Po kritikos – G. Landsbergio atsakas: tai yra ne mano sprendimas ir norai yra taip pat ne mano

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pripažįsta, kad kuo anksčiau Lietuva įsivardins savo kandidatą į Europos Komisiją (EK), tuo daugiau bus šansų pakovoti dėl svarbesnių eurokomisarų portfelių. Visgi pats konservatorių lyderis ir toliau neatsako, ar norėtų kandidatuoti į EK. Pasak jo, sprendimą, ką deleguoti į eurokomisaro poziciją, turi priimti premjerė.

„Tai yra ne mano sprendimas ir norai yra taip pat ne mano. Lietuva turi galimybę turėti postus, kurie atitinka mūsų interesus. Tiek aš galiu pasakyti. Tai yra indikuota žmonių, kurie tuos sprendimus priims arba turi galimybę priimti“, – antradienį žurnalistams Seime teigė G. Landsbergis.

Visgi ministras pabrėžė, kad kuo anksčiau Lietuva turės savo kandidatą, tuo bus daugiau šansų gauti norimą EK portfelį.

„Jeigu mes neatidėliotume ir tas klausimas spręstųsi – taip (būtų daugiau tikimybės – ELTA). Dėl to, kad derybos jau dabar yra prasidėjusios. Jos ne viešos, ta yra daugiau derinimas, tai yra pozicijų pristatymas, asmenybių vertinimas, kuris yra vėlgi taip pat svarbus aspektas – nes dažniausiai yra prie asmenybės ir politinės partijos pririšami tam tikri portfeliai. Nes yra derinami ir geografiškai, ir pagal lytį, ir pagal kompetencijas“, – pabrėžė politikas.

„Yra toks žemėlapis – kuo anksčiau ten esi, tuo yra geriau. Faktas, nes atėjus į derybas pačioje pabaigoje, suprantama, jeigu viskas yra suderėta, tai tuomet lieka tik kas lieka“, – akcentavo jis.

Konservatorių lyderis svarstė, kad Lietuva savo kandidato neturi ir dėl visai neseniai vykusio rinkiminio maratono. Jis tikino negalintis vertinti, kada premjerė nuspręs pateikti savo kandidatą.

„Dėl premjerės – mes tik išėjome iš rinkiminio laikotarpio. Praktiškai tik savaitę skaičiuojame. Tai suprantama, kad ir premjerė pati, kuri dalyvavo kaip politikė procesuose, ji tą vaizdą tikrai mato ir savo laiką atsirenka, kada ji tuos žingsnius padarys. Kada tiksliai ji tai darys – aš negaliu už ją komentuoti. Tai yra jau jos apsisprendimas, kaip ji tą diskusiją toliau mato“, – sakė jis.

Yra toks žemėlapis – kuo anksčiau ten esi, tuo yra geriau.

Visgi ministras pabrėžė, kad Lietuva tikrai nebus viena paskutinių įsijungusi į EK portfelių dalybų procesą.

„Trys valstybės, yra paskelbusios iš 27, tai mes dar tikrai ne vieni iš paskutinių. Dėl to, bandydamas būti nešališku stebėtoju, aš nemanau, kad žadintuvas mums jau dabar skambina. (...) Tai daugiau remiasi sveika nuovoka, kad kuo anksčiau – tuo geriau“, – pabrėžė konservatorių lyderis.

Mano, kad galima kandidatūra į EK turėtų būti aptarta ir su koalicijos partneriais

G. Landsbergis teigia manąs, kad kandidato į EK klausimas turėtų būti aptartas ir su koalicijos partneriais

„Stengiamės kalbėtis visais svarbiais klausimais ir tikrai nėra jokio užsiblokavimo, diskutavome ir diskutuosime. Šitas klausimas lygiai taip pat turi būti išdiskutuotas, kaip ir visi kiti“, – akcentavo konservatorių lyderis.

Politikas atkreipė dėmesį, kad premjerė praeitą savaitę buvo suorganizavusi koalicinių partnerių susitikimą. Visgi, pasak jo, koalicijos partneriai susitikimo metu nusprendė EK klausimo neiškelti.

„Koalicijos partneriai juk taip pat galėjo iškelti ir eurokomisaro klausimą – pasirinko to nekelti. Akivaizdu, kad ir jų prioritetų lentelėje kiti klausimai buvo aktualesni. Tai suprantame, kad viskas yra savu laiku ir ačiū jums už priminimą, kad to laiko mes neturime begalybės“, – sakė jis.

G. Landsbergis taip pat vengia spekuliuoti, ar į EK atstovo poziciją galėtų kandidatuoti premjerė.

„Nežinau. Niekam nėra užvertos galimybės, kol žmogus pats kitaip nepasako. Jeigu ji pasako ne, tai ji pati jau sau užveria. Bet objektyviai jos nėra (užvertos – ELTA)“, – teigė politikas.

Konservatorių lyderis neatsako ir į tai, ar EK galėtų dar vienai kadencijai likti dabartinis eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

„Leiskite man nekomentuoti šito klausimo“, – lakoniškai atsakė jis.

Valdančiosios koalicijos partneriai kritikuoja, kad konservatoriai dar neįvardino, ką siūlys į EK. Pasak jų, neįsivardinusi kandidato Lietuva praranda derybines pozicijas dėl EK portfelių.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė ragino koalicijos partnerius tai padaryti iki savaitės pabaigos, kitu atveju, pasak politikės, bus šaukiama koalicinė taryba.

ELTA primena, kad įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais. Visgi tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai abejoja, ar tokia kandidatūra sulauktų palaikymo šalies viduje.

Laisvės partijos politikai teigė, kad pritarimo sulaukti galėtų premjerės I. Šimonytės kandidatūra. Visgi I. Šimonytė tvirtinta, kad tokių pareigų nei siekia, nei nori.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Seimo pirmininkė šaukia koalicinės tarybos posėdį: apsitars dėl kandidato į EK

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ateinančią savaitę inicijuoja koalicinės tarybos posėdį, kurio metu ketinama apsitarti dėl Lietuvos kandidato į EK.

„Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio pirmininkė inicijuoja koalicinės tarybos posėdį aptarti eurokomisaro peripetijas. Turbūt pavyks suderinti laiką kitą pirmadienį, nes visi esame tam tikroje nežinioje ir visi turime nuojautą, kad mes vėluojame“, – Eltai patvirtino Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Politikas tikina bijantis paskutinės dienos sindromo – kad konservatoriai, liekant vis mažiau laiko, koalicijos partnerius spaus palaikyti kandidatūrą, dėl kurios nesusitarta.

„Kaip aš sakiau, niekada nesileisčiau taip prievartaujamas, kai ateis koalicijos partneriai ir sakys – viskas, šiandieną arba rytoj balsuojame, nes nebeturime laiko. Taip neturi būti. Turi būti racionalūs apsisprendimai ir prezidentas taip pat neturėtų gultis kryžiumi, kaip dabar gula“, – akcentavo E. Gentvilas.

„Prezidentas neturėtų pasakoti, kad pareigas užimantys pareigūnai neturėtų pretenduoti – Estijos premjerė Kaja Kallas keliaus į Briuselį kaip niekur nieko, čia neturi būti dirbtiniai barjerai daromi, o mes kaip koalicijos partneriai privalome tartis, kad valstybei nebūtų pakenkta“, – sakė politikas.

E. Gentvilas pripažįsta manąs, kad konservatorių delsimas įvardinti kandidatą į EK jau kenkia Lietuvai.

„Mano manymu, jau dabar yra tam tikras pakenkimas. Latviai, estai gauna, išsikovoja geras, reikšmingas pozicijas, na o Lietuvai dėl to delsimo gali nereikšmingi portfeliai likti. Tai, manau, kad jau dabar yra uždelsta“, – pabrėžė parlamentaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam klausymas

Tam klausymas  portretas
Klausyk tu vata, tas tavo broileris jievrosojūzo komisaro postą matys kaip savo ausis be veidrodžio, iki komisaro jam kaip iki mėnulio, anūkui labai tiktų tam baigiančiam padvėsti kuprotam seniui liunzzzzbirbiui pampersus kaitalioti tai būtų didesnė nauda

to Klausimas

to Klausimas portretas
o ar tamstai žinoma, kaip Vakarų Europos politikai ir apžvalgininkjai šaiposi iš štio "aukščiausio lygio diplomato"???? Paklausykite BBS ar kito kokio kanalo, ne Lietuvos šitų užpirktų žurnalistėlių ir sužnosite tikrą vaizdą ir apie Gabrieliuką, ir apie karą, ir apie kt.

Klausimas

Klausimas portretas
Vatoms,ar žinote kad URM Gabrielius Landsbergis yra labai vertinamas ir svarbus kaip aukščiausio lygio užsienio diplomatų profesionalas,jam jau garantuotas postas EP,tik gitanoido kerštavimai ir pagalių kaisiojimai neleidžia Lietuvai turėti savo komisarą.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių