Daugiabučio gyventojai sukilo prieš renovaciją

Kaune, prie Petrašiūnuose esančio daugiabučio renkasi jį renovuoti pasirengę statybininkai, tačiau į kiemą išbėgę gyventojai jiems panosėje pradėjo mosuoti teismo nutartimi. Dalis gyventojų teigia, kad renovacija neteisėta.  

Ketvirtadienį ryte R.Kalantos gatvės 119 C namo kieme kilo sujudimas. Gera dešimtis gyventojų išbėgo į lauką protestuodami prieš namo renovaciją, kurią ketina atlikti aplink namą nuo ryto metalines tvoras statantys statybininkai.

„Renovaciją ketinama atlikti pažeidžiant įstatymus. Neatsižvelgiama ko nori dauguma gyventojų“, - piktinosi namo gyventoja Lina Palionienė.

Apie daugiabučio renovaciją pradėta kalbėti prieš dvejus metus. Ketvirtadienį namo kieme susirinkę gyventojai teigė, kad jie nėra prieš dalinę renovaciją, tačiau namo bendrijos pirmininkė užsispyrė viską iš pagrindų tvarkyti be daugumos gyventojų žinios.

„Mes net nežinome, kiek ta renovacija mums kainuos. Pirmininkė nerodo jokių dokumentų ir sako, kad mums net nereikia žinoti“, - kalbėjo L.Palionienė.

Gyventojai sako tik iš trečiųjų asmenų sužinoję, kad renovacija kainuos apie 1,7 mln. litų. Dėl galimo dokumentų klastojimo ir turto pasisavinimo dalis žmonių kreipėsi į policiją ir prokuratūrą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Ketvirtadienį namo bendrijos pirmininkė Sofija Žūtautienė nei gyventojų, nei žurnalistų į butą neįsileido, tačiau bendravo telefonu.

„Pagal prieš dvejus metus parengtą investicinį projektą renovacija galėjo tiek kainuoti. Namo opozicija tuo skaičiumi ir naudojasi, bet mes visus darbus nupirkom už 650 tūkst. litų, nes statybininkų darbas labai atpigo“, - teigė S.Žūtautienė.

Daugiabutis renovacijai pradėjo rengtis dar tuo metu, kai valstybė žadėjo kompensuoti pusę darbų sumos, todėl žadėta kompensacija šiam namui niekur nedingo.  

„Pavyzdžiui, mano butas yra 51 kv. m. Man renovacija kainuos iki devynių tūkst. litų. O jos nesąmones šneka ir kelia sumaištį, kad vienam butui renovacija kainuos 30-40 tūkst. litų“, - dėstė S.Žūtautienė.

S.Žūtautienė mano, kad incidento iniciatoriai nenori renovacijos, nes yra atlikę nelegalius buto rekonstrukcijos darbus, kuriuos po renovacijos reikėtų įteisinti. Tuo metu nepatenkinti gyventojai sako, kad pati namo bendrijos pirmininkė neteisėtai rekonstravo savo butą, o mokesčius už namo priežiūrą renka nesivadovaudama jokiais logiškais kriterijais.  

Kauno savivaldybė į tokius nesutarimus nesikiša, tačiau Administravimo poskyrio vedėjas Algimantas Andriulevičius teigė apie juos girdėjęs.

„Man teko girdėti, kad tame name už renovaciją pasisakanti dauguma yra labai trapi. Gali būti, kad anksčiau keli renovacijai pritarę žmonės persigalvojo, todėl daugumos nebeliko. Tai yra problema, bet gyventojai turėtų patys susitarti“, - kalbėjo A.Andriulevičius.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių