Kariai iš Lietuvos kovėsi Griunvalde

Penkiolika lietuvių karių savaitgalį dalyvavo Lenkijoje surengtoje Žalgirio mūšio inscenizacijoje.

Lietuvos krašto apaugos ministerija pranešė, kad šeštadienį šiaurinėje Lenkijos dalyje, Varmijos Mozūrų vaivadijoje, Ostrudos apskrityje, šalia Griunvaldo gyvenvietės tradiciškai, kaip ir kasmet, liepos viduryje surengta Žalgirio mūšio inscenizacija.

Joje dalyvavo keli šimtai istorijos klubų aktyvistų ir karių, pasipuošusių viduramžių laikų karių uniformomis, šarvais.

Kaip teigiama ministerijos pranešime, į renginį atvyko ir penkiolika Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono Garbės sargybos kuopos karių. Jie vilkėjo rekonstruotomis XIV a. Lietuvos didžiosios kunigaikštystės karių uniformomis.

Kartu su riteriais iš įvairių istorinių klubų lietuvių Garbės sargybos kuopos kariai dalyvavo Žalgirio mūšio inscenizacijoje, surengtoje tame pačiame lauke, kur 1410 m. liepos 15 d. įvyko istorinis Lenkijos ir Lietuvos jungtinių karinių pajėgų mūšis su Teutonų ordinu.

Inscenizuotame mūšyje jie kovėsi jungtinės kariuomenės gretose kaip Lietuvos didžiosios kunigaikštystės kariai.

Žalgirio mūšis, kuriam šiemet sukako 602-eji, tapo ilgo karinio konflikto tarp Teutonų ordino ir Lietuvos didžiosios kunigaikštystės karinių pajėgų kulminacija. Lietuvių kariams mūšyje vadovavo kunigaikštis Vytautas Didysis.

Mūšyje, kuriame nugalėjo jungtinės pajėgos, žuvo Teutonų ordino didysis magistras ir daugiau kaip 200 riterių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių