Buvusi D. Trumpo padėjėja teismui pasakojo apie 2016 metų rinkimų kampanijos krizę

  • Teksto dydis:

Buvusi Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) patarėja penktadienį teisme liudijo apie, jos žodžiais, krizę, ištikusią jo 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją pasirodžius įrašui, kuriame jis giriasi apie moterų grabinėjimą.

Hope Hicks (Houp Hiks) yra pirmas buvęs D. Trumpo artimos aplinkos žmogus, liudijęs jo istorinės baudžiamosios bylos nagrinėjime teisme. Šioje byloje eksprezidentas kaltinamas klastojęs apskaitą ir neteisėtai nuslėpęs mokėjimus pornofilmų aktorei, kad ji paskutinėmis 2016-ųjų rinkimų kampanijos savaitėmis neviešintų savo teiginių apie su juo galimai turėtą romaną ir nesukeltų dar vieno skandalo.

„Buvau šiek tiek priblokšta“, – sakė H. Hicks apie liūdnai pagarsėjusį pramoginės televizijos laidos „Access Hollywood“ įrašą, kuriame D. Trumpas girdimas besigiriantis, kaip grabaliojo moterims tarpkojus.

„Visi sutarėme, kad šis įrašas kenkia, [kad] tai krizė“, – pridūrė H. Hicks.

Ją iškvietė kaltintojai, teigiantys, kad šio įrašo sukelta panika nulėmė D. Trumpo kampanijos bandymus nutildyti filmų suaugusiesiems žvaigždę Stormy Daniels (Stormi Daniels), tvirtinusią, kad turėjo lytinių santykių su vedusiu D. Trumpu.

Niujorko teisme D. Trumpas kaltinamas kompensavimu savo tuometiniam advokatui Michaelui Cohenui (Maiklui Koenui) už 130 tūkst. dolerių (110,8 tūkst. eurų) išmoką S. Daniels prieš pat  2016 metų rinkimus, kuriuose D. Trumpas varžėsi su Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Visi sutarėme, kad šis įrašas kenkia, [kad] tai krizė.

Šis teismo procesas ir jame viešinami dalykai prikaustė teisininkų ir politikų dėmesį, D. Trumpui siekiant per rinkimus lapkričio mėnesį sugrįžti į Baltuosius rūmus.

H. Hicks pradėdama liudyti pripažino, kad jaudinasi, o vėliau apsiašarojo per D. Trumpo advokato Emilio Bove'o (Emilio Bouvo) kryžminę apklausą, todėl teisėjas paskelbė pertrauką.

H. Hicks buvo svarbi žaidėja paskutiniais D. Trumpo sėkmingos 2016 metų rinkimų kampanijos etapais, kai, kaip įtariama, buvo sumokėta už tylą S. Daniels.

Artima padėjėja

H. Hicks, kuriai tuo metu buvo 26-eri, prie D. Trumpo kampanijos prisidėjo 2015 metais – atėjo iš jo dukters Ivankos aprangos verslo ir tapo viena svarbiausių jo padėjėjų.

Vėliau D. Trumpas buvusį modelį išmetė, pasirodžius jos kritikai dėl eksprezidento elgesio, kai jo šalininkai 2021 metų sausio 6 dieną šturmavo JAV Kapitolijų norėdami panaikinti jo pralaimėjimą rinkimuose.

Tačiau, kaip pranešama, ji ir toliau palaiko šiltus santykius su D. Trumpo šeima.

H. Hicks penktadienį prisiekusiesiems taip pat papasakojo apie D. Trumpo reakciją į laikraščio „The Wall Street Journal“ straipsnį, kuriame teigta, kad jis turėjo romaną su buvusiu „Playboy“ modeliu Karen McDougal (Karen Makdogal) ir sumokėjo jai, panašiai kaip S. Daniels.

„JIs rūpinosi, kaip į tai pažiūrės jo žmona“ Melania (Melanija), sakė H. Hicks.

Per teismo pertrauką D. Trumpas nesutiko atsakyti į reporterių klausimus apie H. Hicks.

Teisėjas Juanas Merchanas (Chuanas Merčanas) penktadienį išklausė ir kaltintojų, ir gynėjų argumentus.

Pirmadienį teisėjas skyrė buvusiam JAV prezidentui 9 tūkst. dolerių (maždaug 8,4 tūkst. eurų) baudą už daugkartinius konfidencialumo įsakymo pažeidimus: už tai, kad šis pažeidė jo įsakymą viešai nepulti liudytojų, prisiekusiųjų, teismo darbuotojų ir jų giminaičių.

Penktadienio posėdį J. Merchanas pradėjo neįprastai – tiesioginiu kreipimusi į D. Trumpą, teigusį, kad dėl teisėjo nurodymo tylėti negalės laisvai liudyti.

J. Merchanas pabrėžė, kad D. Trumpas turi „absoliučią teisę liudyti“ teisme ir kad įsakymas dėl tylos „taikomas tik pareiškimams ne teisme“.

D. Trumpas atsakė: „Ačiū.“

Be Niujorko bylos, D. Trumpas Vašingtone ir Džordžijoje yra kaltinamas sąmokslu panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus, o Floridoje – netinkamu slaptų dokumentų tvarkymu pasibaigus jo kadencijai Baltuosiuose rūmuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių