu, galinčiu pasakoti miesto istoriją. Tačiau Rotušė buvo kone 50 metų neatnaujinta. Susidūrėme su iššūkiais. Reikėjo suderinti Rotušės paveldines savybes su muziejaus veikla. Šiandien pertvarkyta inžinerinė sistema, įrengtas liftas, sutvarkytas apšvietimas, įrengta palėpė, veiks kavinė. Lankytojai tikrai galės džiaugtis ir atnaujinta ekspozicija“, – pridūrė muziejaus vadovas.

Vaizdo įrašas:

Kas pasikeitė?

Architektūros biuro „Processoffice“ vadovas, Rotušės pastato pritaikymo muziejinei funkcijai projekto vadovas Vytautas Biekša priminė, kad Kauno rotušė per istoriją labai pasikeitė, ji tikrai neatrodė taip, kaip ją matome dabar.

Pastatas, kuriame nuo 2015 m. veikia Kauno miesto muziejaus padalinys, buvo nepritaikytas šiai veiklai ir reikalavo atnaujinimo. Kauno miesto muziejus kėlė užduotį permąsčius šiuolaikinio miesto Rotušės bei muziejaus koncepcijas pasiūlyti projektą, kuriame nauji architektūriniai sprendimai ir interjero elementai sykiu su būsima ekspozicija sudarytų vientisą ir darnią šiuolaikinę, tačiau autentiškas pastato savybes išryškinančią ir sujungiančią, visumą.

„Nuo XVI a. ji patyrė daug pokyčių – ir degė, ir buvo perstatyta, pertvarkyta. Mūsų tikslas buvo padaryti taip, kad visos erdvės būtų prieinamos lankytojams, tik kauniečiams pažįstama baltoji salė buvo lankoma“, – kalbėjo jis.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Pirmame aukšte kiek pakeistos erdvės, grąžinant istorines erdves, taip sumažintos administracijos patalpos, tačiau daugiau erdvės bus lankytojams. Antrame aukšte esanti XIX a. viduryje įrengta salė taip pat užsivilko naują rūbą. Šiek tiek pakoreguotos sienų spalvos, tačiau išliko pagrindinis jos įvaizdis ir reprezentacinė erdvė.

Kilo iššūkių, kaip pritaikyti pastatą taip, kad būtų lengva evakuotis gaisro atveju. Kūrybinių sprendimų pareikalavo ir laiptai, vedantys į palėpę. Pati palėpė iki rekonstrukcijos buvo nenaudojama, tačiau dabar ji apšiltinta, sumontuoti stiklai, tad bus galima išnaudoti erdves miesto poreikiams.

„Džiaugiamės rezultatu ir kviečiame apsilankyti“, – pridūrė V. Biekša.

Rotušės atnaujinimo darbai skirstyti į tris etapus. Pirmasis apėmė fasado tvarkymą. Šie darbai kainavo apie 850 tūkst. eurų. Rotušės vidus, rūsiai, palėpė, inžinerinė dalis – apie 4,5 mln. eurų. Ekspozicinė dalis – apie 1,5 mln. eurų. Visi šie darbai finansuoti iš miesto biudžeto.

Džiaugiamės rezultatu ir kviečiame apsilankyti.

Ekspozicijų erdvės

Architektų studijos „Processoffice“ parengtas Rotušės pastato pritaikymo muziejinei funkcijai projektas paremtas pažinimo koncepcija. Pažinimas – vienas kertinių paties Kauno miesto muziejaus tikslų, kurio siekiant miesto istorija bei jo tapatybė yra ne tik saugojama ir tyrinėjama, bet ir naujai interpretuojama, pristatoma visuomenei.

Į nacionalinį kultūros paminklų sąrašą įtraukta Rotušė istoriškai – išskirtinai vieša Kauno erdvė, todėl vienas pagrindinių tikslų – vėl atverti ją kasdieniam lankymui.

„Kauno rotušė – ne tik ta vieta, kur kalbama apie istoriją, bet ir kalbėsime apie tai, kas bendrai yra miestas. Per kelerius metus kartu su 100 žmonių komanda sukūrėme ekspoziciją, kur įvairūs sprendimai pasakoja apie Kauną“, – pristatė Kauno miesto muziejaus inovacijų vadovė Justina Dziakevičienė.

Kauno miesto muziejus pasakos kiekvieno mikrorajono istorijas. Skirtinguose aukštuose įrengti stendai, kuriuose atsispindi tam rajonui būdingi simboliai. Tačiau muziejuje kalba ir daiktai, Kaunui būdingi ritualai ar simboliai.

„Kauno pasakojimas baigiasi palėpėje ir bokšte, kur kviečiame pamatyti miesto panoramas“, – pridūrė muziejaus specialistė.

Muziejaus eksponatai – ne tik istorinės vertybės, kažkada atrasti Kaune, bet taip pat ir įvairios dovanos, mieste kabojusios švieslentės ir pan. Skaičiuojama, kad su skaitmeniniais sprendimais muziejuje yra apie 800 eksponatų.

Taip pat veiks skaitmeninis vedlys, kuris leis programėlės pagalba iššaukti audiogidą ar suteikti daugiau informacijos apie tam tikrus eksponatus. Skaitmeninės technologijos leis ir pasivaikščioti po miestą, jame atrasti unikalių Kauno vietų ir apie jas sužinoti įdomių istorijų.

Muziejuje dėmesys skiriamas ir įvairaus amžiaus vaikams. Mažiausieji galės Kauną pažinti patyriminėse erdvėse, vyresnieji – atlikti užduotis muziejaus erdvėse.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Švęs visą savaitę

Liepos 12-18 d. Kauno miesto muziejus pristatys Rotušėje įsikūrusias naujas parodas, taip pat laukia ir koncertų, kitų renginių.

Ketvirtadienį 21.30 val. vyks šventė Rotušės aikštėje „Rotušė atgyja“ – kelionė per skirtingas Kauno epochas, spalvingas ir skambus vakaras su žymiausiais Lietuvos atlikėjais, šiuolaikinio šokio virtuozų pasirodymais pačioje miesto širdyje.

Penktadienį prasidės ekspozicijų lankymas. 18 val. lauks diskusija „Pakalbam? Kauno rotušė atsinaujino“. Šeštadienį lankytojams bus pristatytos ir parodos.

Bilietas į Kauno miesto muziejaus Rotušės skyrių suaugusiems kainuos 10 eurų, tačiau įvairioms lankytojų grupėms taikomos nuolaidos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labiau

labiau portretas
tiktu ne atsinaujinimas , bet sudirbimas ............... senoji , restauratoriaus Ž.Simonavičiaus rasta autentiška rūsio plytelių danga pakeista vos ne kelis kartus mažesnėm plytelėm , pirmo aukšto juodos wc ir saugojimp patalpos šiurpina šaltumu ........... neaiški kai kurių antro aukšto patalpų paskirtis - gal gaisrininkus pareklamuot ........... tikėkimės , kad bent ateityje rotušė atgaus savo autentišką paskirtį ...................

apta

apta portretas
Delfio komentatoriai puola.Varykit i savo delfi ir 15min

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Kauno diena rašo vien tik apie ''Škvalą'' audrą , liutį , tik vienas straipsnis apie rotušę , GAL ATSINAUJINO IRGI PO ŠKVALO .
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių