Paspirtukininkams – naujas stendas

Siekiant spręsti paspirtukininkų keliamas eismo problemas, Klaipėdoje pradėta nacionalinė kampanija „Riedėk šalmingai“. Ta proga prie kai kurių pėsčiųjų ir dviračių takų bus pakabinti informaciniai stendai su užrašu „Šalmingo kelio“.

Šalmai – nemadingi?

Taip bus siekiama atkreipti paspirtukininkų dėmesį į Kelių eismo taisyklių (KET) laikymąsi ir apsaugos priemonių, tokių kaip šalmai, dėvėjimą.

Stendai bus įrengti šešiose vietose keturiuose didžiuosiuose šalies miestuose: Klaipėdoje, Kaune, Vilniuje ir Šiauliuose.

„Norime ugdyti paspirtukų vairuotojų sąmoningumą, mokyti juos KET, norime, kad jie dėvėtų saugos priemones“, – sakė Lietuvos transporto saugos administracijos direktorius Genius Lukošius.

Anot jo, pernai atlikta sociologinė apklausė parodė, jog vienas iš penkių paspirtukų vairuotojų mano, kad jokios taisyklės jam negalioja.

Apklausa taip pat atskleidė, jog šalmai nedėvimi dėl to, esą yra nemadingi, nedera prie drabužių, juos nepatogu nešiotis. Dėl panašių priežasčių nedėvimos ir šviesą atspindinčios liemenės.

Tai sritis, kuri kelia visiems Lietuvos miestams vienokių ar kitokių rūpesčių.

Sužaloti 222, žuvo du

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus tikino, kad apie saugų elgesį keliuose reikėtų kalbėti ir ugdymo įstaigose, pamažu pratinant jaunąją kartą prie šalmų ir kitų saugos priemonių dėvėjimo.

„Tai sritis, kuri kelia visiems Lietuvos miestams vienokių ar kitokių rūpesčių. Mieste mes matome tam tikrą nedidelę įvykių dinamikos tendenciją. Neduok Dieve, ką mes kartkartėmis išvystame Lietuvos mastu, yra ir mirtinų atvejų, ne tik susižeidimai“, – priminė A. Vaitkus.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus vyriausiasis specialistas Kęstutis Virbauskas priminė, kad elektrinių paspirtukų vairuotojai yra visateisiai eismo dalyviai. Jis taip pat nurodė praėjusių ir šių metų Lietuvos statistiką.

„Per praėjusius metus, policijos duomenimis, turime užregistruotus 208 įskaitinius eismo įvykius, kuriuose žuvo du eismo dalyviai ir buvo sužaloti 222 asmenys. Šiais metais turime registruotus 86 įskaitinius eismo įvykius, jų metu buvo sužaloti 113 asmenų ir, deja, turime vieną žuvusį“, – pažymėjo K. Virbauskas.

A. Vaitkus. Vestos Jašinskaitės nuotr.

Skaičiai išauga vasarą

K. Virbauskas akcentavo, kad per šių metų pirmąjį pusmetį Lietuvoje registruota apie tūkstantį KET pažeidimų, kuriuos padarė elektrinio mikrojudumo priemonių vairuotojai. Per 20 proc. sudarė neblaivūs vairuotojai. Fiksuota ir apie 450 atvejų, kai vairuotojai nedėvėjo šalmo.

„Nepilnamečiams elektrinių mikrojudumo priemonių vairuotojams šalmas yra visada privalomas, o suaugusiesiems, kurie yra vyresni negu 18 metų, yra privalomas važiuojant važiuojamąja kelio dalimi“, – taisykles priminė K. Virbauskas.

Klaipėdos universiteto ligoninės skubiosios pagalbos koordinatoriaus, Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus vedėjo Mariaus Elliko teigimu, vienintelis vaistas šiai problemai – sąmoningumo ugdymas ir įpročių vystymas.

„Mes, gydytojai, visada esame pasirengę padėti. Atvažiuosite, suklijuosime, susiūsime, uždėsime šalmą, tik baltą. Ligoninėje skaičiuojame bent per šimtą su paspirtukais siejamų traumų. Be abejo, vasaros sezonais tie skaičiai didesni. Vien per pastarąją savaitę budėjimo metu turėjome bent keletą galvos traumų. Sužalojimai pasireiškė kraujavimu galvos smegenyse. Būklės įvairios – nuo paprastų nubrozdinimų iki labai rimtų sužalojimų su rimtomis pasekmėmis“, – sakė M. Ellikas.

Pasak jo, šalmas taip pat turi būti ne bet koks. Svarbiausia, kad dengtų apatinę žandikaulio sritį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Važiuojančius paspirtukais be šalmų, jei to reikalauja kelių eismo taisyklės, reikia bausti, o ne "auklėti" stendais, kurių jie skriedami su vėjeliu vis vien nemato.Vien žodis "Šalmingai" kelią juoką...

karbauckinis

karbauckinis portretas
2 as Lietuvos narcizas vėl reklamuojasi bukybių alėjoje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių