Seimo pirmininkė už žurnalistų įžeidinėjimą siūlo baudas iki 300 eurų

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen siūlo numatyti baudas už žurnalistų įžeidinėjimą.

Ji parengė ir Seimo posėdžių sekretoriate registravo atitinkamas Administracinių nusižengimų kodekso pataisas.

Jas priėmus, žurnalisto pažeminimas, reiškiamas raštu, žodžiu, gestais, įžeidžiančiu, įžūliu, provokuojančiu ar kitokiu elgesiu, užtrauktų baudą nuo 50 iki 300 eurų.

Seimo pirmininkės teigimu, žurnalistus vienijančios profesinės organizacijos nuolat kelia klausimą dėl to, kad žurnalistams teisėtai renkant informaciją pasitaiko atvejų, kai jie būna įžeidinėjami, jų garbė ir orumas žeminami, o tai trukdo atlikti profesines funkcijas.

„Tai tampa ypač paplitusiu reiškiniu sudėtingų socialinių, ekonominių ar politinių įvykių metu, kuomet viešose vietose fiksuodami svarbius įvykius ir teisėtomis priemonėmis rinkdami informaciją žurnalistai sulaukia įžeidimų, grasinimų ir kitų neteisėtų veiksmų, kuriais trukdoma jų profesinė veikla“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Dabar atsakomybė už žurnalistų įžeidinėjimą nėra numatyta Administracinių nusižengimų kodekse. Tuo metu už valstybės politikų, pareigūnų, tarnautojų, viešojo administravimo funkcijas atliekančių, viešąsias paslaugas teikiančių asmenų ar statutinių tarnautojų, karių ar žvalgybos pareigūnų garbės bei orumo pažeminimą yra baudžiama.

V. Čmilytės-Nielsen teigimu, žurnalisto garbės ir orumo pažeminimas paprastai kvalifikuojamos kaip nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas.

„(...) pakankamai akivaizdu, kad atitinkamomis Administracinių nusižengimų kodekso nuostatomis saugoma viešoji tvarka, o ne ypatingai valstybei svarbias visuomenines funkcijas atliekantys asmenys. Tai reiškia, kad valstybė tokiose situacijose atsisako suteikti tinkamą teisinę apsaugą asmenims, teikiantiems ypatingas paslaugas“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Pagal siūlymą, administracinių nusižengimų tyrimą dėl žurnalistų orumo pažeminimo atliktų ir administracinių nusižengimų protokolus surašytų žurnalistų etikos inspektorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia viskas akivaizdu

Čia viskas akivaizdu portretas
Dabartinė PIŠ pedodauguma, prieš rinkimus, ruošia palengvinimą ir apsaugą savo etatiniams propogandistams.

Ooooo

Ooooo portretas
KAS NUBAUS ZURNALIUGAS UZ PROPOGANDA,UZ MELO SKLEIDIMA!!!!

nejuokinkite ,mes ne akli,ir nedurni

nejuokinkite ,mes ne akli,ir nedurni portretas
Okur bauda pirmininkei uz zmoniu zeminimus,uz zmoniu mulkinimus,uz VAGIU slepima,kur jai baudos,vot svolatina,
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių