Sieną saugos iš vagonėlio

Poilsiautojus stebina Mingės kaime upės pakrantėje prišvartuotas plaustas su turistiniu nameliu ant ratų.

Namelis dar ir plauks

Aplinkos ministro Gedimino Kazlausko paskelbtas karas nelegalių vagonėlių savininkams, panašu, pamario kraštą aplenkė. Paaiškėjo, kad nuo pernai Mingės kaime plūduriuojantis turistinis namelis priklauso Pakrančių apsaugos rinktinei. Pasieniečių vagonėlis kol kas nėra registruotas, esą jis čia priglaustas tik laikinai. Tačiau mobilusis namelis ant plaukiojančio plausto "patupdytas" visam laikui – ratai numontuoti, namelio platforma aptverta turėklais.

Plaustas su nameliu prišvartuotas į Miniją įtekančiame Purvalankio kanale, nuo jo iki valstybės sienos su Kaliningrado sritimi – apie 15 km. Mažai tikėtina, kad budri pasieniečio akis iš šio vagonėlio per šį atstumą įžvelgs pažeidėją.

"Jis pagamintas pagal specialų užsakymą ir bus naudojamas sienos apsaugai. Mes derinome, kokį galima pasigaminti. Kitą savaitę jis bus registruojamas, o specialios paskirties būrio vyrai jame atliks tarnybą", – aiškino Pakrančių apsaugos rinktinės vadas Vainius Butinas.

Užuovėja nuo lietaus

Mintis gaminti tokios paskirties mobilųjį namelį kilo todėl, kad pakrantės krūmynais pamainą patruliavę vyrai iš tiesų neturi kur atsipūsti ir pasislėpti nuo lietaus.

"Tiek metų vyrai per šalčius žiemą palapinėse miegojo. Jie juk taip pat turi turėti normalias sąlygas tarnybai. Namelis bus naudojamas valstybės sienos ir Kuršių marių stebėjimui. Dabar deriname su aplinkosaugininkais. Pažadame, kad ten niekas nepoilsiaus. Jis Mingėje laikomas tik žiemos laikotarpiu", – pasakojo Pakrančių apsaugos vadas.

Netrukus prie šios platformos pasieniečiai žada primontuoti variklį.

Parko direkcija neinformuota

Nemuno deltos regioninio parko vadovas Nerijus Gricevičius "Klaipėdai" pripažino, kad pasieniečiai su parko administracija nederino šio namelio atsiradimo.

"Mūsų apie savo planus jie neinformavo. Juk tai saugoma teritorija, vizualiai šis darinys mūsų netenkina. Bet kuris užsienietis, išvydęs šį namelį, mažų mažiausiai nustebtų. Kodėl jis pastatytas viduryje lankomiausios teritorijos? Jei jis būtų tarnybos teritorijoje ar angare, mūsų nejaudintų. Toks namelis iš tiesų bado akis", – teigė regioninio parko vadovas N.Gricevičius.

Nemuno deltos regioniniame parke šiuo metu išaiškinta 12 nelegalių vagonėlių ir tokių namelių ant ratų. Dėl pusės jų vyksta teismų procesai, kitiems savininkams išsiųsti raginimai pašalinti savo turtą iš saugomos teritorijos. Tiesa, parko direkcija pernai gavo pastabų dėl aplaidumo šalinant nelegalius vagonėlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kestutis

kestutis portretas
Parko direkcijai reikėtų daugiau pasidomėti kas dedasi kitur, tokie plaukiojantys nameliai Švedams,Danams, Lenkams,Vokiečiams akių nebado ir nekenkia , tik parko direkcijai. Jiems bet koks plaukiojantis daiktas nepatinka. Nori vieni (žinoma giminės ir draugai) vandeniu ir Neringa džiaugtis , o lietuviams užtektų ir į "Šlagbauma" pažiūrėti.

Poilsiautojas

Poilsiautojas portretas
Namelis ant plausto pakankamai estetiškas, tačiau nuotraukoje matome kas dedasi ant kranto. Ar parko direktorių krante esantis metalinis "gargaras " labiau tenkina? Manau užsienietis ne namelio ant plausto išsigastų...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių