Seimas neišgirdo alkoholio gamintojų skundų

Parlamentarai nepanoro mažinti stipriųjų alkoholinių gėrimų akcizų. Toks dalies opozicijos teiktas pasiūlymas atmestas balsų dauguma.

Už tai, kad būtų svarstomas pasiūlymas nuo dabartinių 4416 iki 3740 litų sumažinti hektolitrui gryno etilo alkoholio taikomą akcizo tarifą, vakar balsavo 47 Seimo nariai iš 99 dalyvavusių balsuojant, prieš buvo 40, susilaikė 12 parlamentarų.

Toks mažesnis akcizas leistų keliais litais sumažinti butelio stipriausiojo alkoholinio gėrimo kainą.

Alkoholio akcizų sumažinimo įstatymui pritarė Biudžeto ir finansų komitetas, tačiau prieš jį griežtai pasisakė Sveikatos reikalų komitetas.

Akcizų įstatymo pataisos sukėlė audringas Seimo narių diskusijas. "Šis pasiūlymas yra vienas iš persilaužimo punktų, kuris parodo, kad mokesčių didinimas nėra pats geriausias dalykas. Visuomet turi būti žiūrima naudos Lietuvos biudžetui. Jeigu alkoholis būtų pripažintas nuodu, reikėtų jį išvis uždrausti. Bet jeigu neuždraudžiama, tuomet reikia kuo daugiau naudos išpešti biudžetui", – kalbėjo Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys.

Socialdemokratas Bronius Pauža tikino, kad ES direktyvos leidžia nustatyti beveik 2000 litų mažiausią alkoholio akcizą. "O mes turime daugiau kaip 4000 litų, tai yra dvigubai daugiau, nei rekomenduoja ES direktyva. Dėl to esame priskiriami prie didesnių akcizų valstybių. Todėl yra kur ir yra kaip mažinti šiuos akcizus", – teigė politikas. B.Pauža pareiškė tikįs, kad alkoholio akcizų sumažinimas padės "planams iškrapštyti iš šešėlio daugiau kaip milijardą litų, nes akcizo sumažinimas lems ir juodosios rinkos sumažinimą".

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Antanas Matulas buvo griežtai prieš pasiūlytą projektą. "Alkoholio kaina, prieinamumas ir reklama lemia jo vartojimo didėjimą. Mums pavyko gerokai apriboti alkoholinių gėrimų reklamą, nuo 2012 m. ji bus išvis uždrausta. Visuomenė mūsų visai nesupras, jeigu mažinsime stipriojo alkoholio akcizus", – kalbėjo jis.

"Duokite mums komitete apsispręsti šiais klausimais ir aš jums garantuoju, kad per penkerius metus dėl mūsų vykdomos politikos Lietuva taps blaiviausia tauta ES", – pridūrė Sveikatos reikalų komiteto vadovas.

Premjeras Andrius Kubilius iš esmės parėmė akcizo mažinimo priešininkus: "Kviečiu kolegas turėti ant stalo Nacionalinės sveikatos tarybos pranešimą. Jis rodo, kad mirtingumas Baltijos valstybėse nuo alkoholio sukeltų ligų yra beveik dvigubai didesnis nei ES. O Lietuvoje mirtingumas nuo alkoholio didėjo nuo 2004 m., bet pernai vėl pradėjo mažėti dėl mūsų anksčiau priimtų sprendimų."

Po karštų debatų siūlomos Akcizų įstatymo pataisos grąžintos Ekonomikos komitetui tobulinti. Seimas apsisprendė prie šio projekto sugrįžti ne anksčiau kaip kitų metų pavasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių