Tauragės ir Šilalės rajonų poligonuose neplanuojama rengti šaudymo pratybų

Šilalės ir Tauragės rajonų gyventojams nuogąstaujant, kad planuojamų poligonų teritorijose nebus galima lankytis, kariuomenės vado padėjėjas pulkininkas Andrius Jagminas tikina, kad judėjimas šiuose plotuose bus apribotas tik keletą kartų per metus. Be to, pasak jo, kol kas poligonai būtų skirti tik manevravimui, mat juose neužtektų erdvės šaudymo pratyboms.

„(Šaudymo pratyboms – ELTA) neužtektų erdvės. Tada iš karto turėtų atsirasti saugos zonos, jos yra iki keturių kilometrų ir tada arba nebegali daryti manevrų, arba nebegali šaudyti. Plotas užtektinas tik manevrams“, ­– po susitikimo su Šilalės ir Tauragės rajonų gyventojais žurnalistams teigė A. Jagminas.

„Teritorijose neplanuojama statyti jokio karinio miestelio, miške būtų tik užtikrinamas pravažiavimas. Tai viskas, apie ką dabar kalbama“, – akcentavo jis.

Pasak kariuomenės vado padėjėjo, pagal dabartinius planus minėtuose poligonuose būtų numatomos maždaug 5 pratybos per metus. Kiekvienų pratybų trukmė, anot jo, siektų iki 10 dienų.

„Poligonas būtų numatytas tai technikai, kuri yra Lietuvos kariuomenėje. Su ja mes norėtume treniruotis. Visi baiminasi, kad bus labai daug garso. Deja, to garso taip daug nebus. Patys aktyvūs veiksmai, kada yra šaudoma, yra ganėtinai trumpi ir labai fokusuoti į tam tikras vietoves, kur arba vyksta gynyba, arba vyksta puolimas“, – pridūrė pulkininkas.

Paskirties nebūtina apibrėžti teisės aktuose

Tuo metu susitikimuose dalyvavęs krašto apsaugos viceministras Renius Pleškys aiškino, kad poligono paskirties numatyti teisės aktuose – nebūtina.

„Pagal mūsų teisinę bazę, karinis poligonas yra karinis poligonas ir dėl to paprastai įstatymuose nenurodoma, kokia veikla būtų galima arba ne. Nenoriu pasakyti, kad mes čia bandome apgauti, iš principo, tolesnis aptarimas tik komitetuose bus, ar čia reikia dar kažkokius teisinius nustatytus įdėti“, – dėstė jis.

ELTA primena, kad Vyriausybė pritarė KAM pateiktiems įstatymų projektams, kuriais numatoma steigti karinius poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose. Dabar klausimas kelsis į Seimą.

Siekiant užtikrinti sklandų poligonų įkūrimą bei jų efektyvų naudojimą, siūloma pripažinti statybas ypatingos svarbos projektu ir numatyti teisinį reguliavimą, paspartinantį reikiamos infrastruktūros kūrimą.

Tauragės rajone turėtų iškilti maždaug 4,3 tūkst. hektarų ploto poligonas. Tuo metu Šilalės rajone – kiek didenis nei 2,6 tūkst. hektarų ploto.

Skelbiama, jog poligonai nebus visiškai uždaros karinės teritorijos, juose nebus šaudyklų, nevažinės sunkioji karinė technika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
meras koncervasubinlaižys .seka jums pasakas gražias ...kareiviai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių