D. Trumpo pergalės atveju G. Nausėda keltų tikslą įtikinti JAV tęsti buvimą regione

Jei Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) laimėtų rudenį Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) vyksiančius rinkimus, prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad siektų įtikinti naująją administraciją tęsti aktyvų vaidmenį Baltijos jūros regione.

„Turėjau patirties su D. Trumpo administracija. Turiu pasakyti, kad su NATO sąjungininkais ėmėmės svarbių sprendimų, kad sustiprintume Aljansą“, – Jungtinėje Karalystėje ketvirtadienį vykstančiame Europos politinės bendrijos viršūnių susitikime žurnalistams sakė šalies vadovas.

„Taigi, aš tikrai norėčiau pateikti argumentus, kodėl JAV buvimas Europoje, Baltijos regione yra geriausia priemonė Rusijai atgrasyti, ir manau, kad tai prisideda prie viso regiono stabilumo. Jei JAV bus nauja administracija, mano ir mano kolegų užduotis bus įtikinti Jungtines Valstijas tęsti glaudžią transatlantinių ryšių politiką“, – pažymėjo jis.

Šiuo metu Lietuvoje rotuojamas JAV pajėgas sudaro du batalionai, o Vašingtonas yra priėmęs sprendimą dėl nepertraukiamo amerikiečių rotacinių pajėgų dislokavimo Baltijos regione.

Tuo metu Lietuva yra pažadėjusi įrengti JAV kariams infrastruktūrą.

Ekspertai teigia, kad D. Trumpo galimybes būti dar kartą išrinktam JAV prezidentui ženkliai padidino praėjusios savaitės pasikėsinimas.

G. Nausėda sakė, jog netoli Oksfordo, Pietų Anglijoje, esančiuose didinguose Blenheimo rūmuose vykstančiame susitikime Rusijos karas Ukrainoje bus svarbiausias klausimas.

„NATO aukščiausiojo lygio susitikime priėmėme gana svarbius sprendimus dėl paramos Ukrainai ir NATO rytinio sparno stiprinimo, tačiau manau, kad problema yra ne sprendimų priėmimas. Problema ta, kad nesugebame jų įgyvendinti. Mes priimame sprendimus, bet, deja, juos įgyvendiname daug vėliau, ir tai yra problema“, – sakė Lietuvos vadovas.

„Ukrainai dabar labai reikia šaudmenų ir oro gynybos sistemų, todėl turėtume labiau remti Ukrainą, jei tikrai norime, kad Ukraina laimėtų“, – pridūrė prezidentas.

Į Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimą atvyko lyderiai iš 45 valstybių, įskaitant Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių