VSD ir Generalinės prokuratūros laikinųjų vadovų era užtruks?

Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir Generalinė prokuratūra dar gana ilgai gali turėti laikinuosius vadovus, nes Prezidentei Daliai Grybauskaitei sunku suderinti aukštų pareigūnų kandidatūras su Seimu ir valdančiąja koalicija.

Jokio derinimo nėra

Prezidentė yra tikinusi, kad turi bent kelis kandidatus į VSD vadovus. Realiausias iš jų esą gali būti pasirinktas iki kovo 10 d. prasidedančios Seimo pavasario sesijos.

Tačiau, nors iki sesijos liko vos kiek daugiau nei savaitė, su Seimu ir valdančiąja koalicija ne tik nėra suderinta kokia nors priimtina kandidatūra į VSD generalinius direktorius, bet netgi nepradėtas joks derinimo darbas. Mat prezidentūra akivaizdžiai vilkina kandidato į šį postą parinkimą, nerasdama tokio, kuris būtų priimtinas ir D.Grybauskaitei, ir kurio neatmestų valdančioji koalicija, ypač didžiausia jos partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD).

Po to, kai pernai gruodį iš VSD vadovo pareigų atsistatydino Povilas Malakauskas, Prezidentė tikėjosi iškart po Naujųjų metų surasti kitą kandidatą į šias pareigas. D.Grybauskaitė planavo, kad naujojo saugumo šefo kandidatūrą Seimui galės oficialiai pateikti per parlamento rudens sesijos pratęsimą sausio 13–21 d.

Tačiau taip neįvyko, nes tuomet nebuvo suderinta tinkama kandidatūra. Dabar jau artėja kovo sesija, bet, neoficialiomis žiniomis, niekas nepasikeitė. Jokios suderintos kandidatūros nėra. Ir apskritai, jokio derinimo faktiškai nevyksta.

VSD vadovą skiria prezidentas Seimui pritarus.

Bus "žmogus iš šalies"?

Neseniai įvykusiame susitikime su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariais D.Grybauskaitė pareiškė, kad norėtų, jog VSD imtųsi vadovauti "žmogus iš šalies", tai yra nepriklausantis dabartinėms saugumo institucijoms. Esą yra nemažai galimų kandidatų.

Tačiau nė vienas potencialus pretendentas iki šiol nėra įvardytas. D.Grybauskaitė viešai tik pareiškė nenorinti spekuliuoti ir kalbėti apie tas pavardes, kurios kartkartėmis minimos žiniasklaidoje.

Tarp galimų kandidatų į VSD vadovus minėtas ambasadorius prie NATO Linas Linkevičius ir ES karinio štabo viršininko pavaduotojas Gintaras Bagdonas.

R.Vaišnoras neįtiko

Anksčiau neoficialiai kalbėta, kad D.Grybauskaitė esą norėtų, jog VSD nuolatiniu vadovu būtų paskirtas dabar laikinai šiai institucijai vadovaujantis Romualdas Vaišnoras. Tačiau šiai kandidatūrai neva nepritarė didelė dalis konservatorių.

R.Vaišnoras tik pernai rugpjūtį, praėjus vos mėnesiui po Prezidentės inauguracijos, buvo paskirtas VSD generalinio direktoriaus pavaduotoju vietoj tuomet atleistų Dariaus Jurgelevičiaus ir Dainiaus Dabašinsko.

D.Grybauskaitė neblogai pažįsta R.Vaišnorą, kurį laiką dirbo su juo Briuselyje, kai ji buvo eurokomisarė, o jis – ministras patarėjas Lietuvos atstovybėje prie NATO.

R.Vaišnoras jau beveik tris mėnesius laikinai vadovauja VSD. "Tai yra Prezidentės apsisprendimas. Manau, kai ji turės tinkamą kandidatūrą, iškart pasiūlys Seimui svarstyti. Galėčiau tik prognozuoti, kad tai bus kovo mėnesį", – yra sakęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

Sunkios paieškos

Ne ką lengviau sekasi rasti ir kandidatą į generalinius prokurorus. Vasario pradžioje iš šių pareigų pasitraukė Algimantas Valantinas. Dabar jas laikinai eina prokuroras Raimondas Petrauskas.

D.Grybauskaitė tvirtino, kad kandidatą teiks kovo mėnesį, kai prasidės Seimo sesija. Tačiau iki šiol ir dėl kandidato į šias pareigas nėra pasiekta jokio valdančiosios koalicijos ir Prezidentės sutarimo.

Valdantieji neoficialiai užsimena, kad kandidatūrų derinimas "labai pamažu" juda į priekį, tačiau neneigia, jog tai gana sudėtingas procesas. Vis dėlto tikimasi jį baigti per kelias artimiausias savaites.

TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma yra spėjęs, kad kandidato į Generalinės prokuratūros vadovus paieška nebus lengva: "Manau, kad bus lygiai tokios pat sudėtingos paieškos, kaip ir į VSD vadovo postą."

Seimo pavasario sesijoje teks spręsti ir naujojo valstybės kontrolieriaus paskyrimo klausimą. Ligšiolinės Valstybės kontrolės vadovės Rasos Budbergytės kadencija baigėsi dar vasario pradžioje, todėl dabar ji tik laikinai eina šias pareigas, iki bus paskirtas naujas pareigūnas. Tai turėtų būti padaryta iki gegužės, kai R.Budbergytė išvyks dirbti Lietuvos atstove ES Audito Rūmuose.

Valstybės kontrolieriaus kandidatūrą Seimui tvirtinti turi pateikti Prezidentė.


Šiame straipsnyje: VSDGeneralinė prokuratūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

vadinasi

vadinasi portretas
Lietuvoje sunku rasti padorių pareigūnų - visi kažkaip susitepę, visų biografijos neskaidrios. Reikėtų skirti atstovus iš Lietuvos universitetų (tik ne rektorius), aukštųjų mokyklų ir atidžiai stebėti, kad ir jie nepavirstų drakonais.

manau

manau portretas
nežinomo nenori skirti matyt, o žinomi, netinka

bijo

bijo portretas
kad pasalietis neislansktytu ju darbeliu anksciau ar veliau vis tiek reikes atsakyti
VISI KOMENTARAI 6

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių