„Šauliams 105“: Lietuvos šaulių sąjunga kviečia į žygį ir šventę

„Šiemet šauliai švenčia 105-ąjį gimtadienį. Galime pasidžiaugti, kad Vlado Putvinskio-Pūtvio anuomet iškelta šauliškumo idėja, noras suburti aktyvius piliečius, neabejingus tam, kas vyksta mūsų Lietuvoje, ir pasiryžusius ginti Tėvynės laisvę, gyvuoja ir šiandien. Šaulių gretos gausėja ir stiprėja“, – sako Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. ltn. Linas Idzelis.

Šauliai kuria gražesnę ir stipresnę Lietuvą

1919 m. birželio 27 d. įkurtos Lietuvos šaulių sąjungos105-asis gimtadienis – ne tik data kalendoriuje.

Šauliai pasiryžę šią progą įprasminti: jau žaliuoja Lietuvos šaulių sąjungos vadų ąžuolų parkas prie Ringovės piliakalnio Kauno rajone, organizuojamas pėsčiųjų žygis pagerbiant kovotojus už Lietuvos laisvę, o birželio 29-ąją Kauno Laisvės alėjos grindinys stipriai dundės, nes juo į šventę Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje žygiuos visos Lietuvos šaulių rikiuotė.

Nenustebkite, jeigu birželio 27-ąją daug kur sutiksite uniformas vilkinčių šaulių – tradiciškai organizacijos nariai švenčia Šaulių sąjungos gimtadienį į darbą, studijas ar kitus savo įprastus užsiėmimus eidami apsirengę šaulio uniforma, paskui vaizdais dalijasi socialiniuose tinkluose, naudodami grotažymę #ašesušaulys.

Birželio 27 d. vakarą prie Ringovės piliakalnio Kauno rajone bus atidaromas Lietuvos šaulių sąjungos vadų ąžuolų parkas.

„Šis parkas, kuriame pasodinome ąžuolus, dedikuotus kiekvienam buvusiam organizacijos vadui, yra pavyzdys, kad šauliai kuria gražesnę, žalesnę, saugesnę ir stipresnę Lietuvą“, – pabrėžia plk. ltn. L. Idzelis. Parko atidarymo proga jis taip pat pasodins čia ąžuoliuką.

Kviečia į žygį „Šauliams 105“

Simboliška, kad būtent iš šio ąžuolyno birželio 27 d. vakarą bus išlydėti pėsčiųjų žygio „Šauliams 105“ dalyviai.

Tris dienas be pertraukos truksiančiame žygyje bus nešamos Lietuvos Respublikos ir Lietuvos šaulių sąjungos vėliavos. Žygis vyks estafetės principu. Atstumą įveikę žygeiviai vėliavas perduos kitiems žygio dalyviams, laukiantiems iš anksto numatytose vietose.

„Kviečiame visus prisijungti prie žygio „Šauliams 105“– kas kiek gali, žygiuokime pagerbdami visus, kurie mums iškovojo laisvę“, – kviečia Lietuvos šaulių sąjungos vadas.

Žygio tikslas – ne tik aktyviai praleisti laiką kartu su broliais ir sesėmis šauliais, bet ir pagilinti savo žinias apie Lietuvą ir laisvės kovų istoriją, tad kartu su žygeiviais keliaus karo istorikas prof. Valdas Rakutis bei kiti istorikai, laisvės kovomis besidomintis savo krašto mylėtojas, Kauno miesto tarybos narys, miškininkas, šaulys Kęstutis Markevičius, Pėsčiųjų asociacijos vadovas Vidmantas Genys. Jie dalinsis savo žiniomis apie tose vietovėse vykusius istorinius įvykius, partizanų ir kitų laisvės kovotojų kovas už Lietuvos laisvę.

Kartu su žygeiviais istoriniais takais leisis ir Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. ltn. L. Idzelis, žurnalistas, TV laidų kūrėjas, keliautojas, „Pasaulio puodų“ šeimininkas, šaulys Vytaras Radzevičius, NATO sąjungininkai Vokietijos kariai, šiuo metu tarnaujantys Lietuvoje.

Šauliai džiaugiasi, kad įvairios bendruomenės, seniūnijos, savivaldybės, kur drieksis žygio trasa, jau ruošiasi pasveikinti einančius žygeivius: sutikti su arbata, dainomis, muzika žygio etapą baigiančius keliautojus ir išlydėti kitus žygio dalyvius į naują atkarpą.

Artimiau susipažinti su šauliais ir švęsti

Birželio 29-osios rytą žygio „Šauliams 105“ dalyviai finišuos Kaune prie Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios, kur 10 val. bus aukojamos šv. Mišios už Tėvynę Lietuvą ir Lietuvos šaulių sąjungą.

Po jų Laisvės alėją sudrebins įspūdinga visų Lietuvos šaulių rikiuotė – kartu su Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestru šauliai žygiuos į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį.

Ten visuomenės lauks pažintis su šauliškomis veiklomis: šventės svečiai galės sužinoti, kaip teikti pirmąją medicinos pagalbos, kaip susikrauti krepšį ir būti pasiruošus ekstremaliai situacijai, kokias ginklais mokosi šaudyti šauliai, kiek sveria šalmas ar šarvinė liemenė,  ką šaulių sukonstruoti dronai gali nuveikti valstybės gynyboje ar atliekant kitas šauliškas užduotis. Edukacijų palapinėje su broliais šauliais bus ką veikti ir vaikams bei paaugliams.

12 val. istorinio kariliono varpo dūžiai paskelbs iškilmingos šventės pradžią Karo muziejaus sodelyje. Unikalią šaulių išsaugotą Vyčio Kryžiaus vėliavos pakėlimo ceremoniją atliks Kauno šauliai, bus įvairių sveikinimų ir įsimintinų akimirkų. Šventinę nuotaiką kurs Žemaitijos šaulių orkestras, o 13 val. visi kartu dainuosime laisvės dainas su grupėmis „Gedimino sapnas“ ir „Thundertale“.

Gimtadienio proga bus galima pasivaišinti šauliška koše ir arbata bei paskanauti brolio šaulio V. Radzevičiaus vaišių iš „Pasaulio puodų“.

Daugiau informacijos apie šventinius Lietuvos šaulių sąjungos 105-ojo gimtadienio renginius ir žygį „Šauliams 105“ – sauliusajunga.lt bei Lietuvos šaulių sąjungos feisbuko paskyroje.

Registracija į žygį – čia.

Žygio maršrutas – čia.

Lietuvos šaulių sąjungos 105-ojo gimtadienio renginių programa:

Birželio 27 d. STARTAS

16.30 val. Šv. Mišios Vilkijos bažnyčioje

18.00 val. LŠS vadų parko atidarymo ceremonija prie Ringovės piliakalnio

18.30 val. Žygio „Šauliams 105“ startas

18.40 val. LŠS meno kolektyvų laureatų koncertas

Birželio 27–29 d. ŽYGIS

Žygis „Šauliams 105“ aplankant partizanų bunkerius, kovų ir žūties vietas, paminklus vyks estafetės principu – vieno etapo ilgis – apie 20 km.

Registracija – čia.

1 etapas: Ąžuolynas– Veliuona: birželio 27 d. nuo 18.30 val. iki 23 val., atstumas 19,92 km.

2 etapas: Veliuona – Vencloviškiai: birželio 27 d. nuo 23 val. iki birželio 28 d. 03.15 val., atstumas 19,12 km.

3 etapas: Vencloviškiai – Vencloviškiai – J. Žemaičio Vytauto bunkeris: birželio 28 d. nuo 03.15 val. iki 07.45 val., atstumas 20,29 km.

4 etapas: Vencloviškiai – J. Žemaičio Vytauto bunkeris – Jovališkė: birželio 28 d. nuo 07.45 val. iki 12.05 val., atstumas 19,73 km.

5 etapas: Jovališkė – Juodaičiai: birželio 28 d. nuo 12.05 val. iki 16.50 val., atstumas 21,53 km.

6 etapas: Juodaičiai – Čekiškė: birželio 28 d. nuo 16.50 val. iki 21.20 val., atstumas 22,02 km.

7 etapas: Čekiškė – Vilkija: birželio 28 d. nuo 21.20 val. iki birželio 29 d. 00.50 val., atstumas 15,95 km.

8 etapas: Vilkija – Kulautuva: birželio 29 d. nuo 00.50 val. iki 03.35 val., atstumas 12,40 km.

9 etapas: Kulautuva – Raudondvaris: birželio 29 d. nuo 03.35 val. iki 06.05 val., atstumas 11,40 km.

10 etapas: Raudondvaris – Kaunas: birželio 29 d. nuo 06.05 val. iki 9.30 val., atstumas 10,10 km.

Birželio 29 d. ŠVENTĖ KAUNE

09.30 val. Žygio „Šauliams 105“ žygeivių pasitikimas prie Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios

10 val. Mišios Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje

11 val. Visos Lietuvos šaulių rikiuotės žygiavimas į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį

12 val. Šventinis renginys Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje

13 val. Šventinis koncertas: grupės „Gedimino sapnas“ ir „Thundertale“

14 val. Šauliška košė ir arbata, V. Radzevičiaus „Pasaulio puodų“ vaišės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KGB eilinis (užslaptintas 75 metams)

KGB eilinis (užslaptintas 75 metams) portretas
Ar tebėra šaulių sąjungoje V.Čmil ?

Tam cha.....

Tam cha..... portretas
ne taip sudėtinga identifikuot pagal ip.Mėgsti tarkuotą subinę, pabarstytą druskyte?

susmirdes skeltanagi

susmirdes skeltanagi portretas
ir cia atslinkai su putlerio vemalais,fashistiniu atmatu vietos ruzzrespublikoje jau mazai propogandonee?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių