A. Dulkys PSD įmokų didinimą palieka ateinančiai Vyriausybei: kodėl nesiryžo pats?

Neišvengiamai didės įmokos už privalomąjį sveikatos draudimą, sako ministras Arūnas Dulkys. Ministrą stebina, kad gyventojai iš sveikatos apsaugos sistemos laukia stebuklų, nors už ją susimoka dukart mažiau nei Europos Sąjungos (ES) vidurkis. Tiesa, pats didinti mokesčių nesiryžta – palieka tai ateinančiai Vyriausybei.

Vieni kenčia ir laukia, kiti pyksta, kad yra priversti prisimokėti. Nepaisant to, kad visi dirbantys kas mėnesį moka įmokas į privalomąjį sveikatos draudimo fondą. Jos indeksuojamos, priklauso nuo gaunamų pajamų. 

„Jeigu jie pamatytų santykį savo įneštų pinigų ir kiek iš tikrųjų kainuoja gydymas, tai, manau, kad tas pasipiktinimas sumažėtų“, – teigė Medikų sąjungos vadovė Auristida Gerliakienė.

Kadangi minimalus atlyginimas auga, kasmet ir pinigų į fondą surenkama daugiau. 

Tikrai negaliu pritarti ministrui A. Dulkiui, kad pirmas dalykas, ką reikia padaryti, tai padidinti PSD įmokos dydį.

„Jeigu lyginti su 2016 metais, tai mes į ligonių kasas pervedėme 1 mlrd. sveikatos draudimo įmokų, o 2023 metais pervedėme 2 mlrd. 300 mln. eurų“, – skaičiais dalijosi „Sodros“ Įmokų administravimo skyriaus vedėjas Laimonas Rudys.

Šiemet suma maždaug dešimtadaliu didesnė nei pernai, tačiau ir to esą negana.  

„Maždaug milijardo eurų reikėtų papildomai prie dabar jau turimų 3,7 mlrd., kad tas poreikis būtų užtikrintas ir paslaugų, ir vaistų, ir ypatingai brangiųjų vaistų“, – sakė sveikatos komiteto narė Jurgita Sejonienė. 

Anot sveikatos apsaugos ministro, keista, kad žmonės iš sistemos tikisi stebuklų, nors už ją susimoka dukart mažiau nei ES vidurkis.

„Kitas nepopuliarus žingsnis – eiti į tą diskusiją ir tartis visiems arba mažinti lūkesčius“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

„Taip, Lietuvos gyventojai sumoka beveik 7 proc. PSD įmokos, tai yra mažiau negu ES vidurkis, bet vėlgi, Lietuvos gyventojai priemokomis sumoka daug daugiau negu ES gyventojai – 30 proc. vietoje 15 proc.“, – tikino vyriausiasis prezidento patarėjas Frederikas Jansonas.

Tiesa PSD įmokų didinimo ministras A. Dulkys nesiėmė pats. Sako, tai padaryti turės jau kita Vyriausybė.  

„Tikrai negaliu pritarti ministrui A. Dulkiui, kad pirmas dalykas, ką reikia padaryti, tai padidinti PSD įmokos dydį“, – akcentavo socialdemokratų frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė. 

„Įmoką reikės didinti, bet tai reikės daryti kitai Vyriausybei. Šiuo atveju, matyt, jei jau ministras mato taip situaciją, tai turbūt galėjo pamatyti ir šiek tiek anksčiau, ir su tuo racionaliu pasiūlymu išeiti 2020 ar 2021 metais“, – kalbėjo vyriausiasis prezidento patarėjas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

https://lnk.lt/video-embed/15059286-ff4b-42e1-81e9-a99d3d27d0c5?muteOnStart=true&autoStart=true

Ministras sako, kad pats nedidino, nes pirmiausia reikėjo sutvarkyti sistemą.

„Turime kiaurą kibirą ir jeigu tu didini finansavimą kiauram kibirui, tai ta srovė tik greičiau išbėga“, – metaforomis kalbėjo A. Dulkys.

Dabar esą tam pamatus paklojo.

„Taip, sveikatos ministras susirinko daugybę kankorėžių, dėl to dabar yra labai nemėgstamas“, – ironizavo A. Dulkys.

O iš paprastai santūraus ministro – diagnozė politiniams oponentams.  

„Norėčiau jums pasakyti, kad matau net tam tikrą atminties sutrikimą arba politinį cinizmą. Jie skleidžia melą, kad Lietuvoje uždaromos ligoninės. Jūs man pasakykite nors vieną uždarytą ligoninę. Bet jiems netrukdo apie tai daryti pranešimus spaudai. Jie vieną dieną kreipiasi į prezidentą, kad stabdykite A. Dulkio reformą, o kitą dieną viešai skundžiasi, kad A. Dulkys sulėtino reformas. Ta prasme, tai tapatybės sutrikimas“, – piktinosi A. Dulkys.

Norėčiau jums pasakyti, kad matau net tam tikrą atminties sutrikimą arba politinį cinizmą.

Didžiausia našta dėl PSD įmokų tenka dirbantiems pagal darbo sutartis.

„Vaikai, pensininkai, mamos auginančios vaikus – jie yra draudžiami valstybės lėšomis, tai jie įmokų mums nemoka, juos apdraudžia valstybė“, – aiškino „Sodros“ Įmokų administravimo skyriaus vedėjas.

O anot Medikų sąjūdžio, valstybe į PSD fondą sumoka mažiausią dalį sumos, nors draudžiamieji sistema naudojasi daugiausiai.

„Pati valstybė už savo draudžiamuosius sumoka tik trečdalį“, – sakė Medikų sąjungos vadovė.

Be to, medikai piktinasi, kad valstybės mokama suma už įstaigos suteiktas paslaugas jau seniai nebeatitinka realių kainų. Tad nevertėtų stebėtis, jei ateityje už viską teks prisimokėti.

„Nėra nemokamų dalykų. Jeigu nueitume į parduotuvę, prisidėtume krepšį ir sakytume, kad sumokėsiu, tarkime, 30 proc. Nu va mano toks noras yra, aš gi moku mokesčius. Tai turbūt keistai pažiūrėtų, ir apsauginis, ko gero, prisistatytų“, – ironizavo A. Gerliakienė.

Iš surinktų PSD įmokų šiuo metu apmokamos sveikatos priežiūros įstaigų paslaugos, mokami atlyginimai medikams, kompensuojami vaistai, sveikatos programos ir panašiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisingai. Kiauro kibiro pinigais neužkiši

Teisingai. Kiauro kibiro pinigais neužkiši portretas
Kiauras PSD kaupimo kibiras. Medikai su kiauromis galvomis. Net senutės virš 80 metų jau prieš dvejus metus susiorientavo situacijoje ir iš viso nustojo vaikščioti pas gydytojus. O ko ten pas juos eiti? Kad stumdyti senutes 80-90 metų pas ginekologus, nes gydytojai reikia įvykdyti planą gimdos kaklelio vėžio prevencijos? Ar gal kas mėnesį senutei virš 80 metų būtina duoti kraują iš venos, po ko ji nesugeba paršliaužti į namus, nes netekusi kraujo nepajėgia eiti, o priežiūros ar palydėjo namo paslaugos negauna. Net 80-95 metų asmenys išmoko reikalui esant eiti tiesiai į privačią polikliniką ar kliniką su pinigais saujoje. Nes ten po to, kai parodai šimtą eurų grynais, tau bus ir dėmesys, ir šypsenos, ir paslaugos. Todėl ministras yra teisus. Būtent jis, ne medikas, gerai įžvelgė visas blogybes sveikatos apsaugos sistemoje ir suvokė, kad visa medicina yra beviltiškai žlugus. Nereikalingi žmonėms tie medikai. Pakanka vaistininkų ir nepilnamečių, kurie už pinigus senukams paslaugas teikia.

PSD

PSD portretas
Šventam rašte sakoma,dulke buvai-dulke ir pavirsi.

Iš portretas
Kur šyta bibio galva ištraukė arklesnuke turbut giminaitis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių