Radviliškio merą papiktino vaikams skirti pasenę koronaviruso testai

Dar viena šalies savivaldybė sulaukė partijos pasibaigusio galiojimo koronaviruso testų. Apie tai, kad Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biurui perduota 3,2 tūkst. nuo pernai metų birželio negaliojančių ir jau išdžiūti spėjusių testų, antradienį savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pranešė Radviliškio meras Kazimieras Račkauskis.

„Negalėjau patikėti savo ausimis, kai išgirdau, kad Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija į Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biurą atvežė išdalinti mūsų vaikams net 3200 tūkstančius COVID testų su pernai birželio mėnesį pasibaigusiu galiojimu. Sveikatos biurams bandoma aiškinti, esą testų gamintojas iš Kinijos pratęsė jų galiojimo laiką iš 18 mėnesių į 36 mėnesius, nors atidarius kai kurių testų pakuotes reagentas jau dabar buvo išdžiūvęs“, – socialiniame tinkle rašė K. Račkauskis.

Įraše meras taip pat akcentavo, kad ši situacija tik įrodo, jog valstybės sveikatos sistemoje gausu chaoso.

„Manau, kad šis atvejis parodo, į kokį chaosą yra panirusi mūsų valstybės sveikatos priežiūros sistema. Matyt, prisipirko daugybę nereikalingų COVID testų, laikė juos sandėliuose, kol paseno, o paskui gavo naujus raštus iš Kinijos ir bando tuos testus iškišti mūsų vaikams“, – teigė jis.

Be kita ko, K. Račkauskis patikino, kad pasenę testai rajono vaikams nebus dalinami ir bus išsiųsti atgal į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją.

Ministras sako, kad ministerija aiškinsis situaciją

Į ažiotažą keliančią situaciją trečiadienį sureagavo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ministras Aurimas Pečkauskas. Jo teigimu, situacija dėl savivaldybėms perduotų pasenusių testų yra nepateisinama ir nesuprantama, todėl ministerija sieks išsiaiškinti, kas yra už tai atsakingas.

„Sunku paaiškinti, kam Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje kilo mintis dalinant gerus testus padalinti ir pasenusius testus. Išsiaiškinsime“, – trečiadienį rašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

Ministras pažymėjo, kad dabar labai svarbu užtikrinti, jog šie testai nepasiektų nei ugdymo įstaigų, nei vaikų.

„Daug svarbiau dabar, kad šie testai nepasiektų mokyklų ir mokinių. Tam duotas atitinkamas nurodymas juos surinkti – mažinti susirgimo ir apkrėtimo rizika bus naudojami kokybiški, galiojantys testai“, – nurodė A. Pečkauskas.

ELTA primena, kad analogiška situacija dėl pasibaigusio galiojimo koronaviruso testų susiklostė ir Rokiškio rajono savivaldybėje. Ministerijos skirti testai turėjo būti išdalinti Rokiškio rajono vaikams per švietimo įstaigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia tai tik testai

Čia tai tik testai portretas
O kiek pasenusių skiepų buvo panaudota?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių