Dainų šventės metu atidaroma Liaudies dailės paroda pristatys per 1500 eksponatų

Birželio 29 d. prasidedanti jubiliejinė, šimtmetį mininti Lietuvos dainų šventė ypatingą dėmesį skirs liaudies dailei. Liepos 1 d. 16 val. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje atidaroma didžiausia Lietuvoje, per 1500 geriausių šiuolaikinių tautodailininkų kūrinių pristatanti paroda „Iš šerdies“.

Beveik 400 geriausių Lietuvos šiuolaikinių tautodailininkų – žinomų meistrų ir rečiau matomų kūrėjų – darbų ekspozicija įgalins apžvelgti, patyrinėti, ar dabarties tautodailė tebebyloja apie tradicijų tęstinumą, lietuviškos kultūros savitumą, kiek įtakos šalies meistrams turi pasaulio kultūros raidos tendencijos, kas kelia nuostabą šiuolaikiniam žiūrovui.

Parodos lankytojai išvys tapybą, skulptūrą, grafiką, karpinius, tekstilę, keramiką, kalvystę, medžio drožybos ir pynimo dirbinius, verbas, sodus, kaukes, margučius, kitus liaudies dailės tradicijos įkvėptus kūrinius ir šiuolaikines modifikacijas, leidžiančias stebėti, kaip keičiasi sritis.

Parodos eksponatai buvo renkami keliaujant per visą Lietuvą – regioninėse parodose, amatų centruose ar net meistrų dirbtuvėse. „Kadangi tai yra jubiliejinė Dainų šventė, norėjome pažiūrėti, kas įvyko per pastarąjį šimtmetį, ir suvokti, kur esame dabar. Tad dalis eksponatų atkeliavo iš muziejų, privačių kolekcijų – tai pusės amžiaus, šimtmečio ir dar senesni darbai, tarp jų – žymių autorių ir tų, kurių autorystės, deja, nebegalime nustatyti“, – pasakojo viena parodos rengėjų tautodailės specialistė Asta Valiukevičienė.

Parodos kuratorė Aušra Jasiukevičiūtė pastebi, kad pavadinimas „Iš šerdies“ nėra atsitiktinis, jis simboliškai siejasi su Dainų šventės šūkiu „Kad gira žaliuotų“: „Pažeidus medžio šerdį, jis nustoja žaliuoti. Mūsų liaudies dailės meistrai kūrybinės energijos semiasi iš tautos praeities, iš šerdies, kurios nesinori pažeisti. Pavadinimas kalba apie tai, kiek tos tradicijos likę, kiek ji pasikeitusi, kiek ne, kokias sąsajas su gyvąja kultūra, pirminiu pradu išsaugojo“. A. Jasiukevičiūtė atkreipia dėmesį ir į išskirtinius parodos architektūrinius sprendimus, primenančius gamtiškąją aplinką – miškelius, guotus, lauką, marių ar ežero krantą, salas.

Parodą lydės teminių ekskursijų programa, kurią ves įvairių kultūros sričių gidai – dailininkai, dailėtyrininkai, mitologai, etnologai, kiti meno ir nematerialaus kultūros paveldo žinovai. Taip bus siekiama parodą pristatyti iš skirtingų perspektyvų ir patirčių, įvertinti įvairius jos aspektus.

„Ši paroda tarsi paneigia mitą, kad tautodailė nyksta – turime nemažai jaunų autorių, net mokinių, kurie audžia rankšluosčius, riša sodus ar užsiima kita protėvių įkvėpta kūryba, tai daro autentiškai ir originaliai. Tad drąsiai galime sakyti: mums ramu, tautodailė gyva, žaliuoja ir skleidžiasi“, – sako A. Valiukevičienė.

Paroda „Iš šerdies“ Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje veiks liepos 1 – rugsėjo 29 d. Atidarymo dieną įėjimas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių