Užburiantis Holivudo reliktų muziejus Karkazų kaime

  • Teksto dydis:

Norite pamatyti, prie kokio kadilako pozavo aktorė Merilin Monro arba kokiame automobilyje 1968 m. buvo nužudytas JAV prezidentas Robertas F. Kennedis? Jums nebūtina važiuoti į Ameriką – visa tai galite rasti Kauno rajone, Karkazų kaime įsikūrusiame privačiame senovinių automobilių muziejuje „Classic Car Loft”.

Liepos 10 d. muziejaus ir automobilių restauravimo dirbtuvių įkūrėjas Šarūnas Žitkevičius sukauptą technikos paveldą pristatė Kauno rajono merui Valerijui Makūnui, jo komandai ir žurnalistams.

Susitikime buvo diskutuojama apie galimybes bendradarbiauti organizuojant edukacijas moksleiviams, rengiant šventes, ekskursijas, senovinių automobilių parodas. Už visuomenines iniciatyvas ir pastangas puoselėjant technikos paveldą meras įteikė Š. Žitkevičiui Kauno rajono savivaldybės ženklą. „Džiaugiuosi, kad esate toks kūrybingas ir savo sukauptas vertybes pristatote visuomenei“, – kalbėjo V. Makūnas, pabrėždamas, kad šis muziejus galėtų būti ypač patrauklus moksleiviams.

Š. Žitkevičius pasakojo sulaukiantis klientų iš viso pasaulio. 2013 m. įkurtos „Classic Car Loft“ dirbtuvės per dešimtmetį išaugo iki aukščiausio lygio įmonės. „Daugelis kompanijų restauruoja tik konkrečių markių arba modelių automobilius, tačiau mūsų patyrę meistrai užsakovams niekada nesako ne“, – teigė įmonės direktorius.

Verslininkas supažindino svečius su restauravimo procesu ir pristatė įspūdingiausius kolekcijos eksponatus – automobilius arba jų analogus, kuriais kadaise vėžinosi princai, Holivudo žvaigždės, istorinės asmenybės.

Lankytojų dėmesį ypač traukia 1959 m. raudonas „Cadilac“ su liepsnas imituojančiais galiniais žibintais. Prie šio automobilio pozavo aktorė ir dainininkė M. Monro, roko karalius Elvis Preslis. Filmo „Dingti per 60 sekundžių“ gerbėjai atpažins „Mustang“ markės automobilį. Vienoje įsimintiniausių Leonardo Dikaprijo juostų „Didysis Getsbis“ pasakojama apie ekscentrišką milijonierių, kurio kabrioletą taip pat galima pamatyti „Classic Car Loft“ dirbtuvėse. Čia naujam gyvenimui buvo prikeltas ir Austrijos princo Albrechto Wolfgango „Peugeot 172 BS“, Belgijos karališkajai šeimai priklausęs „FN 1300 Sport“, Prancūzijos automobilių pramonės pasididžiavimas „Avions Voisin“, kiti technikos šedevrai.

Š. Žitkevičius tvirtino, kad senovinių automobilių restauravimas reikalauja didelio kruopštumo, specialių žinių ir investicijų. „Vieno automobilio atgimimas užtrunka vidutiniškai dvejus metus“, – tvirtino verslininkas.

Pernai pasirašius „Classic Car Loft“ bendradarbiavimo sutartį su Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija, universitete atsirado  automobilių restauravimo ir automobilizmo istorijos studijos. Tokių studijų, verslininko teigimu, kol kas nėra nė vienoje Europos šalyje. Įmonėje praktiką atlieka Kauno technikos kolegijos studentai. „Norėtųsi, kad automobilių restauratorių profesija neišnyktų ir taptų prestižine“,– kalbėjo Š. Žitkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aštri Akis Indėno

Aštri  Akis Indėno portretas
Gerai, kad nebėra komunistų orkų valdžios . Protingi žmonės praturtėja , sukuria kažką įdomaus. O 1987 mūsų Karkazuose buvo ubagynas ir du moskvičiai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių