Policijos obeliskas – jau beveik baigtas

  • Teksto dydis:

Laisvės alėjos pradžioje iškilo policijai skirtas obeliskas, tad jau galima matyti realų jo dydį ir formą. Tiesa, dar darbininkai aplink sukiojasi, mat reikės iki galo sudėlioti likusius akcentus, sutvarkyti aplinką.

Išryškėjo kontūrai

Ketvirtadienį kauniečiai stebėjo, kaip į dangų stiebiasi beveik 8 metrų obeliskas, skirtas pagerbti policiją. Šis paminklas stovi Laisvės alėjos pradžioje, ties sankryža su Vytauto prospektu. Darbininkai pagrindinę obelisko dalį montavo kelias valandas, tačiau dar reikės sutvarkyti paminklo prieigas.

Naujasis obeliskas dedikuotas artėjančiam Lietuvos policijos vardo šimtmečiui. Nors milicininkai-savanoriai šalyje veikė jau nuo 1918-ųjų, tik 1924 metų sausio 1-ąją organizacija oficialiai pervadinta į policiją.

Idėjos autoriai – pirmasis Lietuvos policijos departamento generalinis komisaras, generolas Petras Liubertas bei Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis.

Kaip atrodys?

Paminklo vieta šalia Vytauto prospekto numatyta neatsitiktinai. Ji pažymėta jau gerokai anksčiau rengtame Laisvės alėjos rekonstrukcijos projekte. Priešais šią erdvę – beveik baigtas rekonstruoti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pagrindinis pastatas (Vytauto pr. 91).

Jame tarpukariu dirbo Kauno miesto ir apskrities policijos vadas, čia pat veikė Valstybės saugumo departamentas. Tolesnėje perspektyvoje naujas akcentas lygiuojasi ir su Policijos globėjo – Šv. arkangelo Mykolo – (Įgulos) bažnyčia.

Lietuvos policijos veteranų iniciatyva meno kūriniu įamžinti garbingą šios profesijos vardo šimtmetį iš pradžių sulaukė dvejopų reakcijų – nuo visuomenės palaikymo ir pritarimo iki prieštaringų vertinimų. Vis dėlto idėjos ir skulptūros autoriai šią vasarą surengtame pristatyme visuomenei pagrindė savo sumanymą, esą toks simbolis skirtas ne vien policijos pareigūnų profesijai, bet ir kitiems gėrio sergėtojams.

7,7 m aukščio tribriaunio granito obelisko viršūnę papuoš iš visų pusių matomas dvigubas Jogailaičių kryžius, postamente išryškės šviesūs policijos ženklo kontūrai. Ant paminklo plokštumų bus įkomponuotas Lietuvos policijos šūkis: „Ginti. Saugoti. Padėti.“

Projektą finansuoja Kauno miesto savivaldybė. Prie jo įgyvendinimo prisidėjo ir lėšas rinkusi Lietuvos policijos veteranų asociacija bei Lietuvos policijos pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
sventas ozys minimas komentaruose tai plikis architektas savivaldybes?

:)))

:))) portretas
pusdurniai beretnykai, ko pykstat? savo karviasuziu kaime nors ir obeliska sventam oziui statykit. ko laukiat islaikytiniai nukvake?

stasys

stasys portretas
Manau, kad istoriskai yra geras sprendimas ir obelisko forma pasirinkta neatsitiktinai. Tvarka ir zmoniu saugumas visa laika turi rupeti valstybei pirmiausiai. Nereikia pamirsti,kad 1918 metais kraste tvarkai palaikyti buvo kuriama milicija, o nuo 1924 metu pervadinta i policija. Ne visi rasantys kvailus komentarus ir siandiena zino kokia paskirti salyje turi policija.Noreciau tik priminti toki paprasta paaiskinima, kad ten kur baigiasi tvarka ten ir prasideda POLICIJA!
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių