Uostamiestyje – renginių puokštė: kvies didžiųjų burlaivių lenktynės ir festivaliai

Pirmą kartą istorijoje Klaipėda taps lenktynių starto uostu birželio 27–30 d. vyksiančioje regatoje „The Tall Ships Races“. Tomis pačiomis dienomis uostamiestis svečius trauks ir į festivalius – čia vyks nematerialaus kultūros paveldo festivalis „Lauksnos“ ir tradicinis „Klaipėdos pilies džiazo festivalis“.

Ir garbė, ir atsakomybė

Į „The Tall Ships Races“ iš viso užsiregistravo 46 laivai iš įvairių pasaulio šalių, o laivų įgulų narių skaičius siekia net 700, pusė jų – iki 25 metų amžiaus.

Šiemet į Klaipėdą didieji burlaiviai sugrįš jau penktą kartą.

Pirmasis lenktynių etapas startuos Klaipėdoje ir finišuos Ščecino pakrantėje. Iš Klaipėdos išplaukę laivai lankysis Helsinkyje, Taline, Turku, Mariehamne.

„Nelengva pasiruošti, nelengva uostui priimti tokio pobūdžio laivus ir juos saugiai prišvartuoti prie krantinių, tačiau džiugesys ir gera nuotaika, kuri tvyros tomis dienomis, užlies Klaipėdos gatves ir žmonių širdis“, – tikino Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

„The Tall Ships Races“ lenktynės pradėtos rengti 1956 m. Šis renginys pirmą kartą Klaipėdoje vyko 2009 m. 2011-aisiais buvo suorganizuota kultūrinė didžiųjų burlaivių regata, 2015 m. vyko Baltijos jūrų didžiųjų burlaivių regata „Baltic Sea Tall Ships Races“, o pats gausiausias burlaivių renginys Klaipėdoje vyko 2017 m.

„Planas buvo toks – į Klaipėdą burlaiviai turėjo grįžti 2021 metais, bet dėl pandemijos data pasislinko, tad šiais metais jie vėl grįžta į Klaipėdą. Ruoštis tokioms lenktynėms ne tik didelė garbė miestui, bet ir atsakomybė“, – pažymėjo „Klaipėdos švenčių“ direktorė Eglė Šulskė.

Galimybė – apsilankyti laivuose

„The Tall Ships Races Klaipėda 2024“ uosto dalies vadovas Valdemaras Vizbaras pažymėjo, kad šiųmetinėje regatoje dalyvaus šeši A klasės laivai, didžiausias – lenkų laivas „Dar Mlodziezy“.

Šventės dalyvius taip pat nustebins kariniai laivai – „Cisne Branco“ iš Brazilijos ir „Guayas“ iš Ekvadoro.

„Manau, kad žiūrovams bus tikrai labai įdomu. Paprastai kariniai laivai daro įvairų šou“, – sakė V. Vizbaras.

Kadangi B klasės laivai – mažesni, teigiama, kad šiemet tilto kelti nereikės. Be to, B klasės laivų bus keturiolika iš Suomijos, Švedijos, Estijos, Vokietijos, dvi karinės jachtos iš Italijos ir Nyderlandų.

Norintys turės galimybę apsižvalgyti laivų deniuose.

„The Tall Ships Races Klaipėda 2024“ projekto vadovas Robertas Petraitis teigė, kad šventėje organizatoriams talkins rekordinis skaičius savanorių – apie 120.

Birželio 28-ąją nuo Lietuvininkų aikštės startuos įgulų eisena. Jūrininkai žygiuos Herkaus Manto gatve, senamiesčiu, Turgaus gatve iki pat Kruizinių laivų terminalo.

Kruizinių laivų terminale lauks muzikinė staigmena – pasirodys atlikėjas iš Škotijos Nathanas Evansas.

Švenčių – ne viena

Birželio 27–30 d. vyks ir tarptautinis nematerialaus kultūros paveldo festivalis „Lauksnos“. Festivalio metu atvyks svečiai, kurie pristatys nematerialaus kultūros paveldo vertybes, o lietuviai pristatys savąsias – sutartinių dainavimą, kryždirbystę ir kitas.

Taip pat birželio 27–29 d. uostamiestyje 30-ąjį jubiliejų švęs „Klaipėdos pilies džiazo festivalis“. Pasirodys ryškios džiazo pasaulio žvaigždės, viena jų – lietuvių kilmės džiazo vokalistė Nicole Zuraitis, šiemet gavusi „Grammy“ apdovanojimą už geriausią džiazo albumą, bei vienas populiariausių džiazo vokalistų Italijoje – Mario Biondi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nenugirdau

nenugirdau portretas
ko prase prezidento Nausedos meras Vaitkus

oi tik neapsimyškit

oi tik neapsimyškit portretas
dėltos ruskiu vėliavos Vaitkaus nuotraukos fone. Aš vietoj jo nusifotografuočiau specialiai da prie kokiu dvieju senu tokiu nuotrauku kad liberkonservatos visos persileistu sude ir žviegdamos demonsturitu visiems savo debilizma :D Vaitkus kol kas gerai vertinamas žmoniu ir gal daryt Klaipėdoj ką nori / JĮ VISTIEK DAR KELIAS KADENSIJAS RINKS... O jūs eikit graužt morkos :D

O tu matei tą foto ? :) kelintų metų regatos ?

O tu matei tą foto ? :) kelintų metų regatos ?  portretas
O aš mačiau ___Socialiniuose tinkluose pasirodė įrašas, kuriame įžvelgtas premjerės Ingridos Šimonytės rinkimų kampanijos šūkio sutapimas su Vladimiro Putino 2018-ųjų metų kampanijos reklama. I. Šimonytės kampanijoje skelbiama, „Stipri prezidentė – stipri šalis“, o V. Putino – „Stiprus prezidentas – stipri Rusija“. Šiuo pastebėjimu apie tokį sutapimą „Facebook“ tinkle pasidalino ir visuomenininkas Andrius Tapinas.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių