Nauja knyga ir spektaklis – apie emigraciją

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Gerlacho palėpėje penktadienį vyks Aldonos Grupas knygos „Anglijos vidurio vakarų (West Midlands) lietuvių bendruomenė po Antrojo pasaulinio karo (1947–2012)“ pristatymas ir bus rodomas klaipėdiečio aktoriaus Igorio Reklaičio režisuotas spektaklis „Emigrantai“ pagal S.Mrožeko pjesę, kurioje vaidina pats šio pastatymo režisierius su aktoriumi Gintaru Čajausku.

Anglijos lietuvių bendruomenės epopėja

Knygoje „Anglijos vidurio vakarų (West Midlands) lietuvių bendruomenė po Antrojo pasaulinio karo (1947–2012)“ A.Grupas siekė papasakoti apie lietuvių, atvykusių į vidurio vakarų Angliją po Antrojo pasaulinio karo, gyvenimą, jų šiokiadienius ir šventes, parodyti, kaip vystėsi lietuvių bendruomenė po 1944 metų iki šių dienų. Vienas iš pagrindinių autorės tikslų buvo atskleisti, kaip emigrantams iš Lietuvos sekėsi pritapti bei išlaikyti savo tautinį identitetą svetimoje valstybėje.

„Turiu prisipažinti, kad parašyti knygą apie lietuvių emigraciją ir Angliją po Antrojo pasaulinio karo tapo mano svajonė nuo tos dienos, kai artimiau susipažinau su žmonėmis, kurie gyvendami svetimoje šalyje, tapę jos piliečiais, išsaugojo lietuvybę”, – teigė knygos autorė.

Surinkti duomenys patvirtina, jog vidurio Anglijoje buvo įsikūrusi ir iki šio veikia nemaža ir darni lietuvių bendruomenė. Jos veikla neapsiribojo vien tik oficialiais susirinkimais, tautinių švenčių minėjimais. Anglijos lietuviai buvo sukūrę teatro ir šokių kolektyvus, veikė chorai, vyko sporto renginiai. Atkuriant lietuvių gyvenimo paveikslą, remtasi tikrais pasakojimais.

Knygos autorė A.Grupas neatsisako minties tęsti pradėtą darbą: „Norėčiau gilintis į likimus, pristatyti tuos žmones, kuriems Anglijoje garsina gimtosios šalies vardą. Taip pat norėčiau užrašyti mintis tų lietuvių, kurie, gyvendami ne Lietuvoje, savo gimtinę myli ne mažiau ir prisideda prie jos kultūros, papročių išsaugojimo”.

Kaip perspėjimas potencialiems emigrantams

Lietuvą palikus šimtams tūkstančių tėvynainių, vis dažniau gvildenama emigracijos tema. O kas tai yra? Su kokiomis dvasinėmis ir psichologinėmis problemomis susiduria žmogus, palikęs gimtąjį kraštą? Koks jis grįš atgal į Tėvynę? Į šiuos sunkius klausimus bando atsakyti spektaklio „Emigrantai“ (OKT nuotraukoje - scena iš spektaklio) kūrėjai, pasirodysiantys I.Simonaitytės bibliotekoje kartu su A.Grupas naujos knygos pristatymu.

Spektaklis rodytas emigrantams Didžiojoje Britanijoje ir Norvegijoje. Šį kartą aktoriai kviečia potencialius ateities emigrantus, vis dar gyvenančius čia, Lietuvoje.

Pasak I.Reklaičio, „Emigrantų“ tikslinę auditoriją galima atrasti ir čia, Lietuvoje. „Laukiame jauno žiūrovo. Tai jauni žmonės, besiruošiantys išvažiuoti iš Lietuvos. Norisi juos perspėti, kad nežiūrėtų į emigraciją pro romantizuotus akinius“, – sakė spektaklio režisierius ir aktorius.

Spektaklyje vaizduojami dviejų skirtingų socialinių sluoksnių atstovai, kurie priversti gyventi kartu tamsioje pusrūsio patalpoje be langų ir be jokio komforto. Nežinome nei tikslių jų vardų, nei pavardžių, nei tautybės, nei pilietybės. Vienas vadinamas XX, o antras – AA. Apie juos žinome tik tiek, kad XX yraprastų manierų ir įpročių provincialas, kurio vienintelis gyvenimo tikslas – užsidirbti svetimoje šalyje daug pinigų. Antrasis pusrūsio gyventojas AA – dėl politinų įsitikinimų  tėvynę palikęs intelektualas.

Statydami spektaklį apie emigraciją, aktoriai neturėjo naivios minties ją sustabdyti. „Norisi paruošti jaunimą, kad jie suvoktų, kas jų laukia svetur. Negalime jiems padėti, tačiau savotišką psichoterapijos pamoką juk galime duoti“, – spektaklyje keliamus uždavinius vardijo I.Reklaitis.

Knygos pristatymas ir spektaklis – 17 val. Įėjimas – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių