Vyriausybė patvirtino naują civilinės saugos programą, numatyta priedangų, sirenų plėtra

Vyriausybė pritarė Civilinės saugos stiprinimo ir plėtros programai, kurioje numatyta naujų priedangų, perspėjimo sistemų įrengimas, mobiliosios programėlės sukūrimas.

Programai Ministrų kabinetas pritarė trečiadienį vykusio posėdžio metu.

„Atliepiami 2021–2023 m. pasikeitusios saugumo aplinkos nulemti iššūkiai – didėjanti karinių ir hibridinių grėsmių rizika. Taip pat atliepiama pastaraisiais metais auganti gamtinio, techninio ir socialinio pobūdžio ekstremaliųjų situacijų rizika“, – rašoma Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtos programos aiškinamajame rašte.

Joje numatyta iki 2030 metų įrengti ne mažiau kaip 1,9 tūkst. priedangų.

VRM duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra 4,2 tūkst. priedangų, kuriose apsaugą galėtų gauti apie 1 mln. – 38 proc. – gyventojų.

Ministerija yra iškėlusi tikslą, kad šalies rajonų savivaldybėse priedangose apsaugą pavojaus atveju gautų 40 proc. gyventojų, miestuose – 60 proc., o bendras šalies vidurkis siektų – 50 proc.

Taip pat ketinama sukurti integruotą gyventojų perspėjimo sistemą, kuri sujungtų perspėjimo sirenas, trumpąsias žinutes gyventojams, perspėjimo pranešimus į mobiliuosius telefonus, pranešimus visuomeniniame transliuotojuje, kuriamą mobiliąją programėlę.

Pagal programą, iki 2025 metų ketinama sukurti LT72 mobiliąją programėlę, kurioje gyventojams bus teikiama informacija apie galimus pavojus ir grėsmes, kaip jiems pasirengti ir elgtis jų metu.

Programoje taip pat numatyta iki 2030 metų įrengti ne mažiau kaip 275 naujas perspėjimo sirenas.

Tarp kitų programos prioritetų – parengties pareigūnų tinklo plėtimas, sveikatos apsaugos sistemos atsparumo stiprinimas, civilinės saugos pagalbos komandų formavimas ir kitos sritys.

Nurodoma, kad įgyvendinti visas programoje numatytas priemones preliminariai reikės 285 mln. eurų, iš kurių apie 103 mln. eurų – Europos Sąjungos lėšos.

Civilinės saugos stiprinimo ir plėtros programa paremta praėjusiais metais ministerijos parengta koncepcija, ją patvirtinti dar turės Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių