Klaipėdos gimtadienio šventėje – tradiciniai renginiai

Rugpjūčio 1-ąją Klaipėdoje tradiciškai buvo švenčiamas miesto gimtadienis – šiemet uostamiesčiui – 772-eji. Šia proga buvo pašventinta ir iškelta Klaipėdos istorinė vėliava, skambėjo viduramžių muzika, buvo pagerbti miestui nusipelnę žmonės, o vakarą vainikavo klaipėdietės Monikos Liu koncertas.

Šventė tradiciškai prasidėjo piliavietėje istorinės vėliavos pakėlimu, skambant Klaipėdos brass kvintetui.

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus pasveikino susirinkusiuosius ir palinkėjo susimąstyti apie darbus, kuriuos kiekvienas galėtų nuveikti savajam miestui.

„772-eji – ypatinga šventė miestui. Linkiu, kad mes mintimis padėkotume tiems, kurie kūrė šį miestą, kūrė jo ateitį ir stengėsi investuoti į jaunąją kartą, kad neišvyktų kitur, o liktų čia. Kiekvienas pagalvokime, ką dar galime padaryti dėl Klaipėdos“, – kalbėjo A. Vaitkus.

Mažųjų brolių ordino kunigas, Klaipėdos garbės pilietis Benediktas Sigitas Jurčys pašventino miesto vėliavą ir patikino, kad ji – gražiausia iš visų.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys paminėjo istorines datas ir jų svarbą.

„Miesto gimtadienio proga verta kalbėti apie jo simboliką ir mums, kaip doriems klaipėdiečiams, ne pro šalį žinoti istoriją apie tai, kaip susiformavo mūsų miesto simboliai, kuriuos mes naudojame ir dabar“, – tikino J. Genys.

Jonas Genys. Vestos Jašinskaitės nuotr.

2024-ieji paskelbti Švyturių metais, tad šių metų iniciatoriaus, kraštotyrininko Deniso Nikitenkos teigimu, vertėtų atsigręžti į jūrinius akcentus.

Iškart po vėliavos pakėlimo Karlskronos aikštėje skambėjo grupės „Hansanova“ atliekama viduramžiška muzika, buvo šokami to meto šokiai, pristatomi senoviniai amatai bei žaidimai, vyko bajorų kovų pasirodymas.

Miesto gimtadienio proga verta kalbėti apie jo simboliką.

Po pietų Kalvystės muziejuje vyko muziejininko, tautodailininko, aktyvaus Sąjūdžio nario Dionyzo Varkalio atminimo lentos atidengimo iškilmės. Jos metu buvo dalijamasi prisiminimais apie šį žmogų.

Vakare Teatro aikštėje vyko Klaipėdos kultūros magistro vardo ir Garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija.

Šiemet Kultūros magistro vardą nutarta suteikti skulptoriui Klaudijui Pūdymui, fotografui Broniui Vytui Karaciejui ir buvusiai Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos direktorei Bronislavai Lauciuvienei. Garbės piliečio vardas buvo suteiktas D. Varkaliui.

Miesto gimtadienio šventę vainikavo Teatro aikštėje vykęs koncertas „Monika Liu sveikina Klaipėdą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių