Konservatoriai nepatenkinti prokurorų darbu

Keturi Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai įregistravo Seimo pareiškimo projektą, kuriuo aršiai kritikuojamas Generalinės prokuratūros darbas. Konservatoriai siekia prokurorus paspausti dėl keleto rezonansinių bylų tyrimo.

Pareiškimo projekte konservatoriai Rytas Kupčinskas, Vida Marija Čigrijienė, Kazimieras Uoka ir Gintaras Songaila prokurorus pliekia už tariamą neprincipingumą ir vangų darbą.

Pavyzdžiui, prokurorai kaltinami aplaidžiai dirbę Aleksandrijos tragedijos byloje - esą tris vaikus suvažinėjęs buvęs policininkas Saulius Paulikas nepelnytai atsipirko per švelnia bausme. „Buvusiam pareigūnui palankus teismo sprendimas, kaip antai trijų berniukų suvažinėjimo byloje, prokurorų neskundžiamas leidžiant savaime įsigalioti, lyg jis nekeltų rimtų abejonių“, - rašoma dokumente.

Konservatoriai taip pat stebisi, kodėl prokurorai Medininkų bylą veda ne kaip karo nusikaltimą, kodėl neseniai iš mirties taško pajudėjusi karininko Juro Abromavičiaus nužudymo byla tiriama taip vangiai.

Tačiau bene labiausiai seimūnai piktinasi saugumo karininko Vytauto Pociūno žūties tyrimu.

„Šį vangumą ir atskaitomybės stoką gaubia tariamoji tyrimo paslapties skraistė. Tai ypač skandalingai atrodo Vytauto Pociūno žūties byloje, kur Generalinės prokuratūros darbą jau antrąsyk diskvalifikavo teismas, vėl nurodęs tirti iš naujo ir tinkamai. Jeigu kas nors iš šalies įtakojo Generalinę prokuratūrą dirbti šioje byloje netinkamai, tartum orientuojantis į išankstinę nelaimingo atsitikimo išvadą, tai būtų visiškai nepriimtina teisinei valstybei. Generalinė prokuratūra negali tapti viešojo intereso ne absoliutaus, o tik atrankinio gynimo įstaiga“, - rašo konservatoriai.

Dokumento pabaigoje politikai teigia, esą Generalinė prokuratūra turėtų „išnagrinėti savo darbo nesėkmes“. Be to, grūmojama ir parlamentinės komisijos prokurorų veiklai tirti sudarymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių