E. Macronas: „taika negali būti Ukrainos kapituliacija“

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) šeštadienį tarptautiniame taikos aukščiausiojo lygio susitikime Ukrainoje tvirtino, kad tvarus karo su Rusija užbaigimas negali būti susijęs su Kyjivo kapituliacija.

„Visi esame įsipareigoję kurti tvarią taiką [...] Tokia taika negali būti Ukrainos kapituliacija“, – sakė E. Macronas Šveicarijoje susirinkusiems pasaulio lyderiams ir pridūrė: „Yra vienas agresorius ir viena auka.“

Dar prieš šios savaitės svarbius pasaulio lyderių susitikimus prezidentas yra užsipuolęs pacifistais save laikančius žmones ir „pralaimėjimo dvasią“, tvyrančią dėl Ukrainos kovos su Rusijos invazija, ir pažadėjęs, kad ukrainiečių pasipriešinimas nesibaigs kapituliacija.

„Mes žinome šią pacifistų stovyklą. Tai kapituliantų stovykla. Tai pralaimėjimo dvasia. Mes tokie nesame“, – kartu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, prieš daugiau nei savaitę dalyvaudamas D dienos 80-ųjų metinių iškilmėse Normandijoje, kalbėjo E. Macronas, bandydamas įgelti savo kritikams, įskaitant kraštutinių dešiniųjų opoziciją savo šalyje.

Tada jis pridūrė, kad taika šiame kare negali būti pasiekta „užpultai pusei kapituliavus“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pareiškė, kad pateiks Maskvai pasiūlymą dėl karo užbaigimo, kai dėl jo susitars tarptautinė bendruomenė.

Šį įsipareigojimą jis išsakė Šveicarijoje sakydamas kalbą pirmajame taikos aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame dalyvauja daugiau kaip 90 šalių, bet ne Rusija.

V. Zelenskis susitikimo dalyviams pareiškė, jog tikisi, kad aukščiausiojo lygio susitikime bus padėtas pagrindas „teisingam“ ir „ilgalaikiam“ susitarimui su Rusija.

„Turime kartu nuspręsti, ką pasauliui reiškia teisinga taika ir kaip ją galima pasiekti ilgam laikui“, – kalbėjo jis.

„Tuomet apie tai bus pranešta Rusijos atstovams, kad antrajame taikos aukščiausiojo lygio susitikime galėtume nustatyti tikrąją karo pabaigą“, – pridūrė Ukrainos lyderis.

V. Zelenskis nepasakė, ar yra pasirengęs tiesiogiai pradėti derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

V. Putino sąlygos

Aukščiausiojo lygio susitikimo išvakarėse V. Putinas išdėstė savo sąlygas, kaip užbaigti konfliktą.

Jis paragino Ukrainą išvesti savo karius iš šalies pietų ir rytų ir atsisakyti užmojų įstoti į NATO karinį aljansą – šias sąlygas V. Zelenskis greitai atmetė.

„Jis neragina derėtis, jis ragina pasiduoti“, – apie V. Putino reikalavimus šeštadienį aukščiausiojo lygio susitikime pareiškė JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris).

Vakarų lyderiai vienas po kito žadėjo paramą Ukrainai ir pabrėžė būtinybę susitarti Kyjivo sąlygomis.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) teigė, kad paliaubos be „rimtų derybų, kuriose būtų numatytas planas, kaip pasiekti ilgalaikę taiką [...] tik įteisintų neteisėtą Rusijos žemės užgrobimą“.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) tvirtino, kad „konflikto įšaldymas šiandien, kai Ukrainos žemę okupuoja užsienio kariai, nėra atsakymas“.

„Iš tikrųjų tai yra būsimų agresijos karų receptas“, – perspėjo ji.

Tačiau kai kurios šalys, nepriklausančios tradicinių Ukrainos partnerių ratui, pabrėžė, kad reikia suteikti Rusijai galimybę pasisakyti, ir kritikavo kai kurias Maskvai skirtas Vakarų sankcijas.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras princas Faisalas bin Farhanas susitikime pareiškė, kad Kyjivas, norėdamas užbaigti konfliktą, turėtų būti pasirengęs „sudėtingam kompromisui“.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaVladimiras PutinasVolodymyras ZelenskisEmmanuelis Macronas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių