Skandalų lydėti valstybiniai brandos egzaminai vėl kelia aistras

  • Teksto dydis:

Kai tėvai galvoja apie naują mokyklą savo vaikams, besirinkdami žiūri, kokie yra mokyklų pasiekimai, kaip jų mokiniai išlaiko valstybinius brandos egzaminus. Šiais metais dėl šių duomenų pateikimo internete susiklostė įdomi situacija. Apie tai, kaip viskas atrodo, LNK žurnalistė kalbėjosi su žurnalo „Reitingai“ žurnaliste Jone Kučinskaite.

– Kas nutiko su tais rezultatais?

– Iš tikrųjų, šiais metais valstybinių brandos egzaminų rezultatai pradėti slėpti nuo visuomenės. Jie nebėra vieši. Nors tėvai neturi galimybės parinkti savo vaikui mokyklos, nes jos parenkamos savivaldybės pagal teritorinį principą, tėvai negali sužinoti, į kokio lygio mokyklą jų vaikai bus nukreipiami. Anksčiau duomenys buvo viešai prieinami tiek valstybinėse duomenų bazėse, tiek žurnale „Reitingai“. Tėvai, matydami, kad mokyklos akademinis lygis yra ne koks arba kai kurių dalykų akademinis lygis yra ne koks, galėdavo rinktis iš dviejų alternatyvų: arba vesti vaiką į privačią mokyklą, arba vesti į savivaldybės mokyklą, į kurią vaikas pateko, tačiau papildomai samdyti korepetitorius. Dabar tėvų galimybė sužinoti apie mokyklos lygį sumažėjo iki minimumo.

– Tam tikri duomenys yra paskelbti. Tai kuo tai skiriasi nuo ankstesnių metų?

– Iš tikrųjų, šių duomenų iki šiol nebuvo. Mes pradėjome kelti triukšmą, kreipėmės į Žurnalistų etikos inspektorę dėl to, ar šie duomenys turėtų būti skelbiami. Taip pat kreipėmės į Seimo kontrolierių įstaigą ir kitas žurnalistus ginančias organizacijas. Mes jau kelias dienas prašėme Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pateikti šiuos duomenis, bet jie ignoravo Visuomenės informavimo įstatymą ir nepateikė jų per vieną darbo dieną, nesuteikdami jokio paaiškinimo, kodėl taip elgiasi. Tačiau kai jie pamatė, kad mes netylėsime ir reikalausime šių duomenų, visoms mokykloms išsiuntė nuorodas ir atvėrė tokį žemėlapį su voratinkliais. Bet norint suprasti duomenis, pateiktus voratinkliuose, reikėtų būti švietimo srities specialistu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Šių metų valstybinių brandos egzaminų duomenų pateikimą pakomentavo Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ignas Gaižiūnas.

– Tai kodėl šių metų duomenų pateikimas skiriasi nuo ankstesnių?

– Na, mes šiais metais pateikėme duomenis kaip ir kiekvienais metais. Juos pateikėme kartu su kitais rodikliais apie mokyklas, tokiais kaip mokytojų kvalifikacija, švietimo pagalbos specialistai, neformalaus švietimo prieinamumas ir kultūros paso veiklos. Šiais metais pateikti valstybinių brandos egzaminų rezultatai yra šalia kitų rodiklių, kad būtų galima susidaryti pilną vaizdą apie mokyklos gyvenimą.

– Kalbant apie skirtumus su praėjusiais metais, duomenys iš esmės yra tie patys ir tėvai gali rasti dominančius atsakymus?

– Na, atsakymus tikrai galima rasti. Šiais metais egzaminų rezultatai yra labiau apibendrinti, nes matome tam tikrų etinių rizikų, ypač mažesnėse mokyklose, kur detalių rezultatų atskleidimas galėtų identifikuoti mokinius. Šios situacijos kelia tam tikrų etinių klausimų, todėl egzaminų rezultatai yra labiau apibendrinti. Bet juos analizuojant tikrai galima susidaryti labai aiškų bendrą vaizdą apie pasiekimus.


Apie tokį egzaminų rezultatų pateikimą savo nuomonę išsakė J. Kučinskaitė.

– Viceministras kalba apie tai, kad nenorima mokyklų reitingavimo, nes tai neetiška. Kokia jūsų nuomonė? Kodėl būtent taip pateikiami duomenys, jei jie jau yra pateikiami?

– Na, aš manau, kad daug kas nenori reitingavimo. Ar jūs manote, kad politikams patinka visuomenės nuomonės apklausos ar politinėms partijoms? Ar, pavyzdžiui, turtingiausiems žemvaldžiams patinka, kai mes, žurnalistai, pateikiame tyrimus apie didžiausius žemvaldžius, didžiausias šalies įmones, pelningiausias įmones ar apie įmones, kurios sumoka mažiausiai mokesčių? Pagaliau lyginami net automobiliai – kuris automobilis yra patikimas, o kuris ne. Abejoju, ar automobilių gamintojams tai labai patinka. Mes, ko gero, nė vienas nenorėtume būti lyginamas. Pagaliau yra ir įvairūs apdovanojimai. Kiekvienas norėtų būti geriausias gydytojas, geriausias žurnalistas ar geriausias mokytojas. Ta pati ministerija renka metų mokytoją. O kodėl ji išrenka šį metų mokytoją, o ne kitą? Galbūt kiti mokytojai irgi piktinasi ir pyksta, kad ministerija rengia tokius rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių