Savaitgalį Lietuvoje užfiksuotas vienas galingiausių viesulų šalies istorijoje

  • Teksto dydis:

Pagal Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) duomenis ir gyventojų pranešimus, liepos 13 d. pavakarę Lietuvoje siautėjo nuožmūs viesulai. Nors kyla abejonių, ar tai buvo du skirtingi viesulai, ar vienas, kuris susilpnėjo, pakilo ir vėl nusileido, pranešimai rodo, kad apie 16 val. stichija smogė Jauniškės kaimui Kelmės rajone. Kelios sodybos buvo stipriai nuniokotos: nuplėšti stogai, išvartyti medžiai ir elektros stulpai.

Antrasis viesulas (arba antroji viesulo banga) apie 17 val. pasirodė Šiaulių rajono kaimuose – Vileikiuose, Pakapėje, Meškiškėje ir Einoraičiuose. Čia žala buvo panaši, tačiau apimanti didesnę teritoriją: sugriauti namų stogai, suniokoti ūkiniai pastatai, sudaužytas automobilis, nutraukta elektra. Pagal turimus duomenis, žymių sveikatos sutrikdymų nenustatyta.

Kaip pranešė tarnyba, vėjo matavimai viesulo centre nebuvo atlikti dėl sūkurių griaunamosios galios. Daugelyje šalių viesulų stiprumas vertinamas pagal Tedo Fujitos F skalę – nuo F0 iki F5. Pagal padarytą žalą, pastarajam viesului galima priskirti F2 klasę, o vėjo greitis sūkurių viduryje galėjo siekti 60-70 m/s.

LHMT oficialiai yra įregistravusi 40 viesulų. Pats galingiausias iki šiol (pakeltas traktorius, išvartyti sunkvežimiai, žuvo žmogus) fiksuotas 1981 gegužės 29 d. Širvintose. Manoma, kad jis buvo F2 klasės.

LHMT arch.nuotr.

Šis 2024 m. viesulas prilygsta 1981 m. Širvintų viesului ir 2011 m. Ginkūnų, Šiaulių priemiesčio viesului. Visi trys viesulai priskiriami F2 klasei, o jų vėjo greitis galėjo siekti iki 70 m/s. Istorinės nuotraukos rodo, kad žala Širvintose buvo gana panaši į dabartinę – mūrinės sienos išliko stovėti, todėl nėra duomenų, kad šis viesulas būtų buvęs stipresnis nei F2 reitingas. Paskutiniai 2022, 2023 m. viesulai buvo stebėti virš Baltijos jūros.

 

 

Nors gamta, anot specialistų, šįkart parodė savo galybę, dabar ypač svarbi Lietuvos piliečių bendrystė.

„Kaimynai turi padėti vieni kitiems, dalintis resursais ir kitais ištekliais. Savivaldybės privalo aktyviai įsitraukti ir teikti pagalbą nukentėjusiems. Tik bendromis pastangomis galime įveikti šios stichijos padarinius ir atstatyti tai, kas buvo prarasta. Šios nelaimės akivaizdoje dar kartą įsitikiname, kad stiprybė slypi vienybėje ir gebėjime padėti vienas kitam. Būkime kartu ir palaikykime vieni kitus šiuo išbandymų metu“, – rašė LHMT specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių