„Ignitis renewables“ pradeda edukaciją vaikams: su jūrinio vėjo elektrinėmis supažindina per žaidimą

  • Teksto dydis:

„Ignitis renewables“, tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė, vysto pirmąjį jūrinio vėjo elektrinių parką Baltijos šalyse „Curonian Nord“. Šis projektas ne tik prisidės prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės stiprinimo, bet ir skatins pajūrio regiono ir visos šalies ekonomiką, rems vietos bendruomenių veiklą. Bendrovė taip pat įsipareigojusi šviesti visuomenę apie atsinaujinančią energetiką ir jos teikiamas naudas, todėl tuo tikslu „Ignitis renewables“ pradėjo specialią edukaciją, skirtą vaikus supažindinti su jūrinio vėjo elektrinėmis per žaidimus ir praktinį mokymąsi.

Pirmieji šią edukaciją išbandė Palangos lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ auklėtiniai. Pajūryje vaikai turėjo galimybę sužinoti apie vėjo elektrinių veikimo principus, statybos procesus bei jų teikiamas naudas. Edukacinė programa apėmė praktinius užsiėmimus, kurių metu vaikai statė mažus vėjo elektrinių modelius, stebėjo jų veikimą ir mokėsi apie elektros energijos gamybos jūroje ypatumus.

Ši edukacija toliau keliaus per Lietuvos pajūrio regioną su tikslu įkvėpti jaunąją kartą domėtis inžinerija, technologijomis ir atsinaujinančia energetika, ypač – apie elektros energijos gamybą pasitelkiant vėją jūroje. Taip pat didinti bendruomenių informuotumą, skleisti plačiajai visuomenei žinias apie jūrinio vėjo elektrines ir projektą „Curonian Nord“.

Edukacija ir švietimas – vienas pagrindinių bendrovės tikslų bei būdų stiprinti bendradarbiavimą su vietos bendruomenėmis. „Ignitis renewables“ prisideda prie programos #EnergySmartSTART, kuri yra skirta moksleiviams, studentams ir visiems, kam įdomi energetikos tema.

Prie programos prisijungusios energetikos įmonės įgyvendina įvairias iniciatyvas, organizuoja moksleiviams ekskursijas, susitikimus su specialistais, steigia specialias stipendijas studentams, supažindina su karjeros energetikos sektoriuje galimybėmis.

Bendrovė siekia jau projekto planavimo etape pradėti bendradarbiauti su bendruomenėmis, įsikūrusiomis šalia jūrinio vėjo elektrinių parko.

Tai atveria galimybes projekto statybų bei eksploatavimo etapuose rasti geriausius sprendimus, kurie įgalina bendruomenes ir gerina jų gyvenimo kokybę bei daro teigiamą poveikį aplinkai, supančiai vėjo elektrinių parką.

Partnerių nuotr.

Projektas skatins pajūrio regiono ekonomiką, bus remiama vietos bendruomenių veikla

Kaip teigė „Ignitis renewables“ atstovas spaudai Paulius Kalmantas, su projektu susijusios reikšmingos investicijos ir naujos aukštos kvalifikacijos darbo vietos skatins pajūrio regiono ir visos šalies ekonomiką. Anot jo, Lietuvoje potencialiai kursis naujos įmonės, kurios teiks prekes ir paslaugas projektui, o tai kurs dar daugiau darbo vietų ir atvers galimybių verslui. Pajūrio regione yra viskas, ko reikia įkurti atsinaujinančios energijos tyrimų centrą, pritraukti partnerius iš universitetų bei mokslinių tyrimų ir plėtros institutų.

Pritraukiant privačius investuotojus į Lietuvą, kuriant naujas darbo vietas ir sudarant sandorius su vietos įmonėmis, jūrinio vėjo elektrinių parko projektas atneš tiesioginę naudą ir pajūrio bendruomenėms. Taip pat „Ignitis renewables“ tiesiogiai rems jų veiklą.

„Projekto statybų metu bus ieškoma būdų, kaip pagerinti bendruomenių gyvenimo kokybę, o pradėjus veikti jūrinio vėjo elektrinių parkui, mokėsime gamybos mokestį. Surinktos lėšos bus skirtos Lietuvos pajūrio bendruomenių gyvenimo kokybei gerinti ir ekonomikai skatinti. Šiomis priemonėmis dabar ir ateityje darysime teigiamą poveikį aplinkai, supančiai vėjo elektrinių parką“, – teigė P. Kalmantas.

Dėmesys Baltijos jūros ekosistemos apsaugai

Lietuvoje vystant pirmąjį Baltijos šalyse jūrinio vėjo elektrinių parką, „Ignitis renewables“ įsipareigoja plėtoti žaliąją energetiką ir rūpintis aplinka. Atlikdama išsamų poveikio aplinkai vertinimą (PAV), bendrovė užtikrina, jog projektas prisidės prie Lietuvos energetikos tikslų įgyvendinimo ir prie Baltijos jūros ekosistemos apsaugos.

„Žalioji energetika yra glaudžiai susijusi su gamta ir jos išsaugojimu. Baltijos jūros ekosistemos apsauga yra vienas iš mūsų tvarumo strategijos tikslų. Siekdami užtikrinti pusiausvyrą tarp aplinkos apsaugos ir švarios elektros energijos gamybos, laikomės geriausių tarptautinių praktikų. Visais projekto vystymo etapais konsultuosimės su aukštos kvalifikacijos specialistais iš Lietuvos ir užsienio“, – pabrėžė įmonės atstovas.

Jis pridėjo, kad jūrinio vėjo elektrinių parkas ir jo jungties infrastruktūra bus projektuojami ir vystomi atsižvelgiant į visus teisės aktų reikalavimus, susijusius su aplinkos apsauga.

Partnerių nuotr.

Apie „Curonian Nord“

Skaičiuojama, kad 700 megavatų (MW) vėjo elektrinių parkas Baltijos jūroje „Curonian Nord“ pagamins apie 3 teravatvalandes (TWh) žaliosios elektros energijos per metus, o tai užtikrins apie ketvirtadalį dabartinio Lietuvos elektros energijos poreikio.

Jūrinio vėjo parkui numatytos teritorijos plotas siekia apie 120 kvadratinių kilometrų, parko teritorija nuo pakrantės yra nutolusi mažiausiai 37 kilometrus, atstumas iki Klaipėdos jūrų uosto – apie 50 kilometrų. Galimas vėjo elektrinių skaičius sieks iki 55, galimas maksimalus jų aukštis – 350 metrų. Visi šie parametrai priklausys nuo tyrimų išvadų, poveikio aplinkai vertinimo, pasitelktų technologijų ir kitų sąlygų.

Pagal šiuo metu turimą informaciją, jūrinio vėjo elektrinių parko galia, vieta, atstumas nuo kranto ir gylis yra tinkami vėjo energetikos plėtrai ir atitinka Europoje veikiančių jūrinio vėjo elektrinių parkų projektų apimtis ir sąlygas.

Daugiau informacijos apie projektą svetainėje curoniannord.com.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepamirškit pasakyt

Nepamirškit pasakyt portretas
kad dabartinė seimo dauguma skubos tvarka stumia įstatymus kad Lietuva, o tai reiškia ir šitie vaikučiai, kažkur 15 metų mažiausia mokės tiems kas pasims vėjo parkui jų jūrą. Už tai kad jie ten sems sau pelną tie neaiškūs verslo sukėjai gaus finansavimus iš biudžeto.Vietoje to, kad /kaip visur pasaulyje/ mokėtų už mūsų teritorijos nuomą ir už tai kad leidžiam ja naudotis.Antras sdt Indopindos variantas tik šitas prasideda o sdt greit galėsim susikišt i sikna ba dujos visam laikui pasibaigs..:D) ///Neužmirškit prabalsuot ateinančiuos rinkimuos už konservatorius, liberalus ir kitus gnydas šiandien nedirbančius tiems kas juos išrinko ir delegavo o tiems kas jiems įsakinėja ir diktuoja Kaip jie balsuoja galit pasižiūrėt seimo int puslapyje

siaip

siaip portretas
tai vadinama smegenų plovimu.

Vasiukų

Vasiukų portretas
Projektas . Bus daug nuostolių. Mokės anūkai, proanūkiai. Jiems tik su vaikais žaisti smėlio dėžėje.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

  • Po publikacijos – bauda ir direktoriaus atleidimas
    Po publikacijos – bauda ir direktoriaus atleidimas

    Po dienraščio „Klaipėda“ publikacijos apie Gargždų „Minijos“ progimnaziją šalių susitarimu atleidžiamas mokyklos direktorius Julius Gindulis. Darbo inspekcija vadovui skyrė tūkstančio eurų baudą, mokyklai už n...

    16
  • Išgyvenusiems gaisrą – parama
    Išgyvenusiems gaisrą – parama

    Liepos viduryje Klaipėdoje kilus gaisrui, nelaimės metu žuvo žmogus, taip pat nudegė visas namo stogas, įgriuvo medinė perdanga, išdegė mansardoje įrengti butai su visais namų apyvokos daiktais. Siekiant padėti šią tragediją i&scaron...

    2
  • Botanikos sode – karalienės Luizės skveras
    Botanikos sode – karalienės Luizės skveras

    Klaipėdoje veikiantis Botanikos sodas vis dažniau traukia ne tik gamtos mėgėjus, bet ir ypatingas progas čia paminėti norinčius klaipėdiečius. Visai neseniai šioje vietoje atsirado dar viena vieta, kurioje amžinos ištikimybės įžadus ...

    8
  • Kretingos centre esančiam parkui suteiktas monsinjoro B. Burneikio vardas
    Kretingos centre esančiam parkui suteiktas monsinjoro B. Burneikio vardas

    Kretingos centre esančiam parkui be pavadinimo suteiktas praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje mieste kunigavusio monsinjoro, politinio kalinio Bronislovo Burneikio vardas. ...

  • Į paplūdimį atvykę poilsiautojai sugalvoja ir kitų veiklų: stato jurtas – ardo kopas
    Į paplūdimį atvykę poilsiautojai sugalvoja ir kitų veiklų: stato jurtas – ardo kopas

    Į paplūdimį atvykę poilsiautojai ne tik maudosi jūroje, bet sugalvoja ir kitų veiklų. Vieni laisvalaikį leidžia žaisdami paplūdimio tinklinį, kiti stato smėlio pilis. Kai kurie ieško veiklos ir kopose, pavyzdžiui, stato į jurtas pana&scar...

    8
  • Kaip atsikratyti narkomanų?
    Kaip atsikratyti narkomanų?

    Sintetinius narkotikus besileidžiantys narkomanai yra milžiniška bėda ne tik jiems patiems ar jų artimiesiems, bet ir aplinkiniams. Ten, kur parduodami tokie kvaišalai, netrukus priklausomi nuo jų asmenys randa priebėgas, kur susileidžia d...

    15
  • Feisbukas ieško aukų: kaltu gali tapti bet kas
    Feisbukas ieško aukų: kaltu gali tapti bet kas

    Besaikis prasimanymų skleidimas socialiniuose tinkluose tampa realia grėsme visuomenei. Feisbuke bet kas gali būti nuteistas, pažemintas ir apkaltintas. Vienas klaipėdietis, daugiabučio kieme ieškojęs savo anūkės, tapo neatsakingai mestų gniu...

    23
  • Rugpjūčio pradžia džiugins orais
    Rugpjūčio pradžia džiugins orais

    Klaipėdiečių kitą savaitę laukia maloni šiluma ir saulėtas dangus. Orai subjurs tik savaitės pabaigoje, kai pūstelės gūsingas vėjas. ...

    2
  • Aštrėjant narkotikų prekybai per Klaipėdos uostą institucijos imsis ribojamųjų priemonių
    Aštrėjant narkotikų prekybai per Klaipėdos uostą institucijos imsis ribojamųjų priemonių

    Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigia, kad narkotikų gabenimo per Klaipėda problema paskutinius 4 metus auga, nors į Lietuvą tokios medžiagos dažniausiai patenka sausuma. Anot vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, institucijos ...

    3
  • Stotelėms – ir piktavalių dėmesys
    Stotelėms – ir piktavalių dėmesys

    Keliose uostamiesčio vietose įrengtos mobiliosios stotelės, kur žmonės gali ne tik įsikrauti telefonus, pasinaudoti belaidžiu internetu, bet ir prisipūsti dviračių, paspirtukų ar neįgaliojo vežimėlių padangas. Nors stotelės yra tikrai naudingos...

Daugiau straipsnių