Ukrainos vadovas tik stabtelėjo Vilniuje

Viktorui Juščenkai nespėta organizuoti ekskursijos po Lietuvos sostinės senamiestį, tad jam teko apsiriboti vaizdais pro automobilio langus

Viktorui Juščenkai nespėta organizuoti ekskursijos po Lietuvos sostinės senamiestį, tad jam teko apsiriboti vaizdais pro automobilio langus

Oranžinės revoliucijos Ukrainoje pagrindinis herojus Vilniuje viešėjo tik kelias valandas.

Ukrainos prezidento Viktoro Juščenkos apsilankymas Lietuvos sostinėje paskutinę minutę buvo sutrumpintas nuo gero pusdienio iki vos pustrečios valandos. Per tą laiką V.Juščenka suspėjo tik trumpai susitikti ir oficialiai pabendrauti su Lietuvos Prezidentu Valdu Adamkumi. Tiesa, pasiėmė jį į savo lėktuvą, kuriuo abu prezidentai išskrido dalyvauti tarptautiniame renginyje Varšuvoje.

Septyni sargybiniai ir asmens gydytojas

Anksčiau buvo numatyta, kad pernai Ukrainoje kilusios vadinamosios oranžinės revoliucijos nugalėtojas, šios šalies prezidentas V.Juščenka, Lietuvoje lankysis nuo sekmadienio vidurdienio iki vakaro. Per tą laiką buvo numatyta ne tik surengti dvišalį abiejų valstybių vadovų susitikimą, bet ir ekskursiją po Vilnių ir Trakus bei Prezidentūroje vykusios konferencijos pasveikinimą.

Tačiau šeštadienį vakare pranešta, kad vizitas sutrumpinamas iki minimumo. Ekskursijų ir konferencijos pasveikinimo atsisakyta. Pasak Lietuvos Prezidentūros atstovų, vizito programa sutrumpinta ir pakeista Ukrainos pusės prašymu dėl įtemptos V.Juščenkos darbotvarkės.

Ekskursijos nebuvo, tačiau Vilnių Ukrainos prezidentas, atvykęs čia pirmą kartą, vis dėlto apžiūrėjo. Į Vilnių V.Juščenka atskrido savo specialiu lėktuvu “Il-62” ir oro uoste nusileido tuoj po 15 valandos.

Iš oro uosto į Prezidentūrą Ukrainos prezidentą ir nemenką delegaciją, kurioje buvo ir septyni asmens sargybiniai bei asmeninis gydytojas, vežęs kortežas važiavo daugiau kaip pusvalandį. Buvo važiuota visomis pagrindinėmis Lietuvos sostinės senamiesčio gatvėmis, tad V.Juščenka turėjo galimybę pasigerėti vaizdais pro savo automobilio langus.

Kalbėjo apie demokratijos plėtrą

Pagal protokolą, vizitas buvo ne oficialus, bet darbo, tačiau prie Prezidentūros buvo išrikiuota garbės sargyba. Tai daroma išimtiniais atvejais, rodant pagarbą tik patiems svarbiausiems Lietuvos svečiams.

V.Juščenkos ir V.Adamkaus bei jų vadovaujamų delegacijų susitikimas truko kiek ilgiau nei pusvalandį. Vėliau įvykusioje trumputėje spaudos konferencijoje abu prezidentai pranešė kalbėję apie demokratijos plėtrą posovietinėje erdvėje, dvišalius klausimus. “Sakiau, kad pats laikas demokratinei Ukrainai perimti tą demokratizavimo vėliavą ir nešti ją į Rytų Europą”, - sakė Lietuvos vadovas.

V.Juščenka kelis kartus padėkojo V.Adamkui už jo dalyvavimą kartu su kitais tarptautiniais tarpininkais sureguliuojant padėtį Ukrainoje praėjusių metų pabaigoje kilus krizei dėl prezidento rinkimų.

Spaudos konferencijoje abu lyderiai kalbėjo savo gimtosiomis kalbomis. Todėl vertimas žurnalistams buvo daromas lietuvių kalbą į ukrainiečių verčiant per anglų kalbą ir atvirkščiai.

Padainavo ukrainiečių vaikai

Maždaug 17 valandą kartu su V.Adamkumi išėjęs iš Prezidentūros vykti atgal į oro uostą V.Juščenka buvo maloniai nustebintas Lietuvos ukrainiečių bendruomenės vaikų, susirinkusių pasveikinti Ukrainos vadovo. Vaikai padainavo V.Juščenkai, kartu su juo nusifotografavo. Atsisveikindami jie pradėjo skanduoti “Tak Juščenko” (“Už Juščenką”) taip, kaip buvo skanduojama Kijevo gatvėse “oranžinės” revoliucijos metu.

Vakare abu prezidentai Ukrainos vadovo lėktuvu išskrido į Varšuvą, kur dalyvaus Europos Tarybos viršūnių susitikime. Tą patį vakarą jiedu Varšuvoje vakarieniavo su Lenkijos ir Moldovos prezidentais.

Į Lenkijos sostinėje rengiamą viršūnių susitikimą iš viso atvyksta 48 valstybių narių prezidentai ar premjerai, Europos Sąjungos, Europos Parlamento, Jungtinių Tautų, kitų tarptautinių organizacijų atstovai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių